Pemimpin berkata pada persidangan konservatif bahawa masa depan hak Amerika termasuk melancarkan ‘perang agama’ terhadap kiri

Pemimpin berkata pada persidangan konservatif bahawa masa depan hak Amerika termasuk melancarkan ‘perang agama’ terhadap kiri

MIAMI — Awal bulan ini di sebuah pusat peranginan mewah di Miami, ahli politik konservatif terkemuka, pengaruh dan ahli akademik berkumpul untuk merumuskan laluan yang hebat untuk hak Amerika.

Di sini, penceramah telah berulang kali merangka perjuangan berterusan menentang kiri Amerika dalam istilah alkitabiah—sebuah “perang agama” di mana Republikan tidak seharusnya takut untuk menggunakan kuasa negara untuk menggagalkan matlamat progresif, bukan sahaja dalam kerajaan tetapi juga dalam bidang peribadi. Mereka yang menghadiri mesyuarat itu secara amnya berhujah bahawa kedua-dua perang budaya dan ekonomi yang berubah-ubah adalah pertempuran cita-cita Kristian menentang sekularisme zaman baru.

Semasa Persidangan Konservatisme Kebangsaan selama tiga hari, atau NatCon, pemikir sayap kanan ini berhujah berulang kali untuk menamatkan era konservatisme kerajaan kecil sambil meletakkan agama sebagai pusat kehidupan awam.

Albert Mohler, presiden Southern Baptist Theological Seminary, yang menutup persidangan itu, berhujah bahawa perpecahan di negara itu adalah antara teologi Kristian dan “agama yang telah dibangkitkan muncul sebagai ideologi negara rasmi.” Pergerakan mempunyai masa depan, masa depan yang akan semakin bergantung pada tuntutan teologi yang jelas.”

Dihoskan oleh Edmund Burke Foundation, sebuah organisasi konservatif berusia 3 tahun yang bertujuan untuk mempromosikan nasionalisme sayap kanan di seluruh dunia, dan ditaja oleh beberapa kumpulan penyokong dan penderma sayap kanan terbesar di negara ini, JW Marriott Miami Turnberry terletak di antara kolam renang dan dua padang golf 18 lubang. Terletak di kawasan dengan restoran yang menyajikan gulungan udang galah, rusuk pendek dan filet mignon.

Persidangan itu berfungsi sebagai perhimpunan yang dipanggil konservatif nasional, sebuah gerakan yang berusaha untuk mengatur agenda nasionalis yang koheren berdasarkan kebangkitan bekas Presiden Donald Trump dalam GOP.

Tetapi Trump, walaupun menjadi subjek pujian, tidak berada di tengah-tengah mesyuarat itu. Persidangan tahun ini, Sens. Josh Hawley, R-Mo.; Marco Rubio, R-Fla.; Rick Scott, R-Fla.; gergasi teknologi dan megadonor Peter Thiel; dan Gabenor Florida Ron DeSantis, yang diperkenalkan pada persidangan itu sebagai “presiden masa depan Amerika Syarikat.”

Persidangan itu menyuling kuasa menghidupkan semula hak Amerika pada masa Demokrat mengawal jawatan presiden dan Kongres: pendekatan yang tidak terkawal untuk perang budaya; pulangan daripada dasar ekonomi laissez-faire kepada dasar yang mengutamakan kepentingan budaya konservatif dalam membuat keputusan; dan mungkin yang paling penting, tekanan untuk lebih banyak agama di sekolah dan penghapusan sebarang perbezaan antara gereja dan negara.

“Tiada kemodenan tanpa Alkitab. Tidak akan ada Amerika tanpa Alkitab,” kata Hawley, mengkritik pandangan jantina sebagai “konstruk sosial” dan hujah bahawa Amerika Syarikat mengalami perkauman sistemik. “Dan matlamat sebenar mereka dalam semua ini, saya berserah kepada anda, adalah warisan Alkitab. Apakah mereka [the left] Apa yang kami tidak suka tentang Amerika adalah pergantungan kami pada pengajaran dan tradisi alkitabiah.”

Konservatisme nasional jauh daripada ideologi konservatif utama yang diterima pakai di Washington DC dan dalam jejak kempen, tetapi ia semakin meningkat dalam GOP. Tetapi daripada meraikan momentum mereka, golongan konservatif ini telah menyatakan kebimbangan tentang perasaan bahawa pandangan mereka kurang diwakili bukan sahaja dalam kerajaan yang dipilih tetapi juga dalam birokrasi persekutuan, lembaga korporat, platform dalam talian utama dan tentera. Sementara itu, kaum kiri Amerika yang lebih luas telah berulang kali dikecam sebagai “rejim” dengan idea “musuh” dan “buruk”.

Read More :   Quảng cáo phim kinh hoàng phân tâm từ câu chuyện bắt bớ của Aaron Judge (ảnh)

Dalam ucapannya, penulis sayap kanan Rod Dreher berkata, “Saya amat percaya bahawa kami orang Kristian Amerika – dan sememangnya orang Amerika yang mempunyai sebarang kepercayaan dan keyakinan tradisional – kini hidup dalam buangan.” Dia menambah, “Kami tidak tahu. Berapa lamakah kita mempunyai sebelum penganiayaan bermula? Tetapi kita boleh pastikan masa depannya.”

(Dreher menggesa GOP untuk menerima politik Perdana Menteri Hungary yang autokratik Viktor Orbán, yang memenangi khalayak yang lebih luas di kalangan konservatif Amerika tahun lepas. Pada persidangan itu, wakil dari badan pemikir Hungary bercakap di panel dan mengedarkan kesusasteraan yang berkaitan.)

Persidangan itu disokong oleh sumbangan besar daripada kumpulan advokasi konservatif dan badan pemikir seperti Common Sense Society, The Heritage Foundation, dan Institut Perkongsian Konservatif. Penyumbang terkenal lain termasuk Cathy dan Alex Cranberg, kedua-duanya penyokong pilihan sekolah terkemuka, dan Tom Klingenstein, ketua Institut Claremont sayap kanan, yang dalam ucapannya memanggil “kejahatan putih” untuk “membunuh” momentum konservatif dan memanggil Trump “yang paling teruk. pada bila-bila masa lain”. Dia boleh jadi presiden, tetapi kali ini kami diberkati untuk memilikinya.” Trump berkata dia “mempunyai kumpulan entiti yang hanya sesuai dengan perang tertentu kita.”

Kebanyakan penceramah dan penganjur persidangan itu menandatangani pernyataan prinsip yang menyeru “penolakan imperialisme dan globalisasi”, menyatakan bahawa dasar ekonomi “harus memberi manfaat kepada kesejahteraan umum negara” dan menunjukkan bahawa kemerosotan dalam perkahwinan dan kelahiran anak adalah ancaman serius ke Turki. “kesejahteraan dan kemampanan negara demokrasi.” Para penandatangan bersetuju bahawa Bible harus diajar sebagai sumber “tamadun Barat yang sama di sekolah dan universiti.”

“Di mana terdapat majoriti Kristian, kehidupan awam mesti berakar dalam agama Kristian dan visi moralnya, yang mesti dihormati oleh negara dan institusi lain, baik awam mahupun swasta,” dokumen itu menyatakan. dalam semua perkara yang berkaitan dengan pemeliharaan tradisi mereka sendiri, pengurusan bebas institusi sosial mereka, dan didikan serta pendidikan anak-anak mereka.”

Brad Littlejohn dari Pusat Etika dan Dasar Awam, sebuah badan pemikir konservatif, memberitahu NBC News bahawa “keperluan untuk secara terbuka menangani asas Kristian bagi tatanan politik Amerika” telah “lebih ditekankan” dengan setiap persidangan yang berlalu.

“Anda perlu mengakui bahawa ini adalah perang agama,” kata Littejohn pada panel persidangan mengenai perbezaan antara kiri dan kanan, sambil menambah, “Progresivisme telah mengambil lebih banyak nuansa keagamaan.”

Read More :   Bilbet di India - Blog Just Tech

“Jadi sebahagian besar rakyat Amerika yang tidak menganggap diri mereka sangat beragama masih perlu bergelut dengan fakta bahawa susunan politik mereka telah dibentuk oleh konflik agama,” Littlejohn menyambung. “Dan kami ingin berhujah bahawa Amerika yang mereka pilih untuk diami adalah Amerika di mana nilai dan norma politik dari agama Kristian semakin meningkat, dan bukannya dari golongan kiri radikal.”

Persoalan nasionalisme Kristian

Promosi agama secara konservatif bukanlah fenomena baru. Republikan telah berkempen tentang “Tuhan, senjata dan bayi” selama lebih 30 tahun, seperti yang diberitahu oleh seorang ahli strategi Republikan kepada NBC News baru-baru ini. Tetapi persidangan itu datang ketika beberapa calon dan pegawai Republikan menerima apa yang telah disifatkan sebagai “nasionalisme Kristian,” sejenis nasionalisme sayap kanan yang menyeru Amerika menjadi negara Kristian secara terbuka dalam undang-undang dan tradisinya.

Di Pennsylvania, calon gabenor GOP Doug Mastriano, yang pengasasnya mempunyai hubungan dengan laman media sosial sayap kanan yang merupakan penyokong terkemuka nasionalisme Kristian, memasukkan tema sedemikian ke dalam kempennya, dengan alasan bahawa Amerika Syarikat adalah sebuah negara Kristian dan menyeru untuk pemisahan gereja. dan nyatakan “mitos”. R-Ga. Wakilnya, Marjorie Taylor Greene, menggesa Republikan untuk melabelkan diri mereka sebagai “nasionalis Kristian.” Sementara itu, penyerbuan Capitol pada 6 Januari 2021 menyaksikan beberapa pemberontak dengan imej nasionalis Kristian.

Tinjauan Universiti Maryland pada Mei mendapati bahawa 61% daripada Republikan menyokong AS untuk secara rasmi mengisytiharkan dirinya sebagai negara Kristian, tetapi hanya 43% daripada responden Republikan berkata Perlembagaan akan membenarkan pemisahan sedemikian. 38% daripada orang ramai berkata mereka menyokong kenyataan sedemikian.

Jenis nasionalisme ini menjadi subjek perbincangan di NatCon. Satu panel membentangkan pembentangan bertajuk “Bagaimana Saya Belajar Berhenti Membimbangkan dan Mencintai Nasionalisme Kristian,” tetapi beberapa peserta melihat perbezaan yang lebih jelas antara dua ideologi nasionalis.

“Kadang-kadang orang terperangkap dalam idea nasionalisme Kristian,” kata Jordan Esrig dari Universiti Vanderbilt, yang menghadiri persidangan itu. “Tetapi saya tidak fikir itu maksudnya [of national conservatives]. Saya fikir matlamat utama adalah untuk memulihkan akar moral negara ini, yang dengan sendirinya adalah pemulihan akal sehat agama Amerika.”

NatCons dan korporat Amerika

Kebanyakan pujian diberikan kepada konservatif yang tidak takut untuk memerintah kuasa negara untuk memajukan perjuangan mereka – tidak lebih daripada DeSantis, yang dilihat sebagai salah seorang Republikan yang berkemungkinan besar mengambil pencalonan presiden 2024 daripada Trump sendiri.

Bercakap di hadapan bilik tarian yang penuh sesak, DeSantis berhujah bahawa golongan konservatif harus mengehadkan rasa hormat mereka terhadap sektor swasta. Tahun ini, gabenor Florida menandatangani undang-undang rang undang-undang yang melucutkan faedah jangka panjang Disney di Sunshine State, rumah Disney World, dan syarikat itu berkata ia mempertahankannya, selepas mencaci rang undang-undang Hak Ibu Bapa dalam Pendidikan, yang digelar sebagai “Don’ t Say Gay” rang undang-undang oleh pengkritik. Dia menarik perhatian kepada aktivisme sosial pasukan sambil menyekat pembiayaan untuk kemudahan latihan Tampa Bay Rays yang baharu. Pasukan itu sebelum ini telah menderma kepada kumpulan advokasi keselamatan senjata api.

Read More :   Oh Eui Sik

“Korporatisme tidak sama dengan perusahaan bebas,” kata DeSantis. “Dan saya fikir terlalu ramai Republikan telah melihat kerajaan terhad dengan cara yang pada dasarnya menyatakan apa yang terbaik untuk korporat Amerika, bagaimana kita mahu melakukan ekonomi.”

“Jika anda mahu Amerika hidup, ya, ia memerlukan orang yang baik untuk dipilih, mempunyai dasar yang baik, tetapi ia juga memerlukan mengiktiraf bahawa ia bukan dalam bidang pilihan raya,” katanya. “Ada juga dalam bidang pengurusan. Ia juga semakin terlibat dalam ruang korporat dan teknologi.”

Satu lagi bintang persidangan itu ialah Bendahari West Virginia Riley Moore, pengkritik terkemuka pelaburan alam sekitar, sosial dan tadbir urus, rangka kerja yang semakin popular untuk membuat pelaburan sedar sosial dalam dunia kewangan oleh institusi kewangan utama. West Virginia ialah negeri pertama yang meninggalkan dana bersama kerana komitmennya terhadap pelepasan sifar bersih, dan Moore kini mengetuai gabungan 15 negeri yang ingin menangani pinjaman dan pelaburan yang bertanggungjawab secara sosial dan alam sekitar.

Pada persidangan itu, Moore mengkritik program ESG sebagai “gabungan tidak suci kuasa ekonomi budaya dan institusi sayap kiri yang berusaha untuk memusnahkan industri bahan api fosil Amerika,” sambil menambah bahawa konservatif “tidak boleh takut untuk menggunakan kuasa eksekutif bagi pihak Komuniti antarabangsa.” Untuk kepentingan rakyat kita.”

Dalam temu bual dengan NBC News, Moore berkata persidangan itu membantu menerangi jarak konservatif yang semakin meningkat daripada libertarianisme yang telah menentukan dasar GOP selama beberapa dekad.

“Dari perspektif inklusif, kita perlu dapat mengekalkan budaya, ekonomi dan negara yang sangat unik yang kita ada di sini,” katanya. “Dan ia bukan sekadar kata-kata kosong dan perkara yang diperkatakan mengenainya. Seperti apa yang kita bincangkan sebagai pelaksanaan sebenar melalui dasar dan juga kuasa eksekutif apabila sesuai.”

Menyalurkan tenaga ini, penceramah, termasuk Scott dan Thiel, menggesa golongan konservatif untuk mengamalkan agenda proaktif, bukan hanya meratapi perkara yang mereka tidak suka. Kedua-dua lelaki itu menonjol dalam usaha Republikan untuk menawan semula Senat, di mana Pemimpin Minoriti Mitch McConnell, R-Ky., menyokong strategi alternatif untuk membentuk pilihan raya di sekitar bantahan terhadap tadbir urus Demokrat semata-mata.

Thiel berkata Republikan perlu berhimpun di sekitar “visi positif program itu, sesuatu seperti itu, supaya ia boleh dipercayai.”

“Dan pastinya markah saya dalam kitaran ’22, kami menunjukkan prestasi yang kurang baik daripada Kontrak ’94. [With] Amerika, kami kurang baik [than] Perkara pesta teh pada 2010,” kata Thiel, seorang dermawan utama calon Senat GOP seperti Blake Masters di Arizona dan JD Vance di Ohio. “Dan kami terlalu bersandar kepada penafian nihilistik tulen.”

Source : www.nbcnews.com

Share