Sekurang-kurangnya 77 pendatang maut ketika sebuah bot dari Lubnan karam di luar pantai Syria

Sekurang-kurangnya 77 pendatang maut ketika sebuah bot dari Lubnan karam di luar pantai Syria

Sekurang-kurangnya 77 pendatang lemas apabila bot yang mereka naiki di Lubnan karam di luar pantai Syria, dalam salah satu kapal karam paling maut di timur Mediterranean, kata menteri kesihatan Syria pada hari Jumaat.

Terperangkap dalam krisis kewangan sejak 2019, yang disifatkan oleh Bank Dunia sebagai antara yang terburuk pada zaman moden, Lubnan telah menjadi landasan pelancaran pendatang haram apabila rakyatnya sendiri menyertai pelarian Syria dan Palestin yang ingin meninggalkan tanah air mereka.

Kira-kira 150 orang, kebanyakannya warga Lubnan dan Syria, berada di atas bot kecil yang karam pada Khamis lepas di bandar Tartus, Syria.

“Tujuh puluh tujuh orang maut,” kata Menteri Kesihatan Syria Hassan al-Ghabash kepada televisyen kerajaan dari hospital Al-Basel di Tartus.

Ali Hamie, menteri pengangkutan sementara Lubnan, memberitahu AFP bahawa lima daripada mangsa yang dipindahkan adalah warga Lubnan.

Tartus ialah pelabuhan utama paling selatan Syria dan terletak kira-kira 50 kilometer di utara bandar pelabuhan Tripoli di utara Lubnan, tempat pendatang menumpang.

“Kami sedang berurusan dengan salah satu operasi menyelamat terbesar kami setakat ini,” Suleiman Khalil, seorang pegawai di Kementerian Pengangkutan Syria, memberitahu AFP.

“Kami meliputi kawasan yang luas di sepanjang seluruh pantai Syria,” katanya sambil menambah bahawa ombak tinggi menghalang usaha mereka.

Menurut pegawai Syria, kapal-kapal Rusia sedang membantu dalam operasi mencari.

Rana Merhi dari Bulan Sabit Merah Arab Syria berkata bahawa mayat, yang identitinya telah dikenal pasti, akan dipindahkan ke lintasan sempadan untuk diserahkan kepada Palang Merah Lubnan.

“Beberapa saudara mangsa datang dari Lubnan untuk mengenal pasti mangsa,” kata Ahmed Ammar, pegawai kesihatan di Tartus.

Kebanyakan penumpang Lubnan bot itu datang dari kawasan miskin di utara negara itu, termasuk Tripoli.

Read More :   Tải xuống Total Commander 2022 mới nhất miễn phí

“Ingatlah bahawa orang-orang ini mempunyai keluarga yang mereka hargai dan impian yang ingin mereka penuhi,” kata Majlis Eropah untuk Pelarian dan Orang buangan. tweet pada hari Jumaat.

Bandar ini muncul sebagai hab pendatang haram, dengan kebanyakan bot pendatang meninggalkan pantainya.

Antara yang terselamat ialah penduduk Tripoli, Wissam al-Talawi, yang dirawat di hospital, kata abangnya Ahmed kepada AFP.

Tetapi Ahmed berkata mayat dua anak perempuan Wissam, berusia lima dan sembilan tahun, telah dikembalikan ke Lubnan, di mana mereka dikebumikan awal Jumaat.

“Mereka pergi dua hari lalu,” tambahnya.

Sambil menambah bahawa isteri dan dua anak lelaki Wissam masih hilang, dia berkata, “(Abang saya) tidak mampu menanggung perbelanjaan hariannya atau kos mendaftarkan anak-anaknya ke sekolah.”

Bulan Sabit Merah Arab Syria menerbitkan sukarelawan yang membungkus mayat dalam beg dan membawa mereka ke ambulans di laman Facebook mereka. Satu lagi video telah muncul menunjukkan sukarelawan menarik mayat tidak bernyawa ke pantai.

Penyelamat lain dikesan di pantai Tartus mencari mangsa yang terselamat.

Daripada tindak balas berterusan kepada kemalangan yang berlaku apabila sebuah bot karam bertentangan dengan Arwad, di mana sukarelawan dari Bulan Sabit Merah Arab Syria berada di pantai Tartus sejak Khamis, Khamis, untuk menyelamatkan mangsa yang terselamat dan mengangkut mayat mangsa. carian diteruskan.

Dihantar oleh Bulan Sabit Merah Arab Syria pada Jumaat, 23 September 2022

Berpuluh-puluh orang menunggu mayat tiba di persimpangan sempadan Arida antara Lubnan dan Syria.

Ini termasuk penduduk kem pelarian Palestin Nahr al-Bared, utara Tripoli, rumah kepada beberapa orang yang mati dan hilang.

“Saya orang tua, tetapi jika saya mempunyai peluang untuk mati di laut, saya lebih suka melakukannya daripada menjalani kehidupan yang memalukan di negara ini,” kata salah seorang daripada mereka dari pintu pagar, sambil menunggu berita kehilangan anak saudaranya. dan anak saudara.

Read More :   Cara Membetulkan Gelendong Instagram Tidak Muncul

Sejak 2020, Lubnan telah menyaksikan peningkatan dalam bilangan pendatang yang menggunakan pantainya untuk mencuba lintasan berbahaya dengan bot yang sesak untuk sampai ke Eropah.

Pada April, bot pendatang yang penuh sesak karam yang dikejar oleh tentera laut Lubnan di luar pantai utara Tripoli membunuh berpuluh-puluh orang dan mencetuskan kemarahan di negara itu.

Keadaan sebenar kejadian itu masih tidak jelas, dengan beberapa di atas kapal mendakwa tentera laut telah merempuh kapal mereka, manakala pegawai menegaskan penyeludup membuat tawaran melulu untuk melarikan diri.

Kebanyakan mayat tidak pernah ditemui.

Pada 13 September, pengawal pantai Turki mengumumkan kematian enam pendatang, dua daripadanya adalah bayi, dan menyelamatkan 73 orang yang cuba sampai ke Eropah di luar wilayah barat daya Muğla.

Mereka dilaporkan menaiki pesawat dari Tripoli di Lubnan dengan tujuan untuk sampai ke Itali.

Kebanyakan bot yang berlepas dari Lubnan menuju ke pulau anggota Kesatuan Eropah Cyprus, kira-kira 175 kilometer ke barat.

Menurut Pertubuhan Migrasi Antarabangsa (IOM), lebih 24,000 migran yang hilang telah dilaporkan di rantau Mediterranean sejak 2014. Kumpulan itu berkata Mediterranean tengah adalah “laluan penghijrahan yang paling berbahaya di dunia”, dengan lebih 17,000 kematian dan kematian. Kerugian direkodkan sejak 2014.

Source : www.cbsnews.com

Share