Terima warisan, apa yang perlu anda lakukan?

Terima warisan, apa yang perlu anda lakukan?

Mendapat harta pusaka dalam bentuk aset, wang ringgit dan sebagainya boleh menjadi idaman semua orang. Walau bagaimanapun, apabila ia datang untuk memperoleh harta pusaka atau sejumlah besar kekayaan, ramai orang keliru tentang apa yang perlu dilakukan. Kerana, dalam erti kata lain, menerima sejumlah besar wang pada masa yang tidak dijangka boleh menggoyahkan iman. Anda mesti faham bahawa harta pusaka atau harta pusaka adalah modal material dan amanah yang diberikan oleh ibu bapa untuk mengaut kemakmuran di masa hadapan dan perlu difikirkan sebijak mungkin.

Secara takrif, harta pusaka ialah harta yang diberikan kepada ahli waris sekiranya pemiliknya telah meninggal dunia. Peraturan yang terpakai untuk pengagihan juga berbeza-beza, ini bergantung pada Undang-undang Warisan yang dipilih. Di Indonesia sendiri terdapat pelbagai undang-undang pusaka yang berlaku iaitu Undang-undang Sivil, Undang-undang Pusaka Islam dan Undang-undang Pusaka Adat. Setiap undang-undang ini mempunyai peraturan dan peraturannya sendiri, termasuk siapa yang berhak menerima pusaka dan jumlahnya. Harta pusaka boleh berbentuk harta alih dan harta tak alih. Aset alih termasuk simpanan, barang kemas, kenderaan, sekuriti dan sebagainya. Manakala bentuk harta tak alih ialah tanah dan bangunan.

Mengikut objektifnya, pengurusan warisan merangkumi banyak perkara. Berikut ialah beberapa petua pengurusan:

Saya sedang membuat rancangan
Adalah penting untuk anda membuat pelan pengurusan harta pusaka yang terperinci sebelum atau sebelum anda menerima harta pusaka. Adalah penting untuk mengetahui cara mendapat manfaat daripada warisan yang telah anda perolehi. Dengan perancangan yang baik, harta pusaka seperti wang, aset dan sebagainya dapat digunakan dengan bijak dan tidak salah menggunakannya.
Dengan merancang warisan dari awal, anda bukan sahaja dapat mengelakkan konflik keluarga mengenai pengagihan aset, tetapi juga masalah dalam menguruskan perniagaan keluarga atau usaha sama.
Ini juga dilakukan untuk memperjelaskan sama ada perniagaan itu akan diuruskan oleh waris tertentu atau tidak, kerana sudah tentu ia akan menjejaskan perniagaan anda jika misalnya terdapat perbezaan visi dan misi waris dengan rakan kongsi perniagaan. Oleh itu, rancang untuk menguruskan harta pusaka anda dengan bijak dan berhati-hati.

Read More :   Tonton Galeri Pautan 2.3 1111.90 l50 204 Video Bokeh - Maklumat Sebenar

Bercakap dengan keluarga
Apabila anda menerima harta pusaka, sudah tentu disyaratkan anda mampu menguruskan kewangan utama anda, kerana ini amat penting bagi mengelakkan pembaziran yang boleh timbul secara berlebihan.
Untuk ini, anda boleh meminta keluarga anda untuk maklumat tentang penggunaan harta pusaka. Dengan cara ini, anda akan mendapat perspektif baharu yang boleh diambil kira dalam keputusan yang anda buat. Apa sahaja keputusan yang anda buat kemudian, pastikan jangkaan yang anda sasarkan mempunyai tujuan yang jelas dan bermatlamat.

Sediakan sebagai Tabung Kecemasan
Anda boleh menggunakan aset yang diwarisi sebagai dana kecemasan untuk keperluan mendadak, dari penyakit hingga bencana lain. Perlu diingat, elakkan menggunakan aset yang diwarisi untuk membayar hutang pengguna, seperti kad kredit dan pinjaman jangka pendek yang lain.

Read More :   Kod Pengaktifan FF Max V9.0 10 Sep 2021 Pelayan Indonesia Hari Ini

Insurans aset penting
Analisis daripada senarai pengurusan yang telah anda buat, aset atau aset yang anda fikir patut diinsuranskan dan yang mana tidak. Kerana mungkin ada beberapa perkara yang tidak diinsuranskan sehingga terdedah kepada peluang buruk. Langkah ini akan meminimumkan risiko kerugian atau kegagalan dalam memindahkan aset dan harta ini kepada anda, serta menjangkakan kerugian yang di luar kawalan anda.

Pelaburan untuk Masa Depan
Anda tidak perlu membelanjakan harta pusaka anda dengan segera. Sekiranya harta pusaka itu berbentuk tanah atau bangunan, anda boleh tinggalkan dahulu untuk menaikkan harga jualan apabila diperlukan pada masa hadapan, tetapi jangan lupa tentang penyelenggaraan.
Jika harta pusaka dalam bentuk wang, anda boleh menukarnya kepada bentuk pelaburan seperti emas, dana bersama atau deposit. Selain keselamatan, nilai jualan semula juga akan lebih menguntungkan daripada meninggalkan wang dalam akaun simpanan biasa.

Sewaan aset dan hartanah
Jika anda memutuskan untuk menguruskan harta pusaka anda dalam bentuk harta, anda boleh menjadikannya kontrak atau pencen. Sama seperti tanah, anda boleh menyewakannya kepada orang lain atau bekerjasama dengan petani, peniaga atau usahawan menggunakan sistem perkongsian keuntungan.

Walau bagaimanapun, perkara yang perlu anda pertimbangkan sebelum anda benar-benar bersedia untuk memulakan perniagaan anda sendiri, adalah jangan sesekali menjual harta pusaka anda sebagai modal teroka baharu. Kerana ini tidak cekap dan pelaburan berisiko tinggi. Lainlah jika perniagaan yang anda jalankan benar-benar mantap, maka tidak menjadi masalah jika anda ingin menggunakan harta pusaka sebagai modal perniagaan tambahan.

Read More :   Menantuku Raja Ubat Bab 70 – Novel Firan

Artikel ini ditaja secara kewangan oleh OneAset, oleh itu hak pemilikan artikel ini dimiliki sepenuhnya oleh OneAset. Artikel ini telah diterbitkan sebelum ini di platform OneAset dan blog ini hanyalah siaran semula untuk tujuan promosi. Saya komited untuk membentangkan sekurang-kurangnya 20 siaran pendidikan baharu (bukan siaran semula blog ini) setiap bulan di OneAset, jadi jika anda ingin menikmati kandungan baharu saya secepat mungkin, pastikan anda melanggan OneAset dan ikuti profil saya di sana. Anda juga akan menerima emas percuma dan menyokong saya serta-merta tanpa sebarang kos.

Bagaimana untuk menyertai OneAset?

  1. Gunakan pautan https://app.oneaset.co.id/s/N3amMv untuk mendaftar
  2. Jika anda tidak mempunyai apl ONEASET pada telefon bimbit anda, anda akan diarahkan untuk memuat turun apl itu di Playstore terlebih dahulu
  3. Klik pautan sekali lagi selepas memasang ONEASET
  4. Aplikasi ONEASET akan dibuka secara automatik dan imej akan dipaparkan seperti di bawah
Imej ini mempunyai atribut alt kosong.  Nama fail ialah image.png
Imej ini mempunyai atribut alt kosong.  Nama fail ialah image-1.png
Imej ini mempunyai atribut alt kosong.  Nama fail ialah image-2.png

Selesai. Sila baca semua tulisan saya secara percuma. Jangan lupa tinggalkan like, komen dan share kerana saya akan ada motivasi pertunangan tambahan.

Share