Ulasan filem Justice of the Rabbit King (2022)

Ulasan filem Justice of the Rabbit King (2022)

Penceritaan yang berkesan selalunya bergantung pada butiran. Debut arahan Gaysorn Thavat, “The Justice of Bunny King,” padat dengan butiran seperti coli. Perincian menghilangkan penghinaan, dan banyak filem tentang apa yang dipanggil bau penghinaan “kelas pekerja”. Seperti filem Eliza Hittman, “Holler” baru-baru ini adalah pengecualian yang ketara. Dengan Los Angeles hanya di luar skrin pada dail cepat, ia menyegarkan apabila anda tidak berasa seperti pelakon telah berada di tempat itu selama enam minggu sahaja. Segala-galanya dalam “Bunny King’s Justice” – pakaian, kereta, hiasan, pensel celak tajam Bunny, tin kek plastik, coli yang usang – tidak dibingkai dengan teliti. Mereka berada di sana sebelum kamera mula berputar dan mereka akan berada selepas itu.

Anak-anak Bunny, Ruben (Angus Stevens) dan Shannon (Amelie Baynes), telah diambil daripadanya atas sebab-sebab yang tidak didedahkan sepenuhnya sehingga tamat filem. Kanak-kanak berada dalam jagaan angkat dan lawatan singkat ke Bunny dibenarkan, manakala seorang pekerja sosial berada di luar. Ruben adalah seorang remaja dan berhati-hati dengan ibunya. Shannon ialah seorang budak lelaki kurang upaya yang berpaut pada Bunny, tetapi cukup muda untuk memanggil ibu tirinya “Ibu” juga. Bunny tidak boleh mendapatkan hak penjagaan anak-anaknya kembali sehingga dia mempunyai pekerjaan dan perumahan yang mencukupi, tetapi bagaimana dia boleh mencari perumahan yang mencukupi dengan hanya sebalang syiling? Sementara itu, kakaknya Sylvia (Darien Takle) mengalami kemalangan dengan suami Sylvia Bevan (Erroll Shand) dan anak saudara Bunny Tonya (Thomasin McKenzie). Terdapat ketegangan. Bunny memasak dan membersihkan, berasa seolah-olah dia mengenakan keluarga. Kemurahan hati kakak ada hadnya. Kemudian pada suatu hari, Bunny menyaksikan sesuatu, sesuatu yang mengerikan. Dia berkata ini dengan menghancurkan dinamik keluarga yang sudah rapuh. Bunny dihalau keluar dari rumah, barang-barangnya (kecuali balang wang) dibuang ke luar tingkap.

Read More :   Quốc tịch và nguồn gốc của Tarek Zahed, ông chủ xe đạp thực sự đến từ đâu?

Jelas sekali bahawa muka Bunny penuh dengan asap: Terdapat histeria, tenaga yang mendesak dan impulsif untuk permainan. Orang takut kepadanya. Ia boleh menjadi sedikit menakutkan, terutamanya apabila marah atau terdesak. Tetapi hidupnya ialah adalah putus asa. Malah mempunyai masa untuk berfikir adalah kemewahan. Pekerja sosial itu mengaturkan untuknya kaunselor “pakaian untuk kejayaan”, yang penting untuk membuat kesan yang baik apabila mencari apartmen atau pekerjaan. Bunny terhuyung-hayang di atas turapan dengan sandal platform putih dan sut biru yang disesuaikan, cuba untuk mempunyai personaliti yang cekap dan yakin. Tetapi orang ramai akhirnya melihat keperluan mentah yang mendasarinya. Apabila tersudut atau kecewa, Bunny membuat pilihan berani yang besar, dan kebanyakan pilihan itu meletakkannya dalam situasi di mana dia tidak boleh berundur. Akhirnya, Tonya melarikan diri dari rumah untuk menyertai makcik penjahatnya, dan Bunny mengikutinya semasa dia menyerbu masuk ke pejabat pekerja sosial dan dengan tidak sabar mengisi borang sehingga kemarahan. Tonya mempunyai trauma sendiri, tetapi bersama Bunny lebih baik daripada berada di rumah.

Source : dial.news

Share