Temu bual: Papi Shiitake | Bangsa Muda

Temu bual: Papi Shiitake |  Bangsa Muda

Penyanyi dan penerbit dream-pop yang berpangkalan di New York, Papi Shiitake telah mengeluarkan video single/muzik baharunya “Mexican Moonlight”, yang telah dialih keluar daripada albumnya yang akan datang. Wabi SabiIa akan disiarkan pada 18 November melalui Trash Casual.

Bercakap tentang “Cahaya Bulan Mexico,” Papi berkata, “Melancong ialah salah satu perkara terbaik yang boleh anda lakukan sebagai seorang artis. Pada tahun 2020 saya merakam ‘Mexican Moonlight’ di luar pantai semenanjung Yucatan. Menulis di pantai adalah salah satu perkara kegemaran saya. Irama lautan memberi saya banyak inspirasi. Ia adalah bulan purnama pada malam saya menulis ‘Mexican Moonlight’. Sejujurnya, saya rasa seperti saya menulis lagu itu dengan bulan itu sendiri. Ia benar-benar ajaib.”

Peminat seni dan budaya Asia seumur hidup, Papi bekerjasama dengan artis Sedyung Hong dalam video muzik animasi.

Papi menerangkan: “Saya suka bekerjasama dengan artis. Salah satu kebahagiaan terbesar dalam hidup saya. Semasa mencari seseorang untuk mencipta visual untuk ‘Wabi-Sabi’, saya terjumpa karya Sedyung Hong yang berpangkalan di China. Mereka melakukan adegan yang menakjubkan dan rumit dengan getaran kawaii yang menakjubkan ini yang saya suka. Kami membangunkan empat watak ini bersama-sama dan mula membayangkan dunia ‘Wabi-Sabi’. Saya pada asalnya mahu penutup vinil dianimasikan dengan teknologi AR, tetapi itu agak menyusahkan, jadi kami mengubahnya menjadi video ‘Moonlight of Mexico’. Saya perlu memendekkan Pixar saya sendiri, jadi saya cukup teruja.”

Muzik Papi telah dipaparkan dalam rancangan TV popular seperti: 9-1-1 dan pasukan meterai Ia mendapat beribu-ribu tontonan dan strim di YouTube dan Spotify.

Dihiasi dengan cita rasa 60-an yang sentiasa berubah-ubah, “Mexican Moonlight” bergulung di atas tekstur berkrim dan lapang dengan irama menular di atasnya dengan vokal Papi yang menggugah dan kedengaran dalam.

Read More :   Siapa Olivia Benintendi? Umur, Keluarga, Suami, Nilai Bersih

The Young Folks bercakap dengan Papi Shiitake untuk mengetahui lebih lanjut tentang video inspirasi, kreatif dan inovatif “Mexican Moonlight” dan ketertarikannya dengan anime.

Apakah tiga perkara yang anda tidak boleh hidup tanpanya?

Muzik, Herba dan Teh Ais Arizona. Sejujurnya, ia adalah triniti suci bagi saya. Popeye ni macam makin kuat makan bayam. Itulah yang ia lakukan untuk saya.

Apakah yang memberi inspirasi kepada video tunggal/muzik baharu anda “Mexican Moonlight?”

Saya sedang dalam perjalanan ke pantai Mexico pada tahun 2020 dan ia adalah bulan purnama. Dia bercakap dengan saya dan membisikkan melodi lagu itu kepada saya. Bagaimana saya boleh menolak? Video tersebut adalah lanjutan daripada kulit album yang saya cipta bersama artis Sedyung Hong dan dunia Wabi-Sabi.

Saya suka estetika anime video ini (dan sebahagian daripadanya). Apakah yang mendorong anda untuk melalui jalan ini?

Oh lelaki, saya SUKA anime. Sesuatu tentang itu benar-benar bergema dengan saya. Saya masih ingat ketika saya masih sangat muda dan menonton Toonami di Cartoon Network dan menjadi ketagih. Sebahagian daripada menjadi Papi Shiitake adalah tentang menghargai apa yang bergema dengan anda, dan seni Asia melakukannya untuk saya.

Kebanyakan video anda mempunyai bakat kreatif dan mengelakkan penampilan biasa kebanyakan video. Apa yang membuatkan anda memilih untuk menjadi begitu kreatif?

Untuk masa yang lama saya cuba bersungguh-sungguh untuk menjadi ‘normal’ tetapi sangat sukar untuk mencuba dan menyesuaikan diri. Sebahagian daripada etos saya adalah jujur ​​tentang siapa anda. Dialah jiwa yang sebenar. awak adalah sebenar. Setiap kali saya ‘cuba’ menjadi sesuatu, saya perlu tahu bahawa saya berada di landasan yang salah. Kreativiti dan kebenaran adalah kompas saya.

Read More :   Trey Lance của 49ers phải rời sân vì chấn thương mắt cá

Bagaimana anda bermula dalam muzik?

huh. Saya mula bermain dalam kumpulan sebelum saya tahu bagaimana untuk bermain. Sebagai seorang kanak-kanak Asia yang membesar di sebuah bandar kecil, saya mengalami banyak kebencian dan perkauman. Membuat muzik dalam kumpulan adalah apabila orang mula-mula mula menerima dan memahami saya untuk siapa saya. Apabila itu berlaku, saya tidak pernah menoleh ke belakang.

Anda berasal dari mana? Adakah kampung halaman anda mempengaruhi suara anda?

Saya berasal dari sebuah bandar yang sangat kecil di Virginia. Tiada tempat muzik di mana-mana, jadi satu-satunya cara kami boleh mengadakan persembahan adalah pada pertempuran kumpulan-kumpulan ini yang dianjurkan oleh sekolah yang berbeza. Ia menjadikan saya sangat kompetitif dalam seni dan muzik. Orang kata seni bukan pertandingan, tetapi saya tidak begitu pasti. Ketawa terbahak-bahak.

Adakah suara anda berkembang secara semula jadi atau adakah anda sengaja menolaknya ke arah tertentu?

Saya sentiasa melihat ke kaki langit dan hanya dengan sifat melihat, anda secara semula jadi hanyut di sana. Saya tahu saya mahu menjadi album yang lebih besar daripada ‘Impian Kuarantin’. Tetapi dalam satu cara, apa yang anda mahu dan apa yang seni mahukan tidak selalunya perkara yang sama. Lagu adalah seperti kanak-kanak; mereka mempunyai kemahuan tersendiri selain kemahuan ibu bapa.

Apa yang memberi inspirasi kepada penulisan anda? Adakah anda diilhamkan oleh puisi, muzik atau media lain?

Bagi saya, hidup adalah seni, dan seni adalah kehidupan. Inspirasi boleh datang dalam bentuk adegan, bauan atau sesuatu yang semudah sarapan pagi anda. Saya tidak pernah berhenti menjadi seorang artis dan saya tidak pernah berhenti mendapat inspirasi daripada kehidupan sebagai seorang artis.

Read More :   Penginapan Queen berakhir selepas empat hari penghormatan

Artis mana yang anda fikir sedang membunuhnya sekarang?

Saya kini berminat dengan Still Woozy, Kali Uchis dan Toro y Moi. Mereka semua kelihatan begitu berbakat dan begitu bebas. Melodi yang hebat dan perasaan yang hebat. Dia mahu berkawan dengan mereka semua.

Bagaimana anda mentakrifkan kejayaan?

Kebebasan dan rasa hormat. Membuat seni yang menggerakkan jiwa anda dan membuat orang menghargainya adalah perasaan yang paling ajaib di dunia. Membuat lagu di mana orang ramai memulakan pagi dengannya. Sesuatu seperti itu anda tahu. Saya nak buat awak rasa sesuatu yang awak tak pernah rasa sebelum ni.

Apakah yang boleh diharapkan oleh peminat anda dalam tempoh enam bulan akan datang?

‘Wabi-Sabi’ keluar pada bulan November!! Terdapat lebih banyak video, lagu hebat dan beberapa kejutan. Saya akan bermain di NYC untuk beberapa bulan akan datang dan saya harap dia pergi melawat!

Ikuti Instagram Papi Shiitake | keterujaan | Facebook | Spotify

Mengiklankan


Source : www.theyoungfolks.com

Share