Senator negeri berdepan dakwaan rasuah persekutuan ke atas sistem kamera lampu merah

Senator negeri berdepan dakwaan rasuah persekutuan ke atas sistem kamera lampu merah

Senator negeri Illinois, Emil Jones III ialah ahli politik terbaharu yang didakwa atas tuduhan rasuah dan berbohong kepada FBI dalam siasatan rasuah kamera lampu merah.

Senator negeri Illinois, Emil Jones III telah diserang dengan dakwaan rasuah persekutuan berkaitan siasatan persekutuan 2019 terhadap kamera lampu merah.

Jones didakwa pada 20 September dengan notis jenayah dan bukannya dakwaan juri besar, tanda biasa mengaku bersalah.

South Side Democrat dilaporkan mahu $5,000 rasuah Sebagai pertukaran untuk kajian mengenai kamera lampu merah di pinggir bandar Chicago. Dakwaan kemudian mengatakan dia berbohong kepada ejen FBI mengenainya.

Sejak Jones III. Pada tahun 2009, bapanya, bekas Presiden Senat Illinois, Emil Jones Jr. Apabila dilantik oleh beliau, beliau kekal tanpa bertanding. Beliau menganggotai lapan jawatankuasa Senat negeri dan merupakan naib pengerusi Jawatankuasa Keselamatan Awam, yang penting untuk bil kamera lampu merah.

Bekas rakan kongsi SafeSpeed ​​​​Omar Maani turut didakwa, tetapi syarikat itu tidak didakwa melakukan salah laku. Maani telah bekerja dengan FBI sejak 2020.

Jones adalah pegawai terbaru yang mempunyai dakwaan rasuah berpunca daripada kamera lampu merah. Yang lain termasuk mendiang Senator Negeri Martin Sandoval, bekas Datuk Bandar Crestwood Lou Presta, bekas Pesuruhjaya Cook County Jeff Tobolski, dan bekas Datuk Bandar Oakbrook Terrace Tony Ragucci.

Satu kajian oleh Institut Polisi Illinois mendedahkan bahawa kamera itu menelan belanja penduduk Illinois lebih daripada $1 bilion antara 2008 dan 2018. Ia juga telah menggalakkan rasuah kerana ahli politik dibawa ke mahkamah untuk mendapatkan pas yang lumayan dan mendapatkan akses.

Rasuah menyebabkan penduduk Illinois kehilangan $550 juta dalam aktiviti ekonomi yang hilang setiap tahun, tetapi kamera SafeSpeed ​​​​adalah penyebut yang sama. Berapa banyak lagi pertuduhan rasuah awam yang akan diambil sebelum penggubal undang-undang memutuskan untuk mengeluarkan kamera?

Read More :   Là Wittnershoes hợp pháp {tháng 8 năm 2022} Đọc bài đánh giá chi tiết!

Sumber

Source : localtoday.news

Share