Sidoguro Hills Klaten, Hits Tour dengan pemandangan yang indah

Sidoguro Hills Klaten, Hits Tour dengan pemandangan yang indah

Di Klaten, terdapat tempat pelancongan yang terkenal dengan spot foto yang sejuk dan moden iaitu Bukit Sidoguro. Terdapat banyak kemudahan pencapaian yang terdapat di tempat ini. Di antara banyak spot bergambar yang menarik, terdapat juga spot bergambar yang berlatarbelakangkan keindahan alam bukit.

Tempat pelancongan Klaten ini lebih tepat terletak di kawasan Kampung Krakitan. Pada asalnya tempat ini adalah bukit biasa, tetapi dengan potensi pelancongannya, kerajaan pusat menjadikan tempat ini sebagai tarikan pelancongan moden.

Alamat, Waktu Buka dan Harga Tiket Sidoguro Hill

Alamat Bukit Sidoguro sama di kawasan itu Sendang Nglebak, Krakitan, Kecamatan Bayat, Kabupaten Klaten, Jawa Tengah. Tapak Bukit Sidoguro juga termasuk dalam Solo Raya. Bukit Sidoguro yang indah ini dibuka setiap hari, dengan waktu buka dari 08:00 hingga 16:00 WIB.

Untuk memasuki tarikan pelancong yang berbukit bukau ini, pelancong dikenakan tiket masuk. Jangan risau kerana harga tiketnya sangat murah. Tiket masuk ke tempat pelancongan ini hanya IDR 5,000 sahaja.

Untuk melancong ke tempat pelancongan semula jadi ini, anda boleh semasa bersenam kerana untuk ke puncak, pelancong perlu menaiki tangga yang mendaki dahulu yang berjumlah berpuluh-puluh, tetapi ambil mudah kerana tidak terlalu banyak anak tangga yang perlu mereka naik.

Read More :   Kertas Dinding Pasangan Berasingan Tumblr Sesuai untuk PP WA

Sepanjang perjalanan, anda akan melihat taman dengan bunga dan pokok. Terdapat juga tiang lampu putih menghiasi laluan ke puncak bukit. Terdapat juga ruang tempat duduk untuk pelancong berehat.

kemudahan

Tarikan pelancong di Bukit Sidoguro menyediakan pelbagai kemudahan yang lengkap dan terjaga. Bermula dari kemudahan tandas, Bukit Sidoguro juga mempunyai ruang solat dengan ruang wuduk, yang dijaga dengan baik oleh pengurus.

Para tetamu Bukit Sidoguro juga boleh menikmati pelbagai hidangan kulinari yang lazat di medan selera. Pelbagai juadah kulinari yang unik dan moden dapat mengisi perut anda yang lapar selepas bersiar-siar di sekitar kawasan tarikan pelancongan Bukit Sidoguro.

Satu lagi kemudahan Bukit Sidoguro ialah tempat letak kereta yang tempat letak keretanya agak luas. Tempat letak kereta di Bukit Sidoguro boleh memuatkan motosikal dan juga bas mini. Inilah pelbagai tarikan yang dipaparkan di salah sebuah tarikan pelancong di Klaten, Bukit Sidoguro.

Baca juga: Kampung Karuhun Sumedang, Pelancongan penanaman yang indah

Tarikan Bukit Sidoguro

Ramai yang ingin tahu dan juga berminat untuk mengambil gambar tempat-tempat yang terdapat di sini. Tidak lupa juga tentunya pemandangan alam yang indah di tempat ini dapat dinikmati dari atas bukit. Berikut ialah beberapa tempat yang boleh anda temui di Bukit Sidoguro.

Read More :   Whatsapp Lite Mod Apk Versi Lama

Pengunjung ke destinasi pelancongan alam semula jadi ini akan segera melihat keindahan alam semula jadi yang menakjubkan. Kita boleh berdiri di atas bukit dan kemudian melihat pemandangan indah bukit di sekeliling bukit.

Di bawahnya kelihatan Rowo Jombor, dengan gerai-gerai terapung berhampiran, jadi boleh dikatakan pemandangan di sini sangat cantik. Untuk lebih berpuas hati menikmati keindahan alam semula jadi Bukit Sidoguro, cuba datang ke puncak pencawang yang disediakan oleh pihak pentadbir.

Pencawang ini merupakan tempat pengunjung dapat melihat pemandangan yang indah dari atas dan juga boleh menjadi spot bergambar pada masa yang sama.

Boleh dikatakan jumlah spot bergambar di tempat pelancongan Bukit Sidoguro tidaklah sebesar spot di tempat lain. Tetapi destinasi pelancongan semula jadi ini mempunyai titik fotografi yang unik yang berbeza dari tempat lain.

Terdapat tempat bergambar di destinasi pelancongan alam semula jadi yang terkenal ini, Supertree. Tempat foto ini dibuat seperti pokok super di Teluk Singapura.

Terdapat dua pasang supertree di mana supertree bertentangan antara satu sama lain. Di tengah-tengah pokok super ini juga terdapat pokok anggur yang tumbuh untuk menambahkan lagi keindahan pokok super tersebut. Sudah tentu, terdapat banyak lagi tempat bergambar di destinasi pelancongan semula jadi ini.

Read More :   Muat turun Bowmaster Mod Apk Unlock All Characters VIP Terbaru 2021

Anda mungkin mahu berasa lebih seperti anda berada di Eropah, jadi anda boleh mencuba memberi makan merpati di sana. Terdapat tempat-tempat tertentu yang biasa dilawati merpati, salah satunya adalah di tengah-tengah bukit.

Di lokasi ini, kita sering dapati sekumpulan burung merpati sedang mencari makanan. Kemudian menjadi masa yang sesuai untuk pengunjung memberi makanan kepada kumpulan merpati. Malah untuk penstriman, anda boleh membelinya terus di laman web ini.

Sama ada gunung atau bukit, ia sememangnya tempat terbaik untuk menikmati saat matahari terbenam atau matahari terbenam dan matahari terbit. Destinasi pelancongan semula jadi ini merupakan antara destinasi pertama pelancong untuk dapat menyaksikan matahari terbit yang indah.

Anda boleh melihat dengan jelas matahari terbenam dan matahari terbit dari puncak Bukit Sidoguro. Untuk menjadikan hasil lebih cantik, anda boleh merakam momen menggunakan kamera kegemaran anda. Pilih tempat foto terbaik untuk matahari terbenam, menggunakan foto sudut dengan siluet pokok super merupakan salah satu gaya foto yang terkenal untuk pelancong di sini.Paparan siaran:
22

Share