Robert Simanek, 32, Penerima Pingat Kehormatan, telah meninggal dunia

Robert Simanek, 32, Penerima Pingat Kehormatan, telah meninggal dunia

Untuk perkhidmatan semasa Perang Korea, Robert Ernest Simanek, a Amerika Syarikat Marine, telah dianugerahkan Medal of Honor, penghormatan tertinggi yang dianugerahkan oleh tentera AS.

Penerima Pingat Kehormatan Robert Simanek telah meninggal dunia pada usia 92 tahun.

Pada Ogos 1952, Marine Pfc. Robert E. hampir tertidur selepas rondaan malam apabila dia dipanggil bertugas sebagai radioman untuk skuad 12 orang dalam perjalanan untuk menangkap “Outpost Irene” di utara Seoul.

Dia mengharapkan ia mudah. Bertahun-tahun kemudian, dalam temu bual dengan Projek Sejarah Veteran di Perpustakaan Kongres, Simanek berkata, “Saya pernah ke pos luar sebelum ini dan saya menganggapnya sebagai sebahagian percutian kerana tiada tindakan di sana semasa saya berada di sana. bahagian tertentu baris itu”.

Read More :   WA Math Bot, Belajar MTK dengan lebih mudah melalui WhatsApp

“Jadi saya mengambil Reader’s Digest lama dan setin bir berharga di dalam poket belakang saya yang besar dan fikir saya akan mengalami situasi yang sangat santai. Ia tidak berlaku seperti itu,” katanya.

Orang Cina melepaskan tembakan. Dua bom tangan dilemparkan semasa pertempuran berikutnya dan mendarat di parit kecil di mana Simanek dan Marin lain telah mencari perlindungan semasa mereka melawan.

Apabila Simanek membuang salah satu bom itu, letupan itu menyebabkan serpihan serpihan hinggap di kakinya.

“Saya tidak fikir ada masa lagi” untuk merampas bom tangan kedua dan membuangnya semula, katanya. Jadi dia menutup bom tangan kedua dengan badannya untuk melindungi seluruh peronda.

kor marin

Sebelum dibenarkan keluar perubatan dari Kor Marin, Simanek, yang berasal dari Detroit, menghabiskan lebih setahun merawat kecederaannya di klinik tentera. Kemudian, beliau bekerja sebagai akauntan dan pengurus syarikat selepas menamatkan pengajian dari Michigan State University.

Kapal Pangkalan Mudah Alih Ekspedisi Lewis B. Puller seterusnya, yang dijangka siap pada 2024, akan dinamakan USS Robert E. Simanek sebagai peringatan kepada legasinya, kata bekas Setiausaha Tentera Laut Kenneth Braithwaite pada Januari 2021. (ESB-7 ).

Hiroshi Miyamura, bekas askar Tentera, dan Kolonel Tentera Darat yang bersara Ralph Puckett Jr. mereka adalah satu-satunya dua penerima Pingat Kehormatan Perang Korea yang masih hidup daripada 146 yang menerima penghormatan tertinggi negara atas keberanian semasa konflik itu.

Miyamura, kini 96, telah dianugerahkan pingat kerana menggunakan mesingan dan bayonet untuk menangkis pencerobohan China pada April 1951. Puckett, kini 95 tahun, telah dianugerahkan Distinguished Service Cross atas kelakuannya pada November 1950 sebagai leftenan dua berkhidmat dengan Kelapan. Syarikat Pengawal dalam menangkis serangan China walaupun mengalami pelbagai kecederaan.

Puckett terus berkhidmat di Vietnam, menerima Distinguished Service Cross di sana juga. Penghormatan Koreanya kemudiannya dipertingkatkan, dan pada 21 Mei 2021, Presiden Joe Biden menganugerahkannya Pingat Kehormatan dalam satu majlis di Rumah Putih.

Robert Simanek Umur, Keluarga dan Kehidupan Awal

Robert Simanek berusia 92 tahun ketika dia meninggal dunia. Pada 26 April 1930, Simanek dilahirkan di Detroit, Michigan.

Keluarga Robert Simanek
sumber: PERTAHANAN

Tidak banyak yang diketahui tentang kehidupan peribadinya seperti keluarganya.

Kerjaya Robert Simanek, Apakah Pekerjaan Beliau?

Simanek menamatkan latihannya sebagai rekrut di Marine Corps Recruit Depot Parris Island di Carolina Selatan pada Oktober 1951 dan bulan berikutnya dihantar ke Camp Pendleton di California. Beliau melakukan latihan tambahan di Kem Pendleton sebelum menaiki kapal ke Korea pada April 1952. Pada 6 Mei, beliau menyertai Kompeni F, Batalion Kedua, Marin ke-5. Pada masa aksinya yang memenangi Pingat Kehormatan, dia telah memperoleh dua bintang pertempuran.

Simanek mengambil bahagian dalam pertempuran pada 18 Ogos 1952, semasa Pertempuran Bunker Hill, manakala anggota Kompeni F, Batalion Kedua, Marin ke-5, Divisyen Marin Pertama. Perondanya telah maju terlalu jauh ke wilayah mesra untuk menawan sebuah pos apabila Marin menjadi mangsa perangkap. Dia mengalami kecederaan parah di kaki ketika dia melompat ke atas bom tangan musuh untuk melindungi rakan-rakannya.

Sebelum dihantar pulang ke AS pada September 1952, Simanek menerima rawatan perubatan di Jepun dan di kapal hospital USS Haven. Selepas itu, dia mendapat rawatan perubatan di hospital Naval Station Great Lakes, Illinois dan Mare Island, California sebelum diletakkan dalam senarai persaraan hilang upaya sementara pada 1 Mac 1953.

Baca juga: Tonton Chrisean Rock & BLUEFACE Twitter Viral dan Video Fight di sini

Pada 27 Oktober 1953, Presiden Dwight Eisenhower menghadiahkannya Pingat Kehormatan semasa majlis di Rumah Putih. Dia adalah Marin ke-36 yang memperoleh pingat dalam Perang Korea.

Simanek menerima Purple Heart, Pingat Perkhidmatan Korea dengan dua bintang perkhidmatan gangsa, Pingat Perkhidmatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dan Pingat Perkhidmatan Pertahanan Negara di samping Pingat Kehormatan.

Dia pergi sekolah mana? Siapakah jurusannya?

Sebelum menyertai Kor Marin Amerika Syarikat pada 13 Ogos 1951, beliau bekerja untuk Ford Motor Company dan General Motors selepas menamatkan pengajian dari sekolah menengah di sana pada tahun 1948.

Robert Simanek Pasangan, Adakah dia dating/berkahwin? Tiada kanak-kanak;

Pada tahun 1956, Simanek berkahwin dengan Nancy Middleton. Mereka kekal bersama sehingga kematiannya pada tahun 2020. Bersama-sama mereka mempunyai seorang anak bernama Ann.

isteri Robert Simanek
sumber: JAWATAN WASHINGTON

Kesannya di media sosial.

Kami melakukan carian pantas untuk kehadiran media sosial Robert Simanek tetapi tidak menemuinya di mana-mana platform sosial.

Tinggi, Berat, Orientasi Seksual, Badan Robert Simanek.

Ketinggian T/A
Berat badan T/A
warna rambut Kelabu
Jenis badan sesuai
Orientasi seksual Lurus

Fakta menarik tentang Robert Simanek yang patut anda ketahui.

kewarganegaraan Amerika
Etnik putih
tanda zodiak Taurus
Umur 92
Status Hubungan dah kahwin
perempuan Nancy Middleton
Kanak-kanak 1

Share