Pemburuan pembunuh bersiri

Pemburuan pembunuh bersiri

Night Stalker: The Hunt For A Serial Killer (2021) sememangnya salah satu dokumentari jenayah menghiburkan yang mesti ditonton di Netflix.

Ia mempunyai hasil bergerak kepada umum, figura Richard Ramirez sememangnya sangat menakutkan. Sebabnya lelaki ini tidak pernah mengesyaki bahawa dia seorang Pembunuh bersiri kekejaman yang menghantui bandar selama 16 bulan.

Walaupun dokumentari itu sangat berjaya dan mendapat pelbagai jenis penghargaan daripada ramai pihak. Sebenarnya ada beberapa fakta menarik tentang dokumentari yang diarahkan oleh Tiller Russell dan James Carroll itu.

Contoh bagaimana polis dikatakan berlebihan dalam siri ini, ini kurang menarik minat peminat Ramirez.

Selain daripada fakta ini, sebenarnya terdapat banyak fakta lain tentang dokumentari Night Stalker: The Hunt For A Serial Killer (2021). Untuk tidak terlepas maklumat penting, anda benar-benar perlu membacanya di Bacaterus!

Baca juga: 7 Fakta Pembunuh Baju Hujan: Mengejar Pemangsa di Korea (2021)

1. Richard Ramirez dan kata-kata terakhirnya

Richard Ramirez dan kata-kata terakhirnya

Sesiapa yang telah menonton dokumentari Night Stalker: The Hunt For A Serial Killer (2021) pasti akan bersetuju dengan satu perkara.

Gambar Richard Ramirez patut dipanggil Pembunuh bersiri yang paling menakutkan, bukan sahaja di Amerika tetapi di dunia. Lelaki ini menyasarkan lelaki, wanita, kanak-kanak dan orang tua dan menyeksa mereka sehingga mati.

Selepas Ramirez ditangkap dan dijatuhkan hukuman mati, Ramirez tidak pernah dilihat di khalayak ramai lagi.

Tetapi ketika di perbicaraan, Ramirez sempat memberikan kenyataan yang cukup mengejutkan dan menakutkan.

Lelaki itu berkata, “Kamu tidak faham saya. Awak tak boleh tunggu, awak tak mampu, saya di luar pengalaman awak.’

Lebih menakutkan adalah perkataan terakhir iaitu “Saya melampaui kebaikan dan kejahatan. Saya akan membalas dendam.”

Perkara ini amat pelik, malah penyiasat percaya Richard Ramirez sememangnya seorang yang menakutkan, sehinggakan ramai yang percaya penahanan Ramirez memberi manfaat kepada masyarakat dan negara ketika itu.

Read More :   Aaron Rodgers tentang mengapa keluarganya membencinya

2. Ramirez meninggal dunia akibat limfoma pada tahun 2013

Ramirez meninggal dunia akibat limfoma pada tahun 2013

Selepas mengganas Los Angeles dan Kawasan Teluk San Francisco pada tahun 1984, pembunuh bersiri ini akhirnya ditangkap pada 31 Ogos 1985.

Pembunuh bersiri, yang mengganas nyawa ramai, didakwa dengan 68 jenayah, termasuk 13 pembunuhan dan serangan seksual.

Sementara menunggu hukuman mati, Ramirez telah dipindahkan ke hospital penjara di San Quentin. Semasa proses rayuan, ia mendedahkan bahawa Ramirez telah didiagnosis dengan limfoma sel B, juga dikenali sebagai kanser darah.

Malah lelaki ini mengalami komplikasi daripada penyalahgunaan bahan kronik dan jangkitan virus hepatitis C kronik daripada ubat intravena. Sejak itu Ramirez telah menghabiskan hidupnya di San Quentin ke Hospital Besar Marin, Greenbrae, California.

Selepas menjalani pelbagai rawatan, Ramirez akhirnya disahkan meninggal dunia pada 7 Jun 2013. Lelaki ini menghembuskan nafas terakhirnya dalam diam, bersendirian dan tanpa ditemani orang tersayang.

Mahkamah melarang sesiapa melawatnya, dan tiada siapa yang tahu sama ada Ramirez merasakan perkara ini dan menyesali jenayahnya.

3. Ramirez di rumah, impiannya dan obsesinya

Ramirez di rumah, impian dan obsesinya

Dalam Night Stalker: The Hunt For A Serial Killer (2021), profil Richard Ramirez telah didedahkan. Tetapi kita akan pergi ke butiran lain yang ramai orang belum tahu.

Ramirez dibesarkan dalam keluarga yang tidak sihat, dia didera secara fizikal. Ramirez mempunyai zaman kanak-kanak yang kasar di El Paso, Texas.

Pada tahun 1982, Ramirez yang berusia 22 tahun memutuskan untuk berpindah dari Texas ke California. Lelaki ini menyangka dia akan menjalani kehidupan seperti yang dia mahukan, tetapi impian di fikiran Ramirez berbeza daripada kebanyakan orang.

Dari sinilah Ramirez memulakan pelbagai jenayahnya, mulai dari mengintai, menculik hingga gangguan seksual.

Read More :   Tragedi Perarakan Upacara Antara Kaum Gallup: Apa Berlaku? Diterangkan - Topik Medico - Pusat Berita | Berita Terkini | Berita tergempar

Berita jenayah Ramirez menjadi tajuk utama dalam pelbagai akhbar, majalah dan televisyen. Di sinilah obsesi Ramirez semakin matang kerana dia suka mengintai dan membunuh.

Ramirez juga sering melancap untuk mengganggu mangsanya secara seksual. Malah hingga akhirnya, polis percaya bahawa Ramirez tidak pernah bertaubat atas tindakannya bagi pihak Syaitan.

4. Peranan polis terlalu tinggi

Peranan Polis Yang Terlalu Tinggi

Bagi sesetengah pemerhati kes Richard Ramirez, Night Stalker: The Hunt For A Serial Killer (2021) dianggap telah kehilangan fokus utamanya. Dokumentari ini sepatutnya menjadikan tokoh Ramirez di bahagian atas senarai sebagai pembunuh “paling ditakuti oleh masyarakat.”

Tetapi menjelang akhir siriSebaliknya, terdapat tanggapan bahawa mereka memuji pegawai yang menangkap Ramirez. Malah, polis keliru dengan pelbagai jenayah yang dilakukan Ramirez.

Mereka mengambil masa yang lama, sekurang-kurangnya 16 bulan Ramirez merayau dan memecah masuk rumah. Lelaki ini berpesta melakukan rompakan, serangan seksual, keganasan kepada pembunuhan.

Ramai penyelidik percaya bahawa pengarah dan penulis banyak melakukan prejudis kepada Ramirez. Mereka hanya mahu menunjukkan bagaimana polis boleh mencari pembunuh daripada bukti yang sangat sedikit dan rawak.

Tetapi perincian kehidupan Ramirez dan ciri-ciri istimewa lelaki ini nampaknya kurang terperinci, jadi agak membimbangkan.

5. Inspirasi awal Ramirez datang daripada sepupunya

Cetusan awal Ramirez datang dari sepupunya

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, Ramirez hidup dan dibesarkan dalam keluarga yang sangat tidak sihat. Salah satu perkara yang diiklankan sebagai pencetus keanehan dalam Ramirez datang dari sepupunya sendiri.

Ia bermula apabila sepupunya baru pulang dari Perang Vietnam, lelaki itu menunjukkan gambar wanita Vietnamnya.

Masalahnya ialah sepupunya berkata dia merogol, menyeksa dan membunuh wanita dalam foto itu.

Dia dengan bangga menyatakannya kepada Richard Ramirez, yang ketika itu masih muda, lelaki ini berusia sekurang-kurangnya 12 tahun.

Setahun kemudian, Ramirez menyaksikan penembakan sepupunya. Mangsa dalam tembakan ini ialah isteri sepupunya, dia melakukan keganasan dan pembunuhan dengan mudah.

Read More :   Cara mengisi iPhone anda dan mengosongkan ruang

Inilah yang dikatakan sebagai bayangan sebenar, kerana Ramirez boleh dengan mudah dan sewenang-wenangnya melakukan pembunuhan.

Puncanya kerana sejak kecil dia sudah biasa dengan aksi sebegini dan taruma yang dirasakannya tidak pernah diatasi oleh pakar psikiatri.

6. Kisah cinta Ramirez dan isterinya

Kisah cinta Ramirez dan isterinya

Seperti yang kita semua tahu, Richard Ramirez boleh menjadi penjenayah yang menakutkan ramai orang jauh dari rumah. Bagaimanapun, selepas gambarnya tersebar di media, Richard tiba-tiba mendapat ramai peminat.

Ramai wanita muda memuja Ramirez kerana ketampanannya, salah seorang daripadanya ialah Doreen Lioy. Doreen Leigh ialah bekas editor majalah dari Burbank, California yang jatuh cinta dengan Ramirez.

Wanita ini kerap menulis surat kepada Ramirez sejak 1985, jadi Lioy sering melawat Ramirez sehingga empat kali seminggu. Pada tahun 1996, Ramirez memutuskan untuk berkahwin dengan Lioy, sejurus sebelum dia dijatuhi hukuman mati.

Malangnya, kerana berkahwin dengan Ramirez, Lioy ditinggalkan oleh keluarganya dan tidak dikenali oleh adik kembarnya. Namun Lioy tidak berganjak, wanita ini terus meluahkan rasa cintanya pada Ramirez yang katanya lebih dari segalanya.

Sebab itu Lioy terus mempertahankan suaminya yang dikatakan tidak bersalah dan dirasuk ketika melakukan jenayah itu.

Tetapi hubungan itu terpaksa ditamatkan pada 2009 apabila Lioy tiba-tiba memfailkan cerai daripada Ramirez. Sejak itu, keberadaan dan berita Lioy tidak pernah diketahui sesiapa pun sehingga kini.

Apabila Ramirez meninggal dunia pada 2013, Lioy langsung tidak muncul atau membuat kenyataan tentang bekas suaminya.

Sosok Richard Ramirez sememangnya menjadi igauan ramai orang dari tahun 1984 hingga 1985. Namun, sosok Ramirez yang sebenar sangat unik dan membuatkan ramai yang tertanya-tanya terutama tentang dirinya sebagai hamba syaitan.

Share