Seorang profesor yang dituduh mengintip China secara salah menggambarkan korban yang dia lakukan terhadap keluarganya

Seorang profesor yang dituduh mengintip China secara salah menggambarkan korban yang dia lakukan terhadap keluarganya

Xiaoxing Xi, seorang profesor fizik di Temple University, masih ingat cuba memahami apa yang berlaku kepadanya dan keluarganya pada awal Mei 2015 apabila ejen FBI bersenjata memenuhi rumahnya di Philadelphia sebelum subuh, menyalakan lampu suluh di matanya dan mengelilingi mereka. naik senapang. Xi ditangkap atas tuduhan mengintip ekonomi.

Tujuh tahun lalu, kes terhadap Xi berkisar tentang ciptaan peribadi dan dakwaan pendedahan maklumat pembuatan dengan komuniti penyelidik di China. Walaupun kes Xi tiba-tiba menurun empat bulan selepas penahanannya, dia berkata dia telah mencederakan keluarganya dan kini sedang mengambil tindakan undang-undang.

“Isteri saya memberitahu saya bahawa kebimbangan terbesarnya ialah cuba membantu anak perempuan kami, yang berusia 12 tahun pada masa itu, daripada mengalami kerosakan mental akibat peristiwa traumatik ini,” kata Xi. “Dia cuba meminimumkan fakta bahawa ini berlaku, dengan memberitahunya ia seperti filem.”

Ketika mahkamah rendah menolak kesnya, Xi, yang merupakan antara beberapa saintis China yang salah dituduh mengintip ekonomi, hadir di mahkamah rayuan minggu lalu dengan harapan untuk meneruskan kes.

Jabatan Kehakiman telah menuduh Xi berkongsi skema pemanasan poket dengan rakan sekerja dalam komuniti penyelidikan di China. Xi, yang sebelum ini menandatangani perjanjian kerahsiaan mengenai rancangan itu, disifatkan oleh pendakwa raya sebagai “dalam usaha membantu organisasi China menjadi pemimpin dunia dalam bidang superkonduktiviti.”

“Mereka membuat kesilapan dan mereka harus bertanggungjawab,” kata Xi, yang sebahagiannya disokong oleh Kesatuan Kebebasan Awam Amerika. “Ia juga penting kepada masyarakat secara umum kerana semua saintis dan saintis Cina berketurunan Cina – ramai daripada mereka dituduh secara salah. Dan jika kita tidak boleh bertanggungjawab kepada kerajaan, mereka akan melakukan lebih daripada itu.”

Pasukan Xi menggesa mahkamah untuk mengembalikan semula tuntutan terhadap kerajaan A.S., yang mereka dakwa masing-masing melanggar hak Pindaan Keempat dan Kelima, melindungi daripada carian dan rampasan yang tidak munasabah, dan melindungi daripada dipaksa oleh kerajaan untuk memberikan maklumat yang boleh menuduh.

Xiaoxing Xi dan isterinya Qi Li.
Xiaoxing Xi dan isterinya Qi Li.Hannah Beier / ACLU

Dia diancam penjara sehingga 80 tahun dan denda sehingga $1 juta. Xi, yang telah dilantik semula sebagai profesor, juga telah disingkirkan daripada jawatannya sebagai ketua sementara jabatan fizik di Temple University, dan mengambil cuti pentadbiran untuk satu tempoh masa.

Read More :   Motor City Tycoon đã cập nhật và mã hoạt động (tháng 9 năm 2022)

Temple University menolak permintaan NBC News untuk mendapatkan komen.

Tetapi kesaksian ahli fizik menunjukkan bahawa rancangan itu bukan untuk teknologi yang dipersoalkan, tetapi untuk ciptaannya sendiri. Interaksi dengan orang Cina sezaman seolah-olah “kerjasama akademik biasa yang sah.” Dan menjelang September 2015, tuntutan mahkamah DOJ telah dibubarkan.

Dalam usul menolak kes itu, dinyatakan bahawa “maklumat tambahan telah mendapat perhatian kerajaan”.

Jabatan Kehakiman tidak menjawab permintaan NBC News untuk mendapatkan komen.

“Melihat penahanan ayah saya – dia telah disematkan ke dinding. … Mereka mengheretnya keluar. Mereka tidak membenarkan dia memakai kasut.”

Joyce Xi

Xi, yang pertama kali menyaman kerajaan pada 2017, mendakwa bahawa pihak pendakwaan bukan hanya salah faham dalam teknologi, tetapi ejen FBI “secara sedar atau melulu membuat kenyataan palsu” untuk menyokong pendakwaan mereka. Xi mendakwa bahawa penahanannya adalah diskriminasi. Dan seperti ramai saintis keturunan Cina yang lain, dia menjadi sasaran kerana etniknya.

Walaupun kes Xi telah ditolak tahun lalu, keputusan untuk merayu berkemungkinan akan menetapkan litigasi yang akan mengambil masa beberapa bulan. Kesukaran akan menjadi sukar. Dalam taklimat amicus yang dibentangkan untuk menyokong Xi awal tahun ini, berpuluh-puluh organisasi menyatakan bahawa Mahkamah Agung telah mengecilkan piawaian yang sudah ketat untuk mempertanggungjawabkan ejen persekutuan kerana melanggar hak perlembagaan. Tetapi Xi dan keluarganya berkata mereka bersedia untuk terus berjuang supaya sekurang-kurangnya beberapa perubahan positif boleh datang daripada trauma mereka, kata anak perempuannya Joyce.

Joyce menambah bahawa penahanan itu telah mengubah kehidupan keluarga dengan cara yang tidak terukur. Dia berkata dia pulang dari universiti pada masa dia ditangkap dan mendengar “bunyi pelik” dalam gelap dan menyuruhnya mengangkat tangan dan keluar.

“Melihat penahanan ayah saya – dia tersepit pada dinding,” dia ingat, suaranya menggeletar dari ingatannya. “Mereka mengheretnya keluar. Mereka tidak membenarkannya memakai kasut pun.”

Read More :   Hy Lạp độc quyền có kế hoạch trả nợ trước hạn đầu tiên cho các khoản vay cứu trợ của Eurozone - Nguồn & Thêm Tin tức Tiêu đề

Xi berkata beliau cuba menyemak semula kenangan selama bertahun-tahun semasa disingkirkan dan membayangkan apa sahaja yang boleh membawa kepada tindakan sedemikian. Tetapi dia hairan. Anak perempuannya berkata, dalam beberapa bulan akan datang, kemelut itu hanya akan berterusan serta tekanan psikologi yang akan dialami keluarganya. Mereka secara rutin mencari kru berita yang merakam kamera di bidai rumah mereka, dan mereka mula berasa paranoia terhadap perkara biasa seperti membuka e-mel.

Profesor membuat persamaan dengan nasib ahli akademik yang hidup dalam Revolusi Kebudayaan Cina

Sungguh mengejutkan kerana penahanan itu adalah untuk keluarganya, Xi berkata dia merasakan sedikit keperitan. Ujian itu kembali kepada emosi yang dirasainya semasa hidup di bawah Revolusi Kebudayaan di China. Pada tahun 1966, gerakan sosiopolitik yang dipimpin oleh Mao Zedong mengakibatkan penganiayaan terhadap saintis yang dilabelkan sebagai “kasta kesembilan busuk” kerana pemikiran bebas mereka.

Pada masa itu, Xi dihantar bekerja di luar bandar, seperti berjuta-juta belia Cina yang lain. Pada penghujung revolusi, apabila dia akhirnya berpeluang untuk mendapatkan pendidikan, dia berkata dia bersyukur. Dia mengambil fizik tanpa berfikir panjang. “Ia adalah perasaan yang indah,” katanya, meninggalkan kampungnya untuk peluang baharu. Tetapi di tengah-tengah tindakan keras terhadap golongan intelektual, beliau berkata beliau telah menyaksikan banyak kehidupan dilemparkan ke dalam kekacauan.

“Kami tidak menjangkakan itu di negara ini. Tetapi ia berlaku seperti yang berlaku semasa Revolusi Kebudayaan,” katanya. “Sudah tentu bukan perkara luar biasa bagi orang ramai dibawa pergi dan tidak tahu bila hendak berjumpa keluarga mereka lagi,” katanya.

Xi berkata bahawa dalam satu cara, zaman kanak-kanaknya mengajarnya cara menangani pahit ini.

“Ramai orang yang tidak tahan lagi sama ada membunuh diri atau mati akibat penderitaan mereka,” katanya mengenai ulama yang dianiaya. “Nama mereka dikembalikan semula apabila Revolusi Kebudayaan berakhir dan ramai orang telah dipulihkan. Jadi, saya dan isteri saya sangat jelas dalam fikiran mereka. Kami terpaksa hidup. Kami terpaksa melalui ini untuk membersihkan nama kami.”

Xi adalah sebahagian daripada sejarah panjang ahli akademik dan saintis Cina-Amerika yang dituduh secara salah mengintip bagi pihak China. Beberapa tahun selepas penahanan Xi, pentadbiran Trump merasmikan program yang dipanggil “Inisiatif China” yang bertujuan menangani pengintipan ekonomi China. Bagaimanapun, ramai seperti Xi telah dituduh secara palsu melakukan pengintipan dan kehidupan mereka terbalik, dengan semakin ramai saintis mendakwa sebaliknya mempromosikan profil kaum. Pentadbiran Biden menamatkan program itu awal tahun ini.

Read More :   Siapa Anton Turkalj? UFC 279 MMA Fighter Wiki Biografi Umur Instagram

Hari ini, Xi berkata dia tidak lagi memohon pembiayaan persekutuan untuk penyelidikannya. Dia menambah bahawa jadualnya jauh lebih kecil, dan ketakutan akan kejadian berulang sentiasa berada di belakang fikirannya. Joyce, yang merupakan pelajar kimia ketika dia ditangkap, berkata pengalaman pahit itu mengubah hidupnya sepenuhnya. Selepas tamat pengajian, dia menumpukan dirinya pada kerja advokasi untuk melindungi orang lain daripada profil perkauman.

“Semua orang lain yang menghadapi situasi yang dahsyat ini juga kanak-kanak. Ini keluarga mereka. “Ia bukan hanya satu orang yang menjadi sasaran, ” kata Joyce.

Beberapa saintis lain yang dituduh secara palsu melakukan pengintipan sedang bergelut untuk menjelaskan kerosakan emosi yang telah berlaku kepada keluarga mereka. Begitu juga, profesor MIT Gang Chen, yang ditangkap kerana pengintipan pada 2021 dan dibersihkan awal tahun ini, memberitahu NBC News bahawa dia juga ditangkap di hadapan keluarganya. Dia bergelut untuk membentuk kata-kata tentang bagaimana penangkapan itu telah menjejaskan orang tersayangnya, mengatakan dia “bertuah” hanya untuk mendapat sokongan mereka.

“Saya hanya boleh mengatakan bahawa ini bukan kesakitan yang boleh hilang,” kata Chen.

Tinjauan ke atas hampir 2,000 saintis di seluruh negara tahun lepas oleh Jawatankuasa 100-an menunjukkan bahawa lebih daripada 50% saintis berketurunan Cina mempunyai “ketakutan yang ketara dan/atau kebimbangan bahawa mereka sedang diintip oleh kerajaan A.S..” Dan antara mereka yang penyelidikannya dengan China telah digantung sebelum waktunya sejak tiga tahun lalu, hampir 80% saintis yang berpangkalan di China berkata mereka mahu menjauhkan diri mereka daripada kolaborator di China.

“Saya tahu ia sukar, tetapi kami menderita,” kata Xi. “Jika kita tidak melakukan sesuatu, itulah penghujung cerita.”


Source : www.nbcnews.com

Share