Tapak pelupusan sampah dan perubahan iklim meningkatkan konflik beruang kutub-manusia di Artik: laporan

Tapak pelupusan sampah dan perubahan iklim meningkatkan konflik beruang kutub-manusia di Artik: laporan

Perubahan iklim dan kesan manusia di bumi adalah di sebalik peningkatan jumlah pertemuan antara manusia dan beruang kutub di sekitar Artik, kajian baharu mendapati.

“Apa yang kami lihat ialah peningkatan intensiti (pertemuan) dan peningkatan insiden di tempat di mana beruang kutub biasanya tidak berlaku, ” kata Geoff York, seorang penyelidik di Polar Bears International dan pengarang bersama kertas kerja baru yang diterbitkan dalam Oryx. , jurnal daripada Cambridge University Press.

Walaupun tiada agensi menyimpan kiraan rasmi, York berkata perbualan dengan pegawai barisan hadapan di semua negara dengan beruang kutub menunjukkan bahawa konflik dengan orang semakin meningkat — terutamanya di sekitar komuniti membangun dan tempat pembuangan mereka.

“Beruang kutub akan datang jauh jika mereka menghidu makanan, ” kata York. “Jika mereka dapat mencari sumber kalori yang boleh dipercayai, mereka akan berusaha keras untuk mendapatkan semula.”

Tapak pelupusan sampah terbuka adalah perkara biasa di seluruh Utara.

Arviat, sebuah komuniti Nunavut di sepanjang pantai barat Teluk Hudson, mempunyai tempat pembuangan terbuka dan populasi yang telah meningkat 12 peratus sejak 2016. Tinjauan 2014 mendapati bahawa bilangan beruang kutub yang menggunakan tempat pembuangan itu telah meningkat setiap tahun sejak rekod itu- pemeliharaan bermula pada tahun 1960-an — walaupun populasi beruang tempatan semakin berkurangan.

Read More :   Into The Dead 2 Mod Apk Wang Tanpa Had + VIP Unlock

Komuniti di utara Ontario juga mula melihat beruang datang ke pedalaman, terutamanya di sekitar tapak pelupusan sampah.

Perubahan iklim juga memainkan peranan.

Kemerosotan litupan ais laut menghalang beruang daripada platform yang mereka perlukan untuk memburu anjing laut, memaksa mereka untuk tinggal di darat dan mencari cara lain untuk memberi makan, seperti tapak pelupusan sampah. Juga, perubahan iklim telah, sedikit sebanyak, membuka Artik kepada manusia.

“Ia adalah kes klasik lebih banyak beruang berada di pantai untuk jangka masa yang lebih lama pada masa yang sama kita melihat lebih banyak aktiviti manusia di sekitar Artik atas sebab yang sama, ” kata York. “Kami melihat gabungan dua acara ini – lebih banyak beruang kutub di pantai, beberapa daripadanya mungkin tidak berada dalam keadaan terbaik, dan lebih ramai orang.”

Pada 2019, dua komuniti Artik Rusia—keduanya dengan tapak pelupusan sampah terbuka berdekatan—mengalami berpuluh-puluh beruang berkeliaran selama berminggu-minggu.

Ryrkaypiy melihat kira-kira 60 beruang, kecil dan besar, kebanyakannya dalam keadaan buruk. Di Belushya Guba, 52 beruang menghantui tapak pelupusan sampah dan cuba memasuki rumah dan bangunan awam – jumlah yang tidak pernah berlaku sebelum ini dipercayai berpunca daripada tempoh berpuasa yang lama di darat selepas kehilangan ais laut.

Read More :   3 Jus Ampuh Yang Membuatkan Kolesterol Tinggi Turun Serta-merta, Cepat!

Tempat makan di tempat pembuangan sampah juga tidak baik untuk beruang, kata York. Tapak sedemikian dipenuhi dengan segala-galanya dari plastik hingga bahan kimia dan lampin kotor.

Tetapi jika ada makanan, beruang tidak peduli.

“Deria mereka berkata, ‘Hei, ini hebat.’ “

Sesetengah komuniti telah melindungi tapak pelupusan sampah mereka. Churchill, Man., telah memagar tapak pelupusan sampahnya dan segera menimbus jenis sisa isi rumah yang mungkin menarik.

Beruang tidak lagi menjadi masalah, kata Susan Maxson, seorang perunding sisa yang bekerja di tapak pelupusan sampah Churchill.

“Kami tidak melihat sebarang jejak di sekitar tempat pembuangan itu selama bertahun-tahun,” katanya.

Ia tidak murah walaupun. Churchill, penduduk kira-kira 900, membelanjakan kira-kira $250,000 setahun hanya untuk menyimpan sisanya, kata York.

“Ini tidak mampan.”

Maxson berkata masyarakat sedang mempertimbangkan untuk menggantikan tapak pelupusan sampah dengan sama ada komposter atau insinerator untuk sisa organik.

Read More :   Pautan Video Internet Muzium Bokeh 2022 Asli Indonesia Tanpa VPN

“Kami berharap ini menjadi model kepada masyarakat lain,” katanya.

Walaupun begitu, ia tidak akan menyelesaikan masalah sepenuhnya.

Komuniti manusia, dari bandar sebenar kepada kem penerokaan di darat, berbau seperti makanan kepada beruang. Lagipun beruang ni pelik.

“Komuniti itu sendiri menarik, ” kata York. “Ia baru, ia baru.”

York memerlukan lebih banyak penyelidikan tentang interaksi beruang kutub manusia. Banyak yang boleh dipelajari daripada bagaimana hubungan ini diuruskan di selatan, katanya.

“Saya fikir kita boleh belajar banyak daripada Barat Kanada,” katanya. “Kami telah membawa beberapa penganjur daripada kumpulan ini ke Churchill untuk berkongsi idea.”

Beruang kutub dan manusia tidak akan berhenti bertembung antara satu sama lain, kata York. Justru sebaliknya.

“Kami mendapat lebih banyak beruang di lebih banyak bahagian Artik yang datang ke darat untuk jangka masa yang lebih lama.”

Laporan oleh The Canadian Press ini pertama kali diterbitkan pada 24 Julai 2022.

Penerbitan Tapak pelupusan sampah dan perubahan iklim meningkatkan konflik beruang kutub-manusia di Artik: laporan muncul pertama kali pada CityNews Edmonton.

Share