The Waltons pada usia 50 masih membangkitkan cinta dan nostalgia daripada peminat | Berita Hiburan

The Waltons pada usia 50 masih membangkitkan cinta dan nostalgia daripada peminat |  Berita Hiburan

Ibu bapa Reverend Matt Curry adalah anak-anak kepada Kemelesetan Besar, sama seperti keluarga TV tercinta The Waltons, yang sirinya disiarkan pada waktu perdana 50 tahun lalu.

Dibesarkan di ladang di utara Texas, Curry sering bertengkar dengan bapa tukang kayu dan ibu gurunya secara bergurau tentang siapa yang mempunyai zaman kanak-kanak yang lebih miskin.

“Kemurungan adalah tempoh yang sangat penting dalam kehidupan mereka-masa untuk keluarga, kelangsungan hidup, dan mengatasi,” kata Curry, kini seorang paderi Presbyterian berusia 59 tahun di Owensboro, Kentucky. “Ayah saya pernah memberitahu saya bahawa ayahnya berada di luar bandar untuk bekerja dan menghantarnya $5 seminggu untuk memberi makan dan memberi pakaian kepada keluarganya.”

Oleh itu, ditubuhkan pada tahun 1932 dan Perang Dunia II. Berlatarkan Perang Dunia II, The Waltons memulakan kerjaya di CBS pada 14 September 1972, dan keluarga Curry dikenal pasti dengan cerita itu. Berjuta-juta merasakan perkara yang sama, dan drama malam Khamis tentang keluarga era Kemurungan di luar bandar Virginia menjadi salah satu program paling popular dan paling lama ditayangkan di televisyen.

“The Waltons” menonjol kerana temanya yang sukar difahami, terutamanya agama, pada masa rangkaian sering mengelak kandungan “berbahaya”, kata Robert Thompson, pengarah Blair Center for Television and Popular Culture di Syracuse University.

“Saya rasa ia satu persembahan penting dan saya tidak fikir ia benar-benar mendapat perhatian yang sepatutnya,” kata Thompson.

“The Waltons benar-benar rosak dan mereka membangunkan tema rohani yang sangat, sangat serius,” tambahnya. “Sebagai contoh, seorang ateis datang ke bandar dan kami mendapat keseluruhan perbincangan antara ateisme dan kerohanian.”

The Waltons berlari selama sembilan musim dan 221 episod dan menduduki tempat #2 dalam penilaian Nielsen. Setengah abad kemudian, ia masih menjadi nostalgia untuk peminat setia yang tidak dapat menahan kabel, menonton semula episod melalui apl penstriman dan mengikuti bekas bintang melalui media sosial.

Read More :   Huawei Nova 9 SE – Ciri dan ulasan HP 2022 terkini

Berdasarkan kehidupan penciptanya, mendiang Earl Hamner Jr., siri ini mengikuti sebuah keluarga besar yang tinggal di rumah ladang dua tingkat putih dan mengendalikan kilang papan di bandar fiksyen Waltons Mountain di kaki Blue Ridge Mountains. Ibu bapa, datuk dan nenek, dan tujuh anak – John Jr., Jason, Mary Ellen, Erin, Ben, Jim-Bob, dan Elizabeth – digambarkan dalam pakaian dan jubah, berdoa untuk makan dan mengatasi cabaran dengan kerja keras dan rahmat.

The Waltons memberi tumpuan kepada John Jr., dikenali sebagai John Boy, dimainkan oleh Richard Thomas dan dimodelkan selepas Hamner. Abang sulung bercita-cita untuk menjadi seorang penulis dan mengalami dunia di luar didikannya yang sederhana.Richard Thomas menghadiri Anugerah Tony 2017 Meet the Nominees di Sofitel New York pada hari Rabu, 3 Mei 2017, di New York City. Kini berusia 71 tahun, bekas bintang Waltons, yang memainkan peranan sebagai peguam Atticus Finch dalam produksi mengembara To Kill a Mockingbird, masih mendengar “Goodnight John-Boy!” Dia berkata dia boleh mendengar jeritannya. “Sungguh mengagumkan bahawa 50 tahun kemudian kami masih bercakap tentang persembahan itu,” katanya selepas setiap persembahan.Thomas, kini berusia 71 tahun, membintangi sebagai peguam Atticus Finch dalam pengeluaran perjalanan To Kill a Mockingbird. Selepas setiap persembahan, slogan biasa memberi penghormatan kepada peranan pemenang Emmy yang menjadikannya terkenal.

“Sungguh luar biasa bahawa 50 tahun kemudian kami masih bercakap tentang rancangan itu,” kata Thomas, menggambarkan “Walton’s Thanksgiving,” sebuah filem yang dibuat untuk TV yang ditayangkan di The CW pada musim gugur ini.

“Ia cukup penting untuk mempunyai umur yang panjang dan kemudian membuatkan orang ramai mahu membuat versi baharu – saya tidak pasti sepenuhnya mengapa,” tambahnya. “Saya tahu ia telah menjejaskan kehidupan ramai orang. Tetapi saya rasa pena Earl Hamner sangat bagus pada mulanya dan pelakon sangat menyayangi satu sama lain dan kami sangat bertekad.”

John-Boy adalah sebahagian besar daripada populariti siri ini—dan memberi inspirasi kepada ramai peminat, termasuk Jerry Harrington, yang berusia 67 tahun dari Centerville, Virginia pada masa itu.

Harington masih menonton episod itu setiap malam bersama suaminya selama 47 tahun. Dia berkata bahawa pada hari-hari awal pandemik COVID-19 yang teruk, wataknya – terutamanya Nenek Esther, yang dilakonkan oleh mendiang Ellen Corby – membawa rasa selesa dan kembali ke zaman kanak-kanak.

“Kedengarannya biasa,” kata Harrington, yang juga seorang nenek.

Seorang lagi peminat seumur hidup, Carol Jackson melihat sejarah keluarganya sebagai Kari, anak kepada ibu bapa era Kemurungan.

Dia menjadi terpesona di tadika, dan sebagai orang dewasa, dia meletakkan DVD “Waltons” di kotej percutian keluarganya di Ozarks di utara Arkansas. Cerita buatan sendiri masih berkaitan dengan ibu tiga anak berusia 55 tahun itu.

“Saya berkata kepada anak-anak saya, ‘Suatu hari apabila saya sudah tua dan saya berada di atas kerusi roda… letakkan saya dalam gelung berterusan, ‘Letakkan saya di hadapan The Waltons dan saya akan gembira.’

Cami Cotler, yang berusia 6 tahun ketika pertama kali melakonkan watak adik perempuan Elizabeth dalam filem TV percutian 1971 yang memulakan siri ini, masih kerap berinteraksi dengan peminat sedemikian melalui laman Facebooknya, yang mempunyai hampir 150,000 pelanggan.

Kotler berkata “Waltons” berkongsi “kebenaran universal” yang membantu menjelaskan populariti kekal mereka.Waltons - 50 tahun

Foto September 2022 yang disediakan oleh CBS ini menunjukkan barisan pelakon The Waltons. Baris bawah dari kiri: Judy Norton-Taylor, Eric Scott dan Mary Elizabeth McDonough. Baris kedua dari kiri John Walmsley, Ellen Corby, Will Geer, Cami Kotler dan David W. Harper. Baris atas dari kiri Michael Learned, Richard Thomas dan Ralph Waite.“Pertunjukan itu sering menceritakan kisah manusia yang sangat mudah, yang bergema dengan orang ramai kerana itulah kehidupan,” kata Kotler, yang kini seorang pendidik di California Selatan. “Orang ramai akan bergurau bahawa ia sangat comel, tetapi saya benar-benar tidak fikir ia adalah.”

Dalam siri itu, ibu bapa John Walton Sr., masing-masing dilakonkan oleh mendiang Ralph Waite dan Michael Learned, seorang menteri yang dilantik dalam kehidupan sebenar. dan Olivia Walton sering berdebat tentang sikap mereka yang berbeza terhadap Tuhan. Olivia adalah seorang Pembaptis yang taat, tetapi John Sr. tidak pergi ke gereja.

“Saya sentiasa mencari Tuhan dengan cara saya sendiri,” katanya dalam salah satu episod.

Tema yang berulang ialah kemunculan orang asing di Walton Mountain—sebuah keluarga Yahudi yang melarikan diri dari penganiayaan Nazi, seorang peninju hitam, dan seorang pendakwah mengumpul wang untuk sebuah gereja baharu, seorang pelakon Hollywood yang merokok dan minum—yang mendapat sambutan bercampur-campur.

Dalam episod 1972 “The Sinner,” seorang paderi muda, yang dimainkan oleh mendiang John Ritter, tiba dengan khutbah api dan belerang. Tetapi “resipi rahsia” yang digunakan oleh saudara Baldwin, yang secara tidak sengaja mabuk selepas minum terlalu banyak, kedua-dua watak berulang yang padat dan kemas itu nampaknya tidak menyedari bahawa mereka adalah pencuri.

Selepas kemalangan itu menyebabkan skandal, John Sr. dia jarang muncul di gereja, menarik perhatian kepada kata-kata Yesus di Yohanes 8:7, ”Barangsiapa tidak berdosa, hendaklah dia melemparkan batu yang pertama.”

“Aspek keagamaan persembahan itu ialah Earl Hamner bercakap tentang masa dan tempat di mana topik ini sangat relevan,” kata Thomas, kini datuk empat anak. “Maksud saya, dalam komuniti kecil di pergunungan Virginia semasa Kemelesetan, jika anda tidak berurusan dengan pihak gereja, anda tidak mengambil perkara sebagaimana adanya.”

Sepanjang rancangan itu, keluarga Walton dan jiran mereka mempelajari pelajaran berharga tentang mengatasi perbezaan dan melayan semua orang dengan kasih sayang dan rasa hormat. Pelajaran ini “mungkin lebih relevan hari ini,” kata Kotler.

Secara peribadi, Kotler, seorang Yahudi sekular, berkata datuknya Zeb, yang dimainkan oleh mendiang Will Gere, mengajarnya cara menyanyikan lagu-lagu gereja dalam rancangan itu.

Curry, seorang paderi Kentucky, berkata keluarga Walton mencerminkan bagaimana Yesus sering menegur orang yang beragama alkitabiah kerana kemunafikan mereka dan memuji orang yang tidak dijangka—seperti orang Samaria yang membantu orang yang tidak dikenali—kerana menunjukkan kasih sayang dan kesenangan.

Curry berkata program itu “bercakap tentang agama dan kepercayaan tanpa mengaibkan orang.” “Ada sesuatu yang kami terlepas hari ini, dan ia adalah rasa kemasyarakatan, perpaduan, berjuang melalui masa sukar.”

Nota Editor: “The Waltons” disiarkan tengah hari hari minggu di MeTV (69.3-WFMZ-TV atau 2.1-WDPN-TV).


Penerbitan agama oleh Associated Press disokong oleh kerjasama AP dengan The Conversation US dan pembiayaan daripada Lilly Endowment Inc. Hanya AP bertanggungjawab untuk kandungan ini.

https://www.wfmz.com/entertainment/at-50-tvs-the-waltons-still-stirs-fans-love-nostalgia/article_d6212148-e171-593e-9195-825c1b33c7a7.html

Source : todaypennsylvania.com

Share