Xenotransplantation: Hati babi yang diubah suai dipindahkan ke dalam manusia mati yang dipegang pada sokongan hidup

Xenotransplantation: Hati babi yang diubah suai dipindahkan ke dalam manusia mati yang dipegang pada sokongan hidup

Pakar bedah di NYU Langone Health bersedia untuk mengeluarkan jantung penderma yang baru mati sebelum pemindahan jantung babi yang diubah suai

JOE CARROTTA/NYU LANGONE HEALTH

Buat pertama kalinya, penyelidik telah berjaya memindahkan hati babi yang diubah suai secara genetik kepada dua manusia yang baru meninggal dunia yang mendapat sokongan hidup. Penerima dengan kematian otak sebelum pemindahan disimpan dalam alat pernafasan dan dialisis sebelum, semasa dan selepas prosedur.

Sehingga tahun lepas, xenotransplantasi, atau pemindahan organ haiwan kepada manusia, hanya diuji pada primat bukan manusia. Transplantasi xenotransplantasi pertama pada manusia yang mati akibat sokongan hidup dilakukan menggunakan buah pinggang babi pada September 2021.

Kemudian, pada Januari tahun ini, manusia hidup pertama, David Bennett, menerima pemindahan jantung daripada babi, tetapi meninggal dunia dua bulan kemudian tanpa sebab yang tidak diketahui.

“Ia adalah satu kejayaan yang luar biasa untuk disimpan [Bennett] “Saya telah hidup selama dua bulan, tetapi pada akhirnya, kita tidak benar-benar tahu mengapa jantung gagal dan mengapa ia mati, dan itu adalah had untuk melakukan satu pemindahan pada orang yang masih hidup,” katanya. Robert Montgomery pada sidang akhbar hari ini di New York University Langone Health. “Inilah faedah pemindahan orang yang telah meninggal dunia. Kita boleh melihat tisu dan sampel darah dan mendapatkan analisis yang lebih mendalam tentang apa yang berlaku.”

Kedua-dua pembedahan itu dilakukan pada 16 Jun dan 6 Julai di Hospital Tisch NYU Langone Health di New York. Penerima pertama ialah Larry Kelly, 73, yang sebelum ini telah menjalani dua pembedahan jantung terbuka. Maklumat tentang pembeli kedua masih belum dikongsi. Keluarga kedua-dua orang mendermakan tubuh mereka kepada sains.

Read More :   Adakah lebih baik Chiranjeevi tidak melakukan itu dalam filem itu..?

Beliau berkata pemindahan itu mengikut prosedur klinikal standard. nader moazami di NYU Langone Health semasa sidang media. Dua penerima diperhatikan 72 jam kemudian dan biopsi harian diambil. Tiada tanda-tanda penolakan, dan jantung berfungsi dengan normal, mengecut dan mengekalkan aliran darah ke seluruh badan.

Xenotransplantation menawarkan penyelesaian yang menjanjikan kepada kekurangan organ penderma. Di Amerika Syarikat sahaja, lebih daripada 105,000 orang sedang menunggu untuk pemindahan organ. 17 daripadanya mati setiap hari. Kebimbangan utama dengan penggunaan organ haiwan adalah penolakan pemindahan apabila sistem imun menyerang organ dan akhirnya menyebabkan kegagalan organ.

Kapsyen: Jantung babi yang diubah suai secara genetik digantung dalam larutan sebelum pemindahan xenotransplantasi di NYU Langone Health pada hari Rabu, 6 Julai 2022, di New York, NY.  Kredit: Joe Carrotta untuk NYU Langone Health

Jantung babi yang diubah suai secara genetik digantung dalam larutan sebelum xenotransplantasi pada 6 Julai di New York

JOE CARROTTA/NYU LANGONE HEALTH

Untuk mengelakkan ini, Moazami dan rakan sekerja menggunakan hati babi dengan 10 pengubahsuaian genetik. Empat gen kurang upaya diketahui meningkatkan risiko penolakan pemindahan dan pertumbuhan organ yang tidak normal. Enam gen manusia lain yang mengurangkan ketidakserasian antara laluan biologi dalam babi dan manusia. Para penyelidik juga memberikan penerima ubat pasca pemindahan standard untuk menyekat tindak balas imun.

Jangkitan virus haiwan adalah satu lagi risiko pemindahan xenotransplantasi. Atas sebab ini, babi yang diternak untuk pemindahan tinggal di kemudahan khas supaya bebas penyakit. Walaupun begitu, virus babi sitomegalovirus babi telah dikesan dalam darah Bennett selepas pemindahan. Walaupun virus itu tidak dapat menjangkiti sel manusia, ia menjangkiti organ yang dipindahkan dan berpotensi menyumbang kepada kematiannya.

Montgomery berkata mereka menggunakan prosedur pemeriksaan yang lebih sensitif yang boleh mengesan tahap rendah virus ini untuk dua xenotransplant terakhir. Mereka juga telah membangunkan kaedah pengesanan khusus untuk memantau penularan penyakit babi lain. Tiada virus dikesan dalam mana-mana jantung babi.

Read More :   Juno akan melakukan pendekatan dekat bulan Musytari Europa

Montgomery berharap ujian klinikal peringkat awal xenotransplantasi jantung akan berlaku pada tahun-tahun akan datang. Sementara itu, beliau berkata pasukannya akan menumpukan usaha mengumpul data sebanyak mungkin dengan mengendalikan si mati dan melanjutkan tempoh pemerhatian.

“Ia adalah salah satu perkara yang paling luar biasa untuk melihat jantung babi berdegup di dalam dada manusia. Ia adalah satu keistimewaan yang besar untuk menyaksikan ini dalam hidup saya, “kata Montgomery. “Ini adalah sempadan baharu.”

Lebih lanjut mengenai topik ini:

Source : trending-town.com

Share