Perancis sepatutnya lebih baik daripada ini

Perancis sepatutnya lebih baik daripada ini

Menjelang pusingan suku akhir Euro 2022, pertembungan Perancis dengan Belanda nampaknya perlawanan paling menarik di atas kertas. Perancis mungkin pasukan kedua terbaik di dunia, berikan atau ambil pendapat anda tentang Sweden. Belanda pula merupakan juara bertahan Euro dan naib juara Piala Dunia 2019. Mengikuti pengiraan FIFAsuku akhir terakhir pusingan mempunyai gabungan ranking terbaik: Perancis kini di tempat ketiga dan Belanda di tempat keempat.

Apa-apa yang kurang daripada pukulan mutlak perlawanan akan mengecewakan pada hari Sabtu. Nasib baik untuk penonton, Perancis melakukan yang terbaik untuk melemaskan lawan mereka yang berpakaian oren, mencipta drama yang tidak perlu tetapi mengalu-alukan dalam proses itu. Nasib baik untuk Perancis walaupun, dia cukup pulih untuk meraih kemenangan, dengan bantuan VAR penalti jauh ke masa tambahan dan melepasi suku akhir Euro buat kali pertama.

Read More :   Muat turun Apl PhotoFunia untuk Android/ iOS Percuma|Apkpree

Tiada salutan gula di sini: Perancis sepatutnya memenangi permainan ini dengan margin yang lebih besar daripada penalti. Pasukan Perancis itu benar-benar dominan dalam serangan, sentiasa membolosi gawang Belanda sepanjang 90 minit pertama perlawanan ini. Angka-angka itu membuktikannya: manakala Belanda hanya mempunyai satu pukulan ke gawang dalam sembilan percubaan keseluruhan, Perancis melakukan hampir 33 pukulan dan 13 pukulan ke sasaran. Pertahanan Belanda tidak mempunyai jawapan untuk serangan Perancis, selain doa dan penyelamatan terakhir, seperti Stefanie van der Gragt pada minit ke-37 yang entah bagaimana menghalang rembatan Melvine Malard. van der Gragt terpaksa membuat tiga gol di garisan gol pada hari Sabtu, yang benar-benar menunjukkan betapa Perancis menguasai permainan ini.

Read More :   Tonton video bocor Emmyxo di twitter

Walau bagaimanapun, sebab utama permainan masuk ke masa tambahan ialah Perancis tidak dapat mengatasi Daphne Van Domselaar, yang beraksi semalaman, menyelamatkan 10 pukulan pada hari Sabtu dan hanya ditewaskan dari sepakan oleh Ève Perisset pada minit ke-102. minit, nipis:

Walaupun dengan penjaga yang berdiri di atas kepala mereka, Perancis tidak sepatutnya bergelut begitu banyak, terutamanya dengan betapa kuatnya pertahanan mereka. Di hujung padang yang lain, Wendie Renard dan Griedge Mbock Bathy menutup penyerang terbaik yang tinggal dalam kejohanan kerana bintang Arsenal Vivianne Miedema tidak dapat melakukan apa-apa.

Sebahagian daripada itu adalah kerja pertahanan dari barisan belakang Perancis, walaupun sebahagian lagi dan mungkin lebih besar ialah kepulangan Miedema daripada COVID-19. dia kelihatan berkarat dan tidak kelihatan, terutamanya ketika perlawanan menuju ke lebih masa. Di luar Miedema, serangan Belanda tidak begitu penting, menjadi ofsaid setiap kali mendekati kotak Perancis. Jumlah gol yang dijangkakan adalah hambar: Belanda hanya menjaringkan 0.51 xG, berbanding Perancis 4.33. Perbezaan seperti itu selalunya menghasilkan lebih daripada kemenangan 1-0, tetapi itulah yang diperoleh Perancis pada hari Sabtu.

The Blues mereka perlu memperbaiki kelemahan penyudah mereka pada masa hadapan kerana persaingan tidak akan menjadi lebih mudah. Walaupun Belanda adalah lawan terbaik yang akan dihadapi Perancis, sekurang-kurangnya di atas kertas, jalan menuju gelaran Euro pertama akan melalui neraka. Seterusnya untuk Perancis ialah Jerman, yang dengan tenang mengalahkan jiran Austria mereka 2-0 pada hari Khamis. Hari itu penting di sana: Jerman mempunyai masa yang lebih mudah daripada Perancis, dan juga mempunyai dua hari tambahan untuk berehat sebelum separuh akhir Rabu di Milton Keynes.

Jika Perancis boleh mengatasi Jerman untuk penampilan pertama di pusingan akhir Euro, maka tugasnya akan menjadi lebih sukar: Mereka sama ada perlu berdepan Sweden di tempat kedua atau tuan rumah England, yang berjaya melepasi tentangan sukar mereka sendiri di Sepanyol. Kesemua pasukan ini boleh, dan mungkin harus, percaya bahawa mereka adalah yang terbaik, tetapi Perancis mungkin akan melakukan yang paling meyakinkan. Lagipun, Perancis menunjukkan pada hari Sabtu bahawa mereka boleh menguasai walaupun pasukan terbaik dan masih memerlukan sedikit tuah untuk layak. Mungkin nasib itu akan habis menentang Jerman atau di final, tetapi pasukan yang sehebat ini tidak seharusnya bergantung pada tuah sama sekali.

Share