Pengiktirafan: Jean-Luc Godard menukar pawagam selama-lamanya

Pengiktirafan: Jean-Luc Godard menukar pawagam selama-lamanya

Antara jumlah kata-kata dan kata-kata mutiara yang boleh dipetik yang tidak berkesudahan yang keluar dari mulut dan filem Jean-Luc Godard: “Apa yang anda perlukan untuk membuat filem adalah seorang gadis dan pistol”, “Pawagam adalah realiti pada 24 bingkai sesaat”. “Sesuatu cerita mesti mempunyai permulaan, pertengahan, dan pengakhiran, walaupun tidak mengikut susunan ini,” adalah satu yang khususnya terlintas di fikiran hari ini: “Dia yang melompat ke dalam kekosongan tidak berhutang penjelasan kepada mereka yang menentangnya. berhenti dan lihat. ”

Rasanya sesuai untuk saya memikirkan kata-kata ini dan juga ruang minggu ini. Godard, salah seorang artis terpenting yang pernah bekerja dalam mana-mana medium pada abad yang lalu, pembuat filem, pengkritik, penulis esei, polemik, pemarah, pemusnah, legenda dan salah seorang artis terpenting, meninggal dunia hari ini pada usia 91 tahun. Rolle ialah rumah saya di Switzerland. . Medium filem, di mana dia telah meneliti, mengagumi, mendominasi, mengejek, menyahkonstruk, dan berdebat selama beberapa dekad, terasa serta-merta dan sangat miskin baginya. Adakah ia berbunyi seperti “penghujung pawagam” untuk memetik permulaan kegilaan apokaliptik 1967 “The Weekend”? Saya harap tidak, tetapi sukar untuk membayangkan seketika apa maksud Godard kepada pawagam, satu bentuk seni yang telah merevolusi seperti yang lain, dan tidak merasakan sesuatu telah berubah secara kekal.

Kerugian tidak boleh dikira. Penghormatan akan menjadi begitu banyak dan bermaklumat seperti outputnya, menandakan permulaan, bukan penamat, ingatan kolektif. Amalan menghormati gergasi seni kita adalah amalan yang berkembang pesat dalam analisis, tetapi walaupun saya bercakap sebagai pengagum kasual karya Godard dan bukannya seorang sarjana, saya tidak begitu berminat dengan penjelasan pada masa ini. Apa yang nampaknya paling sesuai untuk dipersembahkan pada saat pengiraan awal ini ialah satu siri pemerhatian, perhubungan dan kenangan abadi tentang kehidupan sinematik yang telah lama diperkaya oleh artis yang sedang meningkat naik dan ikonoklas yang berani ini.

Sejak Godard memasuki panggung pawagam dunia, dia bertindak dengan cabaran yang dingin dan acuh tak acuh terhadap peraturan dan konvensyen pawagam yang ditetapkan dan keengganan untuk menerangkan maksudnya untuk memudahkan penggunaan. Sebaliknya, dengan persembahan sulung yang memabukkan seperti “Breathless,” terdapat sedikit keperluan untuk penjelasan. Penonton yang terjumpa teater pada tahun 1960 mungkin tidak memahami maksud penuh apa yang mereka lihat, tetapi kegembiraan dan keberanian filem itu menyeret mereka. Melemparkan Jean-Paul Belmondo dan Jean Seberg ke dalam konspirasi pembunuhan kekasih yang melarikan diri pastinya tidak pada tempatnya, ia lucu dan tragis, ia pantas dan terputus-putus, ia adalah primitif dan terbentuk sepenuhnya, Amerika dan Paris, satu tersentak dan satu permainan. cikgu. Lagipun, ia adalah kerja seorang pengarah yang sangat mengetahui dan menyukai irama pawagam klasik sehingga tiada apa yang perlu dilakukan selain membuangnya ke luar tingkap dan memulakan semula.

Jean Seberg dan Jean-Paul Belmondo dalam “Breathless” Jean-Luc Godard.

(Gambar Rialto/StudioCanal)

Dalam tujuh tahun pertama kerjayanya, yang membawanya ke barisan hadapan French New Wave dan ke puncak kemasyhuran antarabangsanya sebagai selebriti pawagam, Godard menghasilkan siri menakjubkan 15 filem cereka. Daripada “Breathless” hingga “The Weekend” (1967), mereka kekal tidak dapat ditandingi oleh ciptaan gaya dan tenaganya, gabungan dinamisme yang kotor dan daya tarikan yang mustahil. Menonton mereka dan mereka bertahan dengan indah, anda hampir dapat merasakan perlumbaan biasa untuk mengikuti detik bergolak budaya dan politik yang berubah dan berpecah lebih cepat daripada yang diramalkan oleh Godard.

Read More :   Âm mưu của lãnh đạo Quốc hội Rahul Gandhi bị đánh dấu là vi phạm an ninh trong chuyến thăm của Thủ tướng

Banyak filem yang paling digemarinya keluar dari zaman kegemilangan tahun 60-an, dan mereka terikat dengan penonton dan berdasarkan filem tersebut, sebahagiannya kerana permainan mereka yang tidak sopan dengan media jelas merupakan satu bentuk cinta. “Breathless” dan “Band of Outsiders” (1964) adalah filem samseng romantik dengan cara yang sama seperti “A Woman Is a Woman” (1961) adalah muzikal atau “Alphaville” (1965) adalah sebuah fiksyen sains. Jenis ini dianggap sebagai mainan yang disayangi dan digunakan, sesuatu untuk dimainkan seketika dan akhirnya dibuang memihak kepada sesuatu yang lebih menarik. Dengan berbuat demikian, mereka memecahkan kefasihan dan kepalsuan, ilusi keselarasan yang diharapkan penonton daripada filem. Filem Godard tahu bahawa ia adalah filem, dan tidak ada gunanya berpura-pura sebaliknya.

Godard melancarkan pelbagai teknik sinematik (melompat, ketulan teks, warna utama yang flamboyan (serta hitam dan putih yang flamboyan), lisan dan visual yang tidak masuk akal, pemisahan yang membingungkan antara bunyi dan imej) di tengah-tengah pengabdian awal mereka kepada seni kuno. bentuk seperti sastera dan teater. Pada masa yang sama, dia memancarkan kegembiraan murai untuk membuat pawagam bertembung dengan semua adegan lain pada masa ini. Ia menggabungkan muzik pop dan klasik dan mengambil pengaruh grafik daripada iklan berkilat dan poster filem. Dia membuat pilihan untuk setiap andaian kritikal dan komersial tentang filem yang boleh dan sepatutnya, mengoyakkannya dan menyusun semula kepingan itu dalam sesuatu yang sangat pelik dan baharu.

Menghargai karya mereka secara estetik memerlukan kesediaan untuk melihat-atau belajar melihat-keindahan dalam semua pecah dan pemecahan ini, kekeliruan dan kadangkala ketidakkonsistenan yang menjengkelkan. Untuk menghadapi mereka secara intelek adalah untuk memerangi tema yang terdiri daripada jerat kepenggunaan dan budaya massa, daripada kritikan yang anggun dan emosional dalam “Masculin Féminin” (1965) kepada godaan dan percanggahan yang memerangkap watak dalam “La Chinoise.” ” . (1967) menggambarkan radikal Maois muda secara satira dan penuh kasih sayang. Ini bermakna berurusan dengan Steven Spielberg dan pengusiran mereka dari Hollywood dalam “In Praise of Love” (2001), karya yang cantik dan sensual yang menandakan kemunculan semula artistik yang besar untuk ramai, sambil juga menghargai keputusasaannya terhadap keganasan dan konflik anti-Arab. terlalu banyak. Dia muncul dalam “Notre Musique” (2004) dan filem terbarunya “The Image Book” (2018).

Read More :   Hình nền Morgana | Hình nền Liên minh huyền thoại 1080x1920

Tetapi untuk terlalu menekankan cabaran Godard dan mengabaikan hakikat bahawa cabaran itu sendiri boleh menjadi agak menyeronokkan adalah dengan mengambil risiko memandang rendah kecantikannya dan kadang-kadang sensitiviti. Penonton filem telah lama menyembunyikan rakaman bekas isteri dan muse Godard, Anna Karina, berlari melalui Louvre bersama teman lelakinya dalam “Band of Outsiders,” dan merenungkan banyak makna yang tersirat dalam permukaan mug yang berpusing. Semasa minum kopi dalam filem “Two or Three Things I Know About Her” (1967). Dalam “Pierrot le Fou” (1965) yang mengagumkan, lelaki dan wanita memuja pertembungan warna dan gaya Technicolor, dan untuk kebanyakan filem Godard bahasa erotik pesimis dalam Brigitte Bardot dan “Respect” (1963) karya Michel Piccoli. Ia adalah karya agung dan karya paling emosional di mana dia menangani penghujung perkahwinannya dan juga penghujung pawagam Hollywood, di mana dia dibesarkan dalam cinta.

Keindahan visual karyanya berterusan, dan mungkin semakin mendalam, lama selepas tempoh naratif Godard pada tahun 1960-an, apabila dia berubah daripada ikon New Wave berkaca mata dan memakai cerut kepada sesuatu yang lebih mencabar bagi ramai orang. . Bagi penyokongnya yang paling gigih, dia meneroka lengan makna sinematik yang semakin bebas dan menarik dengan filem seperti “First Name: Carmen” (1983), “Détective” (1985) dan “Nouvelle Vague” (1990). Ia merangkumi projek penggambaran kolaboratif dan kemungkinan video digital. Bagi yang lain, dekad ini bukanlah satu tempoh kemajuan tetapi satu pengunduran ke alam yang lebih membingungkan dan malah menghukum kesamaran.

Saya tidak mungkin menjadi orang pertama yang mengakui bahawa saya mendapati bahagian saya yang saksama dalam filem Godard yang kemudiannya mengelirukan, dan itu tidak bermakna saya telah berputus asa dengan mereka, terutamanya kerana saya telah mendapati bahagian saya yang saksama daripada mereka juga menyenangkan, murah hati, dan kadang-kadang indah. . melampaui perkataan. Salah satu karya yang paling terkenal dalam dekad yang lalu ialah “Selamat tinggal kepada Dile” (2014), sebuah ekstravaganza audio-visual selama 69 minit yang menyerupai beberapa karya terdahulunya dengan kiasan bergerigi, letupan teks dan wanita cantik. — Tetapi pada masa yang sama, terima kasih kepada eksperimen 3Dnya yang mempesonakan, ia tidak seperti apa yang pernah dilakukannya sebelum ini.

Read More :   Tuần này: giá tiêu dùng, doanh số bán lẻ, sự phù hợp gấp bốn lần

Ketika lampu malap (Godard selamanya, Godard selamanya) dia menjerit pada tayangan perdana “Selamat Tinggal Bahasa” di Cannes (kira-kira 46 tahun selepas edisi Festival 1968, kira-kira 46 tahun selepas perayaan itu dia dan beberapa wakil revolusioner lain yang mengaku dirinya sendiri. perayaan itu telah dibawa. 46 tahun kemudian). klimaks). berhenti menjerit). Beberapa bulan kemudian, “Goodbye Tongue” dinamakan filem terbaik 2014 oleh Persatuan Pengkritik Filem Kebangsaan; Ia adalah keputusan yang menggembirakan beberapa segmen kecil dunia pawagam dan membawa kepada tuduhan yang sangat boleh diramalkan tentang kesombongan dan elitisme dalam pawagam. sebahagian daripada beberapa. Dia hampir tidak pernah mendengarnya, telah melihatnya lebih kurang.

Godard tahu, Godard tidak membuat filem untuk memenangi anugerah, apatah lagi hits box office. Walau bagaimanapun, ia amat memuaskan apabila mengetahui bahawa artis yang hebat dan kreatif yang tidak dapat dijelaskan ini, berusia 84 tahun pada masa itu dan dalam senja kerjaya yang mengubah pawagam dan dunia, masih boleh membuat semua orang yang betul-betul marah. Semoga ia berterusan untuk jangka masa yang panjang. Selamanya.

Source : pin-report.com

Share