Sejarah Asal Usul Bendera Merah Putih Indonesia, Makna Falsafah

Sejarah Asal Usul Bendera Merah Putih Indonesia, Makna Falsafah

Mungkin sebahagian besar penduduk Indonesia sehingga kini tidak mengetahui sejarah mengapa bendera Indonesia berwarna merah putih, mengapa tidak berwarna seperti Itali, Jerman, Perancis, atau mengapa tidak berwarna seperti Amerika Syarikat, belang dan lain-lain.
Ternyata merah dan putih mempunyai makna falsafah dan sejarah yang kolaboratif, dan tidak dapat dipisahkan.
Sekarang saya akan cuba memberikan ringkasan sejarah tentang harapan untuk bendera merah putih keramat Indonesia. Kelahiran bendera merah putih tidak dapat dipisahkan daripada tarikh perjanjian kemerdekaan daripada Jepun pada tahun 1944.
Jadi warna bendera mempunyai maksud falsafah, bukan sekadar datang dan pergi. Indonesia memilih merah dan putih kerana merah melambangkan keberanian dan putih melambangkan kesucian.
Jadi merah dan putih saling melengkapi seperti jiwa dan raga. Indonesia telah lama berjuang mati-matian oleh bangsa ajaib dan dengan darah serta seluruh tulang badan untuk melepaskan diri dari belenggu ini.
Ternyata warna merah putih itu juga berdasarkan catatan sejarah, dijadikan bendera kerajaan oleh pelbagai kerajaan besar seperti Majapahit, Sriwijaya, Bugis dan lain-lain serta dibawa semasa perang.
Isteri Soekarno, Fatmawati, adalah orang pertama yang mengibarkan bendera warisan merah putih Indonesia, dan bendera itu dikibarkan semasa proklamasi 17 Ogos 1945.
Kekalahan Jepun dalam Perang Pasifik menyelubungi mereka selepas bom atom memusnahkan Hiroshima dan Nagasaki. Kemudian Jepun menunjukkan perjanjian kemerdekaan, yang dijawab oleh Soekarno, Hatta, dan bapa pengasas lain.
Juga, satu perbicaraan tidak rasmi telah diadakan oleh Chuo Sangi In (Agensi Bantuan kerajaan pendudukan Jepun). Persidangan diadakan pada 12 September 1944, dengan program diskusi tentang bendera dan lagu kebangsaan, yang dipimpin langsung oleh Soekarno. Indonesia.
Bendera merah putih berukuran panjang 300cm dan lebar 200cm diperbuat daripada kapas halus (setara dengan jenis primissima untuk batik bercetak halus) yang dijahit oleh Fatmawati. Pada Deklarasi Kemerdekaan Indonesia pada 17 Ogos 1945, bendera merah putih dikibarkan oleh Latief Hendraningrat dan Suhud.
Sehingga kini bendera merah putih menjadi lambang rasmi negara Indonesia. Ini adalah sejarah singkat bendera merah putih Indonesia, maka kita harus memberi penghormatan kepada usaha para pendiri bangsa yang telah berkorban darah dan kesuciannya demi tegaknya negara Indonesia.
Ah..ya, bagi yang mencari bendera untuk 17 Ogos atau keperluan lain, lihat kempen dari kedai di bawah >> Promo Bendera Merah Putih

Source : makalalahfiqih.blogspot.com

Read More :   Google.com.mm Video Bokeh Myanmar Hot 18 ++ 2022
Share