Ulasan filem Athena dan sinopsis filem (2022)

Ulasan filem Athena dan sinopsis filem (2022)

Kamera tidak mengganggu tindakan itu dan menemui abang Abdel, Karim dalam khalayak ramai (Sami Slimane, kehadiran kaustik dalam penampilan sulungnya di skrin). Dengan mata yang berkobar-kobar dengan kemarahan dan posturnya yang tidak sabar, dia menyala dan membaling koktel Molotov ke pintu, memulakan rusuhan yang dirancang dengan baik di tengah-tengah orang ramai yang marah. Karim dan penunjuk perasaan mengawal lokasi, bersama-sama dengan simpanan senjata yang banyak, mengikuti mereka ke projek perumahan mereka Athena dengan kamera tanpa henti dan tangkas ahli sinematograf Matias Boucard. : tempat yang dihormati oleh revolusioner ini melebihi segala-galanya, berdiri tegak di tepi mereka.

Sejujurnya, muzik berdenyut Surkin yang merangkumi urutan ini (dan banyak lagi urutan yang serupa selepas itu) adalah hebat dan memenatkan. Dinamik antara muzik dan visual adalah salah satu yang membawa keterlaluan Hans Zimmer sekali-sekala ketika mengarang untuk Christopher Nolan—pembuat filem bersaing dengan saiz imejnya yang sudah besar dan bukannya membesarkannya. Tetapi selain daripada itu, “Athena,” sebuah tragedi Yunani yang dibina oleh anak lelaki Costa-Gavras dengan pembayang “Z” yang jelas, sangat memuaskan sebagai sebuah filem thriller politik yang bergerak pantas dan drama bandar yang terasa benar-benar sinematik. .

Namun, pada asasnya mengikuti tiga beradik yang berbeza mendiang Idir, filem ini lebih mencengkam emosi dalam detik-detik yang jarang berlaku, memfokuskan pada gerak isyarat dan arus bawah yang kecil dan tenang. Solat jenazah Islam yang dilakukan secara realistik (dan dibacakan) terlintas di fikiran, sembahyang jenazah yang membara dengan kesakitan dan dendam keluarga. Di tempat lain, saudara ketiga Moktar (Ouassini Embarek) memberikan “Athena” salah satu kisahnya yang lebih mencabar dan lebih sukar sebagai naratif sebagai abang yang mencari jalan untuk mengisi poketnya di tengah-tengah semua ketidakadilan yang dialami oleh rakyatnya. Menjalankan operasi dadah di luar Athena, minat utama Moktar ialah kelangsungan hidupnya sendiri, dan dia tidak takut untuk mengambil masa yang dipersoalkan untuknya.

Read More :   Kemas kini utama selepas kebakaran bot Santa Barbara yang mengerikan maut 34 terperangkap dalam bilik tingkat bawah dek ketika kapal karam › scandleusa

Source : dial.news

Share