Pendakwa raya Jersey menyaman ke atas jaminan tunai negeri yang akan tamat

Pendakwa raya Jersey menyaman ke atas jaminan tunai negeri yang akan tamat

JERSEYVILLE – Peguam Negara Jersey Ben Goetten akan pergi ke mahkamah untuk mencabar perlembagaan undang-undang baharu yang akan menamatkan sistem jaminan negeri itu.

Akta SAFE-T Illinois (singkatan dari Safety, Accountability, Fairness and Equality-Today) ialah inisiatif pembaharuan keadilan jenayah yang meluas yang diluluskan oleh Perhimpunan Agung dan digubal oleh Gabenor JB Pritzker pada Januari 2021. Dengan mengehadkan syarat di mana hakim boleh memerintahkan penahanan pra-perbicaraan, undang-undang bertujuan untuk mengurangkan bilangan orang yang ditahan sementara menunggu keputusan bersalah.

Beberapa pendakwa raya menyeru perubahan kepada undang-undang, termasuk memansuhkan undang-undang sama sekali, dengan alasan bahawa undang-undang itu bertujuan untuk memberi hakim kuasa untuk menangkap orang yang lebih berbahaya, tetapi undang-undang yang diluluskan adalah terlalu ketat.

“Jika tiada pembetulan undang-undang, kami akan memerlukan Mahkamah untuk mengisytiharkan undang-undang ini tidak berperlembagaan berdasarkan pelbagai alasan undang-undang yang dinyatakan dalam Aduan,” kata Goetten.

“Walaupun saya masih berharap bahawa penggubal undang-undang akan melakukan perkara yang betul dan membuat perubahan yang perlu kepada undang-undang ini, saya merasakan bahawa memfailkan tuntutan mahkamah menghantar mesej kuat dari Jersey County bahawa kami tidak memihak kepada pintu pusingan di penjara kami.” “Undang-undang ini tidak melakukan apa-apa selain menghalang penguatkuasaan undang-undang daripada alat penting, melucutkan budi bicara hakim kami dan mewujudkan persekitaran di mana penjenayah memerintah.”

Goetten berkata keluar daripada jaminan tunai adalah salah satu masalah utamanya dengan undang-undang.

“Saya tidak menentang jaminan tunai untuk jenayah tanpa kekerasan peringkat rendah tertentu,” katanya, “tetapi ia tidak sepatutnya menjadi pengecualian bagi penjenayah ganas dan mereka yang mungkin menimbulkan ancaman kepada keselamatan awam.” Penggubal undang-undang harus memahami bahawa kami memilih untuk bekerjasama dalam penyelesaian undang-undang.”

Read More :   Pocket Casts MOD APK 7.21.0 Muat turun

Beliau menyatakan bahawa penggubal undang-undang yang sama menyumbang kepada masalah undang-undang.

“Rang undang-undang ini diluluskan parlimen pada pukul 4,” katanya. “Ini bukan kerjasama untuk meningkatkan keselamatan awam; ini memaksa invois melalui proses untuk mengelakkan akauntabiliti. ”

Pasukan petugas tidak berat sebelah yang diwujudkan dalam Mahkamah Agung sedang berusaha untuk menyokong pelaksanaan undang-undang dalam sistem kehakiman sebelum 1 Januari. Kumpulan itu mengenal pasti bahagian rang undang-undang yang samar-samar atau bercanggah yang dikatakan penggubal undang-undang harus pertimbangkan sebelum 1 Januari.

Goetten berkata penggubal undang-undang harus menangguhkan kelulusan undang-undang itu sehingga sekurang-kurangnya Januari 2024 supaya pihak berkepentingan boleh “duduk semeja dan mewujudkan undang-undang yang munasabah” untuk mempromosikan keselamatan awam sambil melindungi hak penjenayah terhadap proses yang sewajarnya.

Sebagai pemimpin, kita mesti memimpin.” “Pimpin secara sedar dan tenang demi pilihan kita.”

Sumber

Source : localtoday.news

Share