Punca Internet Lemah di Rumah — MYKMU.NET

Punca Internet Lemah di Rumah — MYKMU.NET

Punca Internet lemah di rumah

Masalah capaian internet lemah yang sering dialami pelanggan Unifi mungkin tidak berkaitan dengan kualiti rangkaian Wi-Fi yang disediakan, sebaliknya berpunca daripada persediaan perkhidmatan di rumah, kata Ketua Pegawai Pelanggan Telekom Malaysia (TM). Hayati pengalaman Lolita Mohamed Suffian.

Beliau berkata tetapan itu sama ada berkaitan dengan lokasi peranti jalur lebar di rumah atau terdapat zon mati Wi-Fi disebabkan susun atur rumah atau bilangan dan jenis peranti yang disambungkan ke Wi-Fi.

Beliau berkata dengan jumlah pengguna Unifi meningkat sebanyak 22 peratus kepada 2.85 juta orang sejak Jun lalu akibat pandemik COVID-19, TM memahami keperluan orang ramai menggunakan Internet untuk menjalankan kursus dalam talian dan bekerja dari rumah.

Malah, menurutnya, kecenderungan menggunakan Internet untuk penstriman video dan pelayaran web semakin meningkat kerana memerlukan liputan Wi-Fi yang stabil dan konsisten.

Read More :   Udaipur News Seorang tukang jahit dipancung di siang hari

“Justeru, untuk menambah baik lagi pengalaman Wi-Fi di rumah, beberapa langkah perlu diambil oleh pelanggan termasuk mengalihkan penghala ke bahagian rumah yang menghabiskan sebahagian besar masa mereka. Sebagai contoh, jika anda sering berada di ruang tamu, letakkan penghala di sana.

“Selain itu, pastikan penghala tidak berada di dalam bilik tertutup atau berhampiran permukaan pemantul atau logam untuk mengoptimumkan sambungan Wi-Fi anda,” katanya.

Lolita juga menasihati pelanggan untuk mengelak daripada meletakkan penghala berhampiran peranti yang menyebabkan gangguan elektromagnet, seperti telefon tanpa wayar, monitor bayi dan ketuhar gelombang mikro, atau peralatan jalur lebar bertindih, kerana ini boleh menyebabkan penghala menjadi terlalu panas dan menjadi kurang cekap.

Read More :   Muat Turun Diari Ibu Episod 303 Sari Kata Indonesia

“Pelanggan juga boleh melabur dalam grid kerana kebanyakan rumah di Malaysia adalah dua tingkat. Tambah mesh untuk meluaskan liputan Wi-Fi,” katanya.

Bagi mengoptimumkan pengalaman Wi-Fi, Lolita berkata Unifi kini menawarkan pelbagai alat tambah mesh berdasarkan keperluan gaya hidup pelanggan, daripada RM15 sebulan berdasarkan bilangan peranti yang digunakan dan saiz rumah .

Selain itu, semua pelanggan Unifi baharu dengan kapasiti 100Mbps dan ke atas akan menerima penghala Wi-Fi 6 untuk memastikan mereka mempunyai isyarat Wi-Fi terbaik di rumah.

“Bagi pelanggan sedia ada yang mengalami prestasi internet yang lemah, penghala Wi-Fi 6 akan diganti. Sebagai langkah berjaga-jaga, kami juga melengkapkan semula pelanggan sedia ada yang mungkin mengalami masalah internet terputus-putus disebabkan penghala lama semasa mereka.

Read More :   Koroner tidak dapat mencari punca kematian bayi selepas paru-paru berdarah Nix Olympia News

“Unifi Elite: Pakar Wi-Fi atas permintaan kami juga boleh datang ke rumah anda untuk menyemak dan memberi nasihat tentang cara mengoptimumkan dan meningkatkan pengalaman Wi-Fi rumah anda,” katanya sambil menambah maklumat terkini mengenai tawaran Unifi termasuk mesh add- on Anda boleh mendapatkan petua untuk meningkatkan liputan Wi-Fi melalui laman web unifi.com.my, aplikasi myunifi dan TMpoint. Awani

Punca Internet lemah di rumah


Baca artikel menarik:

Lawati halaman Facebook MYKMU.NET


Sebuah video tidak senonoh yang didakwa ditulis oleh penyanyi terkenal tanah air kini menimbulkan kekecohan

Seorang pesakit psikiatri terjatuh dan meninggal dunia dari tingkat empat Aman Central

Restoran nasi kandar siap mee goreng ‘rasa tahi tikus’ ditempah tutup

Share