Pencegahan Amputasi dalam Penghidap Diabetes

Pencegahan Amputasi dalam Penghidap Diabetes

Amputasi adalah salah satu komplikasi yang paling ditakuti bagi pesakit diabetes. Kadang-kadang diabetes diikuti oleh penyakit arteri periferal. Keadaan ini menyebabkan saluran darah menjadi sempit dan mengurangkan aliran darah ke kaki. Penyakit arteri periferal juga boleh menyebabkan kerosakan saraf yang dikenali sebagai neuropati periferal, yang menyebabkan penghidap diabetes tidak berasa sakit.

Kerana mereka tidak dapat merasakan sakit, penghidap diabetes mungkin tidak menyedari bahawa mereka mempunyai kudis di kaki mereka. Akibatnya, anda mungkin terus memberi tekanan pada kawasan yang cedera, yang boleh menyebabkannya menjadi lebih teruk dan dijangkiti.

Pengurangan aliran darah juga boleh melambatkan penyembuhan luka. Ia juga boleh menyebabkan badan tidak dapat melawan jangkitan dengan baik. Akibatnya, luka sangat sukar untuk sembuh malah mungkin mengalami kematian tisu.

Amputasi mungkin diperlukan jika jangkitan dan kerosakan tidak dihentikan. Jenis amputasi yang paling biasa bagi penghidap diabetes ialah jari kaki, kaki, dan kaki bawah.

Baca juga: Awas Gejala Diabetes di Kaki!

Petua Mencegah Amputasi Penghidap Diabetes

Walaupun pesakit kencing manis terdedah kepada risiko amputasi, itu tidak bermakna ia tidak boleh dicegah. Kali ini kita akan membincangkan apakah cara-cara mencegah amputasi bagi pesakit diabetes.

1. Periksa kaki anda setiap hari

Adalah penting bagi penghidap diabetes untuk memeriksa kaki mereka setiap hari. Periksa sama ada lepuh, luka, retak, kemerahan, kelembutan atau bengkak. Jika anda menghadapi masalah untuk memeriksa kaki anda, gunakan cermin untuk melihat di bawah kaki anda. Jika anda menghadapi masalah memegang cermin, minta seseorang untuk membantu anda atau meletakkan cermin itu.

2. Basuh kaki setiap hari

Gunakan air suam (tidak panas) untuk membasuh kaki sekali sehari. Kemudian keringkan kaki anda, terutamanya di antara jari kaki anda, dengan tuala lembut.

Read More :   Dimorphos của tiểu hành tinh là gì? Tại sao NASA đang xếp hàng để phá vỡ? Nhiệm vụ Phi tiêu của NASA đã giải thích

Gunakan batu apung untuk menggosok kulit dengan lembut di kawasan yang terdedah kepada kapalan. Kemudian, taburkan sedikit serbuk di antara jari kaki anda untuk memastikan kulit anda kering. Sapukan krim atau losyen pelembap pada bahagian atas dan bawah kaki anda untuk memastikan kulit anda lembut. Mengekalkan kelembapan kulit boleh mengelakkan keretakan, yang menghalang bakteria daripada masuk.

3. Jangan hilangkan luka kaki sendiri

Elakkan menggunakan fail kuku atau gunting kuku untuk menghilangkan kapalan, kapalan atau ketuat untuk mengelakkan kerosakan selanjutnya pada kulit anda. Juga, jangan sekali-kali menggunakan penghilang ketuat kimia.

Adalah lebih baik untuk berjumpa dengan profesional penjagaan kesihatan atau pakar kaki untuk mendapatkan bantuan daripada sebarang masalah kaki.

Baca juga: Pencegahan Ulser Diabetik, Sakit Kaki Pada Penghidap Diabetes

4. Potong kuku kaki dengan berhati-hati

Adalah penting bagi pesakit kencing manis untuk memastikan kuku mereka pendek dan lurus. Potong kuku lurus. Kemudian failkan tepi tajam dengan teliti dengan papan ampelas. Jika anda tidak boleh memotong kuku anda sendiri, minta orang lain untuk memotong kuku anda dengan berhati-hati.

5. Pakai stokin yang bersih dan kering

Pakai sarung kaki yang diperbuat daripada bahan yang menyerap peluh dari kulit. Jangan pakai stokin getah yang ketat. Kerana ini akan mengurangkan peredaran. Elakkan juga stoking yang dijahit, yang boleh merengsakan kulit.

6. Pakai kasut yang betul

Beli kasut yang selesa dan memberikan sokongan yang baik untuk kaki. Elakkan memakai kasut ketat, kasut tumit tinggi atau kasut ketat yang memberi tekanan pada jari kaki anda.

Jika anda mempunyai satu kaki lebih besar daripada yang lain, beli kasut yang lebih besar. Juga, doktor mungkin mengesyorkan kasut yang direka khas atau kasut ortopedik. Kasut ini direka sesuai dengan bentuk kaki.

Read More :   Pele adalah antara 5 legenda bola sepak terbaik yang belum merasai profesionalisme Eropah.

Baca juga: Inilah Cara Memilih Kasut Yang Sesuai Untuk Penghidap Diabetes

7. Jangan merokok

Merokok mengurangkan peredaran darah dalam badan. Ia juga mengurangkan jumlah oksigen dalam darah. Masalah ini boleh memburukkan lagi luka dan melambatkan penyembuhan. Bercakap dengan doktor anda jika anda memerlukan bantuan untuk berhenti merokok.

8. Jadualkan pemeriksaan kaki secara berkala

Adalah penting bagi penghidap diabetes untuk memeriksa kaki mereka secara berkala. Semasa peperiksaan, doktor anda akan memeriksa kaki anda untuk kerosakan saraf, peredaran yang lemah, atau masalah kaki yang lain.

Periksa kaki anda sekurang-kurangnya sekali setahun atau lebih seperti yang disyorkan oleh doktor anda.

9. Beri perhatian kepada paras gula dalam darah

Memantau paras gula dalam darah adalah penting untuk membantu penghidap diabetes mengekalkan keadaan mereka. Beberapa faktor yang boleh membantu menguruskan paras gula darah termasuk:

  • mengurangkan tekanan
  • ikut pelan makan yang disyorkan oleh pakar pemakanan
  • lakukan senaman secara berkala
  • makan ubat seperti yang ditetapkan oleh doktor
  • hadkan pengambilan makanan dan minuman manis
  • mengekalkan berat badan ideal
  • mengekalkan tekanan darah yang sihat
  • periksa paras gula dalam darah dengan kerap.

Dengan mengikuti semua petua ini, diharapkan penghidap diabetes dapat menjalani kehidupan yang sihat dan mengelakkan risiko amputasi.

Baca juga: 4 Cara Pantas Menurunkan Gula Darah Anda

Sumber:

Healthline.com.tr amputasi diabetes

Mayoclinic.com.tr Amputasi dan diabetes

Medicalnewstoday.com.

Source : www.guesehat.com

Share