Penyedia pengguguran Iowa mengatakan tidak ada asas untuk mengeluarkan larangan yang akan berlaku

Penyedia pengguguran Iowa mengatakan tidak ada asas untuk mengeluarkan larangan yang akan berlaku

DES MOINES, Iowa — Peguam untuk penyedia pengguguran terbesar di Iowa berhujah dalam dokumen mahkamah pada hari Selasa bahawa tidak ada duluan atau sokongan undang-undang untuk mengembalikan undang-undang yang melarang kebanyakan pengguguran, yang disekat secara kekal oleh hakim pada 2019.

Peguam Keibubapaan Terancang untuk Kesatuan Kebebasan Sivil Amerika Iowa telah menjawab dalam pemfailan mahkamah negeri terhadap dakwaan yang dibuat oleh peguam untuk Gabenor Republikan Kim Reynolds bulan lepas.

Reynolds berhujah bahawa keputusan terkini oleh kedua-dua Iowa dan Mahkamah Agung AS telah mengubah landskap undang-undang, dan negeri mesti memutuskan secara individu sama ada pengguguran adalah sah atau tidak. Gabenor berkata perubahan ini memerlukan membatalkan keputusan hakim mahkamah negeri bahawa undang-undang anti-pengguguran adalah tidak berperlembagaan dan oleh itu tidak boleh dikuatkuasakan. Reynolds tidak merayu keputusan itu pada masa itu.

Hakim itu berdasarkan pendapatnya pada preseden dari Mahkamah Agung A.S., serta keputusan 2018 oleh Mahkamah Agung Iowa yang mengisytiharkan pengguguran sebagai hak asasi Perlembagaan Iowa.

Undang-undang 2018 akan menghalang pengguguran sebaik sahaja aktiviti jantung dikesan, biasanya sekitar enam minggu kehamilan dan sebelum ramai wanita mengetahui bahawa mereka hamil. Undang-undang termasuk pengecualian untuk kecemasan perubatan, termasuk ancaman terhadap nyawa ibu, rogol, sumbang mahram dan keabnormalan janin.

Undang-undang Iowa semasa melarang pengguguran selepas 20 minggu kehamilan. Sehingga ketika itu, pengguguran tetap sah di negeri ini.

Peguam ACLU berhujah bahawa tidak ada duluan untuk menuntut semula kes yang telah ditutup beberapa tahun lalu. Di Iowa, mereka berkata pengguguran tetap sah di bawah perintah mahkamah sebelum ini yang tidak diumumkan, walaupun Mahkamah Agung negeri membatalkan perlindungan asas pengguguran dalam keputusannya pada Jun.

Read More :   Harga Vivo V19 - Educationnewss.com

Rita Bettis Austen, pengarah undang-undang Iowa ACLU, berkata gabenor harus pergi ke badan perundangan dan meluluskan undang-undang baharu dan bukannya cuba menghidupkan semula undang-undang yang telah ditindih tahun lalu.

Beliau berkata dalam dokumen mahkamah bahawa jika negeri itu mahu mengharamkan pengguguran selepas enam minggu dan percaya ia mempunyai kuasa untuk berbuat demikian mengikut Perlembagaan, ia sebaliknya boleh membuat petisyen kepada badan perundangan Iowa semasa untuk menggubal undang-undang sedemikian sekarang. Ia lebih baik daripada cuba menghidupkan semula undang-undang yang jelas bertentangan dengan perlembagaan dan tidak sah pada masa ia diluluskan oleh badan perundangan terdahulu.”

Hakim dalam kes itu memberi peguam Reynolds sehingga 26 September untuk menjawab dan mengadakan perbicaraan pada 28 Disember.

Menjelaskan niatnya untuk menamatkan kebanyakan pengguguran di Iowa, Reynolds memutuskan untuk mengenakan sekatan pengguguran yang semakin ketat di mahkamah daripada memanggil mesyuarat khas badan perundangan untuk meluluskan undang-undang baharu.

Strategi itu akan mengelakkan perdebatan politik yang heboh beberapa minggu sebelum pilihan raya November, apabila beliau dan pemimpin perundangan GOP sedang berusaha untuk pemilihan semula. Dan pengguguran mungkin bukan isu politik yang menang untuk Republikan, kerana 60% rakyat Iowa menyokong mengekalkan pengguguran secara sah dalam kebanyakan atau semua kes, menurut tinjauan Julai oleh Des Moines Register Iowa. Hasil tinjauan menunjukkan bahawa 34% lebih suka menjadikan pengguguran haram dalam kebanyakan atau semua kes.

Undian seluruh negeri bulan lalu di Kansas yang secara tradisinya konservatif jelas memihak kepada hak pengguguran.

Undang-undang seperti Iowa melarang pengguguran apabila “degupan jantung janin” dapat dikesan, tetapi itu tidak diterjemahkan dengan mudah ke dalam sains perubatan. Kerana apabila teknologi canggih dapat mengesan getaran visual pertama itu, embrio belum lagi janin dan tidak mempunyai jantung. Lapan minggu selepas persenyawaan, embrio dipanggil janin.

Read More :   Skandal projek kapal peronda LCS yang belum selesai, berikut adalah 5 fakta penting mengenainya

Source : germanic.news

Share