Perniagaan biawak kering mengaut untung besar

Perniagaan biawak kering mengaut untung besar

windows-phone.megazio.com.com – Perniagaan biawak kering mengaut untung besar. Bila dengar perkataan biawak, apa yang anda rasa, bagi sesetengah orang, biawak boleh jadi menjijikkan malah binatang yang menakutkan, biawak adalah haiwan yang biasa hidup merayap di setiap dinding rumah.

Tetapi reptilia yang sering kita lihat merangkak di dinding jelas merupakan komoditi komersial yang menjanjikan. Malah komoditi boleh menembusi pasaran eksport ke China.

Walaupun pada pandangan pertama ia kelihatan menjijikkan, tetapi siapa sangka haiwan ini boleh menjadi komoditi yang menjanjikan. Permintaan itu sendiri datang dari luar negara, khususnya China.

Baca juga : Memahami perakaunan yang sangat penting untuk usahawan

Shugadi segera mengambil peluang itu. Warga Kecamatan Kapetakan, Kabupaten Cirebon, Jawa Barat. Kini, Sugandi sudah 13 tahun berurusan dengan cicak.

Read More :   Apa yang berlaku kepada Anton Black? Boy, 19, meninggal dunia akibat kekejaman polis yang berat sebelah

Cicak yang dijual oleh Sugandi bukanlah cicak hidup, tetapi cicak yang sudah mati dan kering setelah melalui beberapa peringkat proses.

Menurut Sugandi, cicak mendapat permintaan tinggi kerana digunakan sebagai bahan mentah ubat-ubatan terutama herba perubatan Cina, sehingga kini permintaan dari negara tirai buluh agak tinggi.

Daripada perniagaan biawak kering yang diusahakannya, Sugadi selaku pengetua sebuah sekolah rendah di kampungnya malah mampu membantu orang sekeliling. Khususnya, beliau mengajak ibu-ibu bekerja untuk membantu memproses pengeluaran biawak kering di peringkat pembungkusan.

Dengan bantuan kira-kira 20 pekerja yang majoritinya wanita, Sugandi mampu menghasilkan sehingga 40 kilogram biawak kering setiap hari. Manakala jika dalam tempoh sebulan, Sugandi mampu menghasilkan biawak kering sehingga melebihi 1 tan.

Untuk setiap 1 kg biawak kering, kini Sugandi menjualnya dengan harga 380 ribu Rp. Bagaimanapun, harga dikenakan untuk biawak kering yang berkualiti atau utuh.

Read More :   Bagaimanakah keadaan gigi Alex Yee? Pelari Cina Adakah British?

“Untuk setiap kilo Rp 380 ribu. Tetapi ini berlaku untuk biawak kering yang utuh dan berekor atau syarat gred A. Untuk gred B harganya 280 ribu RP. Bezanya Rp 100 ribu.” kata Sugadhi.

Baca juga : Cara membuat atau mendaftar untuk Perniagaan Saya di Google untuk Android

Contohnya, Sugandi menjual 40 kilogram biawak kering kualiti terbaik Gred A atau B, yang perolehan boleh mencecah ratusan juta dalam satu penghantaran.

Menurut Sugandi, biawak kering yang dihasilkannya tidak akan dijual di pasaran domestik. tetapi untuk dihantar ke negara luar terutamanya China. Setakat ini, Sugadi mengakui telah mengeksport banyak biawak kering ke China.

“Kakak uruskan perniagaan menjual. Saya boleh menjualnya kepada China,” kata Shugadi.

Read More :   KADAR PENERIMAAN UNIVERSITI DURHAM – SEGALA PERKARA YANG ANDA PERLU TAHU

Dapatkan Cicak daripada Pengumpul

Bagi keperluan bekalan biawak tersebut, Sugandi boleh mendapatkannya daripada pengumpul di pelbagai kawasan seperti dari Cirebon, Indramayu, hingga Karawang. Daripada pengumpul, Sugandi membeli cicak cair dengan harga Rp 52 ribu per 1 kg.

Perniagaan cicak kering telah beroperasi selama 13 tahun. Sugadhi mengakui bahawa dia tidak menemui sebarang masalah. Menurutnya, pada masa ini tidak ramai yang menjalankan perniagaan serupa.

Baca juga : Koleksi Perniagaan Rumah Yang Menjanjikan 2022

“Alhamdulillah, setakat ini tiada halangan (perniagaan biawak kering),” kata Sugandi.

Perniagaan yang diusahakan Sugandi iaitu biawak kering adalah perniagaan keluarga. Selain Sugadi, terdapat beberapa orang saudaranya menjalankan perniagaan itu. Bermula dari kakaknya hinggalah anak saudaranya yang masih sekampung.

Share