Pelosi pergi ke Korea Selatan

Pelosi pergi ke Korea Selatan

SEOUL, Korea Selatan — Speaker Dewan Rakyat A.S. Nancy Pelosi bertemu dengan pemimpin politik tertinggi Korea Selatan pada hari Khamis, sehari selepas menamatkan lawatannya ke Taiwan, memperbaharui komitmen “kukuh besi” Washington untuk mempertahankan demokrasi di pulau yang diperintah sendiri daripada bantahan kuat dari China.

Ketegangan serantau semakin meningkat selepas lawatan Pelosi ke Taiwan, dengan China bersiap untuk melancarkan gerakan ketenteraan terbesarnya yang menyasarkan Taiwan dalam lebih suku abad sebagai tindak balas.

Selepas melawat Taiwan, Pelosi dan ahli Kongres lain terbang ke Korea Selatan – sekutu utama AS di mana kira-kira 28,500 tentera AS ditempatkan – pada malam Rabu sebagai sebahagian daripada lawatan Asia yang termasuk persinggahan di Singapura dan Malaysia. Selepas Korea Selatan, mereka akan melancong ke Jepun.

Pada hari Khamis, Pelosi bertemu dengan Speaker Dewan Negara Korea Selatan Kim Jin-pyo dan ahli parlimen kanan lain untuk perbincangan mengenai keselamatan serantau, kerjasama ekonomi dan isu iklim. Sebelum perbincangan mereka, rakaman televisyen secara langsung menunjukkan Kim dan Pelosi bertumbuk siku dan bergambar di hadapan bendera kebangsaan Korea Selatan dan AS.

Speaker Dewan Rakyat A.S. Nancy Pelosi, kedua kanan, bercakap dengan Speaker Dewan Negara Korea Selatan Kim Jin Pyo, ketiga kiri, semasa mesyuarat mereka di Perhimpunan Kebangsaan di Seoul, Korea Selatan, Khamis, 4 Ogos 2022. (Kim Min- Hee/ Foto Kolam melalui AP)
Speaker Dewan Rakyat Nancy Pelosi pergi ke Korea Selatan selepas lawatan kontroversinya ke Taiwan.
Foto Kim Min-Hee/Pool melalui AP

Kemudian pada hari itu, Pelosi merancang untuk melawat kawasan sempadan antara Korea yang dikawal bersama oleh Komando PBB yang diketuai Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dan Korea Utara, kata seorang pegawai Korea Selatan dengan syarat tidak mahu namanya disiarkan kerana dia tidak diberi kuasa untuk bercakap kepada media. mengenai perkara tersebut. .

Jika lawatan itu diteruskan, Pelosi akan menjadi warga Amerika peringkat tertinggi yang pergi ke Kawasan Keselamatan Bersama sejak Presiden Donald Trump pergi ke sana pada 2019 untuk pertemuan dengan pemimpin Korea Utara Kim Jong Un.

Read More :   Misha dan Chuvash OG menolak visa, Ceb akan menyertai Dota 2 Arlington Major

Terletak di dalam Zon Demilitarisasi seluas 2.5 batu, sebuah rizab yang dibuat pada penghujung Perang Korea 1950-53, JSA ialah tapak pertumpahan darah pada masa lalu dan tempat untuk banyak perbualan. Presiden AS dan pegawai tinggi lain sering pergi ke JSA dan kawasan sempadan lain untuk mengesahkan komitmen mereka terhadap keselamatan Korea Selatan.

Speaker Dewan Rakyat A.S. Nancy Pelosi bercakap dengan Speaker Dewan Negara Korea Selatan Kim Jin Pyo semasa mesyuarat mereka di Perhimpunan Kebangsaan di Seoul, Korea Selatan, Khamis, 4 Ogos 2022. (Kim Min-Hee/Foto Pool melalui AP)
Pelosi bercakap dengan Speaker Dewan Negara Korea Selatan Kim Jim Pyo semasa lawatannya pada 4 Ogos 2022.
Foto Kim Min-Hee/Pool melalui AP

Sebarang kenyataan kritikal mengenai Korea Utara daripada Pelosi pasti akan menimbulkan tindak balas marah daripada Pyongyang. Pada hari Rabu, kementerian luar Korea Utara mengkritik Amerika Syarikat kerana lawatannya ke Taiwan, dengan mengatakan “keadaan semasa jelas menunjukkan bahawa campur tangan kurang ajar AS dalam hal ehwal dalaman negara lain.”

Pada petang Khamis juga, Pelosi akan bercakap melalui telefon dengan Presiden Korea Selatan Yoon Suk-yeol, yang sedang bercuti minggu ini, menurut pejabat Yoon. Tiada pertemuan bersemuka antara mereka telah diatur. Yoon, seorang konservatif, memegang jawatan pada Mei berikrar untuk mengukuhkan pakatan ketenteraan Korea Selatan dengan Amerika Syarikat dan mengambil tindakan yang lebih tegas terhadap provokasi Korea Utara.

Lawatan Pelosi ke Taiwan, yang pertama oleh penceramah Dewan Rakyat dalam tempoh 25 tahun, telah menimbulkan kemarahan China, yang memandang negara pulau itu sebagai wilayah yang memisahkan diri yang akan diilhakan secara paksa jika perlu. China melihat lawatan pegawai asing ke Taiwan sebagai pengiktirafan terhadap kedaulatannya.

Read More :   Latihan kesedaran DBT untuk pengawalan emosi
Speaker Dewan A.S. Nancy Pelosi, tengah kiri, dan Speaker Dewan Negara Korea Selatan Kim Jin Pyo, tengah kanan, memeriksa pengawal kehormat semasa tiba di Dewan Negara di Seoul, Korea Selatan, Khamis, 4 Ogos 2022. (Lee Jung- hoon/Yonhap melalui AP)
Pelosi disambut oleh pengawal kehormat setibanya di Seoul.
Lee Jung-hoon/Yonhap melalui AP

“Hari ini dunia menghadapi pilihan antara demokrasi dan autokrasi,” kata Pelosi dalam ucapan ringkas semasa pertemuan dengan Presiden Taiwan Tsai Ing-wen pada hari Rabu. “Keazaman Amerika untuk memelihara demokrasi, di Taiwan dan di seluruh dunia, kekal kukuh.”

Pentadbiran Biden dan Pelosi berkata Amerika Syarikat kekal komited kepada apa yang dipanggil dasar satu China, yang mengiktiraf Beijing tetapi membenarkan hubungan tidak rasmi dan hubungan pertahanan dengan Taipei. Pentadbiran tidak menggalakkan tetapi tidak menghalang Pelosi daripada melawat.

Latihan ketenteraan China merancang untuk mengadakan sebagai tindak balas kepada lawatan Pelosi ke Taiwan akan bermula Khamis dan termasuk tembakan langsung. Mereka akan menjadi sasaran terbesar di Taiwan sejak 1995, apabila China melancarkan peluru berpandu dalam latihan berskala besar untuk menunjukkan rasa tidak senangnya terhadap lawatan ke AS oleh Presiden Taiwan ketika itu Lee Teng Hui.

Penunjuk perasaan, dua daripadanya memakai topeng Presiden AS Joe Biden, kiri, Presiden Korea Selatan Yoon Suk Yeol, mengadakan perhimpunan untuk menentang latihan ketenteraan bersama yang dirancang, dipanggil Ulchi Freedom Shield, antara Korea Selatan dan Amerika Syarikat sempena AS. Lawatan Speaker Dewan Rakyat Nancy Pelosi ke Korea Selatan, di hadapan pejabat presiden di Seoul, Korea Selatan, Khamis, 4 Ogos 2022. Sepanduk itu berbunyi: "Hentikan Perisai Kebebasan Ulchi." (Foto AP/Ahn Young-joon)
Penunjuk perasaan sedang mengadakan perhimpunan untuk menentang latihan ketenteraan bersama yang dirancang, dipanggil Ulchi Freedom Shield, antara Korea Selatan dan Amerika Syarikat sempena lawatan Speaker Dewan Rakyat AS Nancy Pelosi ke Korea Selatan.
Foto AP/Ahn Young-joon

China juga telah menerbangkan jet pejuang dan pesawat perang lain ke Taiwan dan menyekat import sitrus dan ikan dari Taiwan.

Tsai secara konsisten menolak latihan ketenteraan Beijing, sebahagian daripadanya akan memasuki perairan Taiwan.

“Dalam menghadapi ancaman ketenteraan yang sengaja meningkat, Taiwan tidak akan berundur,” kata Tsai dalam pertemuannya dengan Pelosi. “Kami dengan tegas akan menyokong kedaulatan negara kami dan terus memegang barisan pertahanan untuk demokrasi.”

Di Washington, jurucakap Majlis Keselamatan Negara John Kirby cuba meredakan ketakutan. Dia memberitahu ABC “Good Morning America” ​​​​Rabu bahawa pegawai A.S. “tidak fikir kita berada di ambang sekarang, dan pastinya tiada sebab untuk bercakap tentang berada di ambang pada masa hadapan.”

Read More :   7 tempat paling romantik untuk memburu matahari terbenam di Lombok

Menangani ancaman Beijing, Pelosi berkata beliau berharap jelas bahawa walaupun China telah menyekat Taiwan daripada menyertai beberapa mesyuarat antarabangsa, “bahawa mereka memahami bahawa mereka tidak akan menghalang orang datang ke Taiwan sebagai tanda persahabatan dan sokongan.”

Speaker Dewan Rakyat A.S. Nancy Pelosi, kiri, bercakap dengan Speaker Dewan Negara Korea Selatan Kim Jin Pyo semasa ketibaannya di Perhimpunan Kebangsaan di Seoul, Korea Selatan, Khamis, 4 Ogos 2022. (Lee Jung-hoon/Yonhap melalui AP )
Pelosi akan pergi ke Jepun selepas lawatannya ke Korea Selatan.
Lee Jung-hoon/Yonhap melalui AP

Pelosi menyatakan bahawa sokongan kongres untuk Taiwan adalah dua parti dan memuji demokrasi pulau itu. Beliau tidak lagi berkata AS akan mempertahankan Taiwan secara ketenteraan dan menegaskan bahawa Kongres “komited terhadap keselamatan Taiwan supaya Taiwan dapat mempertahankan dirinya dengan lebih berkesan.”

Pada hari Khamis, Persatuan Negara-Negara Asia Tenggara 10 negara menyeru agar tenang di Selat Taiwan, menggesa terhadap sebarang “tindakan provokatif.” Menteri luar ASEAN yang bermesyuarat di Phnom Penh, Kemboja untuk forum serantau berkata mereka bimbang keadaan itu boleh “mengganggu kestabilan rantau ini dan akhirnya boleh membawa kepada salah perhitungan, konfrontasi serius, konflik terbuka dan akibat yang tidak dijangka antara pasukan utama”.

Tumpuan Pelosi sentiasa sama, katanya, kembali kepada lawatannya pada 1991 ke Dataran Tiananmen Beijing, apabila dia dan penggubal undang-undang lain membentangkan sepanduk kecil pro-demokrasi dua tahun selepas tindakan keras tentera berdarah terhadap penunjuk perasaan di dataran itu. Lawatan ini juga mengenai hak asasi manusia dan pemindahan teknologi berbahaya ke “negara penyangak”.

Perjalanan Pelosi meningkatkan ketegangan AS-China lebih daripada lawatan oleh ahli Kongres lain kerana kedudukannya sebagai ketua Dewan Perwakilan Rakyat. Penceramah terakhir Dewan yang melawat Taiwan ialah Newt Gingrich pada tahun 1997.

China dan Taiwan, yang dipisahkan pada tahun 1949 selepas perang saudara, tidak mempunyai hubungan rasmi tetapi hubungan perniagaan berbilion dolar.

Share