Taufan Fiona meletupkan Kepulauan Turks dan Caicos sebagai ribut Kategori 3 yang ‘mengancam nyawa’

Taufan Fiona meletupkan Kepulauan Turks dan Caicos sebagai ribut Kategori 3 yang ‘mengancam nyawa’

Taufan Fiona meletupkan Kepulauan Turks dan Caicos pada hari Selasa sebagai ribut Kategori 3 selepas bencana yang dahsyat. Porto Ricodi mana kebanyakan orang tidak mempunyai bekalan elektrik atau air. Keadaan taufan melanda Grand Turk, ibu kota wilayah kecil Britain itu, pada pagi Selasa selepas kerajaan mengenakan perintah berkurung dan menggesa orang ramai meninggalkan kawasan yang sering dilanda banjir.

Menurut Pusat Taufan Kebangsaan A.S. (NHC), ribut itu berpusat kira-kira 50 batu di utara Pulau Caicos Utara pada petang Selasa, dengan angin kuat taufan memanjang sehingga 35 batu dari pusat dan angin kuat ribut tropika meningkat sehingga 150 batu . Ribut itu bergerak ke arah utara-barat laut pada kira-kira 8 mph.

NHC berkata Kepulauan Turks dan Caicos akan terus menyaksikan “hujan lebat” dengan “banjir yang mengancam nyawa” hingga petang.

NHC telah menganggarkan bahawa Puerto Rico dan Republik Dominican boleh melihat 1 hingga 2 inci lebih banyak hujan dari Fiona, membawa lebih banyak potensi banjir. Secara keseluruhan, sebahagian Puerto Rico mungkin menerima hujan sebanyak 35 inci daripada ribut, manakala sebahagian Republik Dominican mungkin melihat 20 inci.

NHC berkata Fiona dijangka mendekati Bermuda lewat Khamis dan dijangka mengukuh dalam beberapa hari akan datang.

“Ribut tidak dapat diramalkan,” kata Perdana Menteri Washington Misick dalam satu kenyataan dari London, di mana beliau menghadiri mesyuarat itu. Ratu pengebumian Elizabeth. “Oleh itu, anda mesti mengambil setiap langkah berjaga-jaga untuk memastikan keselamatan anda.”

Taufan Fiona dilihat dalam imej satelit yang diambil pada 9 pagi ET pada 20 September 2022.
Taufan Fiona dilihat dalam imej satelit yang diambil pada 9 pagi ET pada 20 September 2022.

NOAA


Ia dijangka lemah sebelum memasuki bahagian paling timur Kanada pada hujung minggu.

Ribut yang luas terus turun hujan lebat Di Republik Dominican dan Puerto Rico, seorang lelaki berusia 58 tahun maut selepas polis berkata dia dihanyutkan oleh sungai di bandar tengah gunung Comerio.

Satu lagi kematian dikaitkan dengan gangguan bekalan elektrik – seorang lelaki berusia 70 tahun terbakar hingga mati selepas cuba mengisi petrolnya dengan petrol semasa bekerja, kata pegawai.


Taufan Fiona melanda Puerto Rico, menyebabkan sebahagian besar pulau itu tanpa bekalan elektrik atau air bersih

05:07

Sebahagian daripada pulau itu menerima lebih daripada 25 inci hujan dan lebih pada hari Selasa.

Michelle Carlo, perunding perubatan untuk Bantuan Langsung di Puerto Rico, memberitahu CBS News pada hari Selasa bahawa keadaan di pulau itu “sangat serupa.” Taufan Maria disebabkan kira-kira 3,000 kematian.

“Walaupun Fiona hanya diklasifikasikan sebagai taufan Kategori 1, kerosakan air di Puerto Rico telah teruk atau lebih teruk di beberapa tempat seperti Maria melanda kami lima tahun lalu,” kata Carlo. berkata.

Pengawal Kebangsaan Brig. Jeneral Narciso Cruz menyifatkan banjir itu sebagai bersejarah.

“Ada masyarakat yang dilanda ribut dan tidak dilanda banjir di bawah Maria,” katanya. “Saya tidak pernah melihat perkara seperti itu.”

Seorang anggota Pengawal Kebangsaan Puerto Rico berenang mencari orang yang memerlukan penyelamatan dari jalanan yang dinaiki air susulan Taufan Fiona di Salinas, Puerto Rico pada 19 September 2022.
Seorang anggota Pengawal Kebangsaan Puerto Rico berenang mencari orang yang memerlukan penyelamatan dari jalanan yang dinaiki air susulan Taufan Fiona di Salinas, Puerto Rico pada 19 September 2022.

Reuters/Ricardo Arduengo


Di Puerto Rico, 670 orang telah diselamatkan, termasuk 19 yang tinggal di rumah jagaan dalam bahaya runtuh di bandar pergunungan utara Cayey, kata Cruz.

“Sungai memecah tebingnya dan menyelubungi masyarakat,” katanya.

Ada yang diselamatkan dengan sampan dan bot, manakala yang lain diletakkan di atas penyodok besar baldi dan diangkat ke tempat yang lebih tinggi.

Dia menambah bahawa sesetengah orang enggan meninggalkan rumah mereka dan dia memahami mereka.

“Ia adalah fitrah manusia,” katanya. Tetapi apabila mereka melihat bahawa nyawa mereka dalam bahaya, mereka bersetuju untuk pergi.”

Pukulan daripada Fiona lebih dahsyat kerana Puerto Rico masih belum pulih daripada Taufan Maria. memusnahkan grid elektrik. Lima tahun kemudian, lebih 3,000 rumah di pulau itu masih ditutup dengan terpal biru.


Pada ulang tahun kelima Taufan Maria, Puerto Rico masih menghadapi masalah kuasa

08:03

Sekurang-kurangnya 2,300 orang dan kira-kira 250 haiwan peliharaan kekal di tempat perlindungan di seluruh pulau pada hari Isnin, kata pegawai.

Fiona mencetuskan gangguan bekalan elektrik apabila ia melanda sudut barat daya Puerto Rico pada hari Ahad, ulang tahun Taufan Hugo, yang melanda pulau itu sebagai ribut Kategori 3 pada 1989.

Pada pagi Selasa, pegawai berkata mereka telah mengelektrik lebih daripada 285,000 daripada 1.47 juta pelanggan pulau itu. Gabenor Pedro Pierluisi memberi amaran bahawa ia mungkin mengambil masa beberapa hari untuk semua orang mendapat bekalan elektrik.

Lebih 837,000 pelanggan, dua pertiga daripada jumlah pelanggan di pulau itu, terputus hubungan kerana air mendung atau bekalan elektrik terputus di loji penapisan, kata pegawai.

Fiona tidak dijangka mengancam tanah besar AS.

Di Republik Dominican, pihak berkuasa melaporkan satu kematian: seorang lelaki yang dihempap ​​pokok tumbang. Ribut itu menyebabkan lebih 12,400 orang kehilangan tempat tinggal dan memusnahkan sekurang-kurangnya dua komuniti.

Taufan itu menyekat banyak lebuh raya dan sebuah jeti pelancong di bandar Miches rosak teruk akibat ombak tinggi. Sekurang-kurangnya empat lapangan terbang antarabangsa telah ditutup, kata pegawai.

Presiden Dominican Luis Abinader berkata pihak berkuasa memerlukan beberapa hari untuk menilai kesan ribut itu.

Pegawai berkata Fiona sebelum ini telah mengalahkan Caribbean timur dan membunuh seorang di wilayah Guadeloupe Perancis apabila air banjir membanjiri rumahnya.

Source : www.cbsnews.com

Read More :   Menggegar dan menegangkan kulit kepala
Share