Selebriti mendapat kolonoskopi untuk kesedaran kanser kolon

Selebriti mendapat kolonoskopi untuk kesedaran kanser kolon

NEW YORK (CBS Newspath) – Pelakon Ryan Reynolds dan Rob McElhenny pencapaian peribadi terbuka kepada semua orang – dan meminta anda mengikut arahan mereka.

Mereka membenarkan kamera video merakam kolonoskopi mereka untuk meningkatkan kesedaran tentang peningkatan kadar kanser kolon pada orang di bawah 50 tahun.

“Sudah tentu bukan setiap hari anda boleh meningkatkan kesedaran tentang sesuatu yang akan menyelamatkan nyawa,” kata Reynolds.

Reynolds’ Dr. Dia mempunyai janji temu dengan Jon Lapook dan kamera sedang berputar.

“Proses itu sendiri tidak mengambil masa yang lama, kami bercakap, anda tahu,” kata LaPook. Proses mengambil masa kira-kira 25 minit.

“Anda bersedia dengan baik sehingga saya dapat menemui polip yang sangat nipis di sebelah kanan kolon anda. Ia berpotensi menyelamatkan nyawa anda, saya tidak bergurau, saya tidak terlalu dramatik. Itulah sebabnya kami ‘sedang melakukan ini, okey, anda tiada simptom. okey, saya teruja,” kata LaPook.

“Terima kasih banyak untuk itu. Saya sangat menghargai anda mendorong saya untuk melakukan ini,” kata Reynolds.

“Polip ni baru saya potong dengan kolar dah hilang. Lapook mengganggu perjalanan semula jadi proses yang boleh bertukar menjadi kanser.

Apabila tiba giliran Rob McElhenny, LaPook tidak menemui satu polip, dia menemui tiga.

“Kami menemui 3 polip hari ini, ia adalah kecil. Ia bukan masalah besar, tetapi ia pasti satu perkara yang baik kami menemuinya lebih awal…” kata LaPook.

“Terima kasih. Terima kasih banyak-banyak,” kata McElhenny.

Kedua-dua pemain berusia 45 tahun, umur yang disyorkan untuk orang yang berisiko purata kanser kolorektal untuk memulakan pemeriksaan.

“Ia digugurkan kerana kita melihat kanser kolon pada orang muda atas sebab yang tidak jelas, ” kata LaPook.

Read More :   Kali pertama dalam 50 tahun: Trout asli kembali ke tasik gunung di Taman Negara Banff

Dapatkan kemas kini harian tentang berita tempatan, cuaca dan sukan dengan mendaftar untuk surat berita WTAJ

“Jika anda mempunyai simptom, perubahan dalam najis anda, dan anda perlu khusus. Jika anda perasan pendarahan, najis menyempit, sakit perut, jika anda diberitahu bahawa anda mengalami kekurangan zat besi atau anemia, maka anda letih. Ia mungkin disebabkan oleh kehilangan darah yang tidak kelihatan daripada polip atau kanser awal. Jika anda mempunyai simptom, berjumpa dengan pembekal penjagaan kesihatan anda dan dapatkan penilaian,” kata LaPook.

Source : platformania.com

Share