Ribut berkumpul membawa lebih banyak ancaman kepada banjir kilat di selatan Utah, Ribut Petir di utara

Ribut berkumpul membawa lebih banyak ancaman kepada banjir kilat di selatan Utah, Ribut Petir di utara

KOTA TASIK GARAM – Lebih banyak ribut sedang mengepam ke selatan Utah, membawa kepada potensi banjir kilat di selatan Utah pada hari Selasa dan ribut petir di utara Utah pada hari Rabu.

“Kelembapan tropika meresap ke tenggara Utah dan membenarkan hujan dan ribut selama 36 jam seterusnya, boleh menyaksikan jumlah hujan yang baik di sana. Kemungkinan hujan petang esok dan petang meningkat untuk Wasatch Front. Hujan akan meningkat pada petang Khamis, pakar meteorologi KSL Matt Johnson berkata pada Selasa.”Ia boleh berterusan sehingga keesokan harinya, kemudian ia boleh kering dan bersih untuk hujung minggu,” katanya.

“Sisa TS Madeline menuju ke utara dan akan menyambung ke California terendah. Jumlah hujan SEB-KHAM di SE Utah kelihatan mengagumkan. “Datang Rabu-Khamis ke utara Utah, tidak sebanyak kesan tropika,” kata Johnson.

Perkhidmatan Cuaca Kebangsaan berkata, “Ancaman Banjir Kilat semakin meningkat kerana ribut sudah mula berkembang di selatan Utah. Ribut akan meningkat dalam skop Selasa dan menjadi lebih biasa pada hari Rabu.”

Banjir kilat juga mungkin berlaku di Taman Negara dan kawasan rekreasi di Utah Selatan.

Banjir kilat melanda wilayah Moab lewat bulan lalu. Ia mengambil masa kira-kira seminggu untuk membersihkan kucar-kacir. Lumpur menyumbat beberapa jambatan dan longkang ribut tersumbat.

Melihat skop kawasan Pemantauan Banjir. (Perkhidmatan Cuaca Kebangsaan)

Source : ksltv.com

Read More :   Ukraine đánh dấu Ngày Độc lập sáu tháng sau khi bắt đầu chiến tranh
Share