Wanita, 22, Mati Bunuh Diri selepas Melawan Penyakit Lyme

Wanita, 22, Mati Bunuh Diri selepas Melawan Penyakit Lyme
  • Amélie Champagne, 22, meninggal dunia akibat bunuh diri bulan ini selepas bertarung dengan penyakit Lyme, kata bapanya.
  • Jika penyakit Lyme tidak dirawat, ia boleh menyusup ke sendi, jantung, dan sistem saraf.
  • Bapanya berkongsi berita di LinkedIn: “Dia memutuskan untuk menyelamatkan dirinya daripada kesakitan yang amat sangat.”

Amélie Champagne, 22, bergelut selama bertahun-tahun untuk mencari penjelasan untuk kesakitan fizikalnya sebelum dia akhirnya didiagnosis dengan penyakit Lyme pada Jun 2021.

Pada masa itu, bakteria bawaan kutu telah menyebabkan kerosakan serius pada otaknya. Ahad September ini – lebih setahun selepas diagnosisnya – Champagne mati akibat bunuh diri.

Bapanya, Alain, bekas pengerusi rangkaian farmasi Kanada Jean Coutu Group, baru-baru ini berkongsi berita itu dalam siaran LinkedIn yang menyentuh hati.

“Saya berkongsi dengan sebahagian besar hati (dan masih terkejut) berita tragis bahawa Amélie (22) yang dikasihi kami membunuh diri Ahad lalu,” tulisnya minggu lalu.

Menurut catatan itu, dia meninggalkan Alain bersama ibunya Joanne, abang Mathieu dan teman lelakinya Nic.

Penyakit Lyme boleh menyebabkan pelbagai gejala fizikal, termasuk sakit sendi, sakit otot dan keletihan kronik. Kebanyakan kes sembuh dengan beberapa minggu antibiotik, tetapi penyakit ini boleh berkembang jika tidak dirawat lebih awal.

“Dari masa ke masa dan walaupun rawatan baru-baru ini, penyakit itu telah melampaui pelbagai gejala fizikal dan kini menjejaskan otaknya dengan teruk,” kata Alain Champagne di LinkedIn.

‘Lyme pada dasarnya menculiknya’

Bapa Amélie menulis dalam catatan bahawa keluarga Champagne telah menyaksikan betapa sukarnya hidup dengan penyakit Lyme.

Menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit A.S., gejala awal mungkin termasuk demam, sakit, menggigil, sakit kepala, dan keletihan. Ruam “bull’s-eye” biasanya muncul kira-kira seminggu selepas kutu yang dijangkiti menggigitnya.

Read More :   10K Pengikut Auto Instagram Percuma Tanpa Kata Laluan [Aman]

Keluarga itu mengalami “kesilapan perubatan selama bertahun-tahun” di kampung halaman mereka di Quebec sebelum akhirnya mendapat diagnosis yang tepat untuk Amélie di AS. Pada masa ini, penyakit itu berkembang tanpa rawatan.

Bakteria yang menyebabkan penyakit Lyme boleh menyusup ke sendi, jantung, dan sistem saraf jika penyakit itu dibiarkan berkembang. Komplikasi jangka panjang termasuk arthritis Lyme, yang mungkin memerlukan pembedahan; Lyme carditis, jangkitan jantung yang menyebabkan pengsan dan berdebar-debar; dan disfungsi sistem saraf yang meluas, termasuk sakit kepala yang teruk, sakit kesemutan, dan lumpuh muka.

“Lama kelamaan, Lyme pada dasarnya menculiknya. [sic]Bapa Champagne menulis: “Dia begitu berani sepanjang ujian ini… Dia memutuskan untuk membebaskan dirinya daripada kesakitan yang tidak tertanggung.”

Walaupun bapa Amélie tidak menyatakan simptom fizikalnya, dia berkata Amélie terus menunjukkan daya tahan dan keyakinan walaupun mengalami kesakitan. Dia meneruskan kerjanya dan menjadi sukarelawan di pusat untuk kanak-kanak kurang upaya dan tempat perlindungan gelandangan berdekatan.

Champagne menulis dalam jawatan itu bahawa selepas kematian Amélie, keluarga dan rakan-rakannya bergantung pada satu sama lain untuk mendapatkan sokongan.

“Kami akan menyayangi anda selama-lamanya dan menghargai setiap kenangan masa indah yang kami lalui bersama. Anda telah menjadikan kami semua orang yang lebih baik. Kini terpulang kepada kami untuk menghadapi cabaran ini.”

Source : www.insider.com

Share