pelari | Ulasan Festival Filem Antarabangsa Toronto 2022

pelari |  Ulasan Festival Filem Antarabangsa Toronto 2022

Making Space: Mathias Dedah Detik Ringkas Hubungan dalam Filem Pertama yang Elegan

Pelari Marian MathiasDi tengah-tengah landskap suram dan tandus musim sejuk Midwestern, cabang-cabang halus hubungan manusia berpaut. Marian Mathias‘ ciri elegiak dahulu pelari. Dalam bingkai yang sederhana dan ringkas, pembikin filem itu menyingkap kisah dua remaja di penghujung usia dewasa, yang pertemuan tidak dijangkanya berkelip seperti kilat di kaki langit dan lenyap seperti gambar lama yang ingatannya kekal tanpa kisah itu. terlupa.

Filem, iaitu filem yang lebih mengutamakan suasana daripada naratif, II. Haas (Hannah Schiller) yang berusia lapan belas tahun dalam komuniti luar bandar di Missouri menjaga bapa tunggalnya, Alvin (Jonathan Eisley), yang terkenal, penyakit mental dan kesedihan yang tidak dirawat telah menjadikan mereka buangan sosial. Selepas kematian Alvin yang tidak dijangka, dia mendapati kedalaman sebenar masalah yang ditanggungnya apabila dia mengetahui bahawa hutangnya sangat besar, rumah mereka berada di ambang perampasan, dan peluang hartanah yang dia cuba tawarkan kepada pelabur berkemungkinan besar. penipuan bakar.

Lebih daripada kewajipan serta kesetiaan, Haas memenuhi hasrat terakhir bapanya dan membawa jenazahnya ke Illinois untuk dikebumikan. Mengubah satu kawasan terbiar dengan yang lain, Haas menginap di rumah penginapan sederhana selepas cuaca berubah dan menangguhkan pengebumian selama beberapa hari. Sementara menunggu kubur ayahnya disediakan, dia bertemu dengan Will (Darren Houle), yang, seperti Hass, dibebani dengan masa lalu yang menyakitkan.

Jatuh di antara persahabatan dan hubungan yang baru, Mathias mengesan ikatan rapuh mereka melalui beberapa siri peristiwa dan perbualan yang sensitif dan senyap. Daripada berbasikal hingga berjalan santai di padang berais, halangan yang dihadapi setiap satu di dunia terungkai apabila kedua-duanya mendapat ketenangan dalam mengharungi baki kehidupan mereka yang rumit dan tidak menentu. Mereka juga menemui lagu mereka sendiri, “I Saw The Light” oleh Hank Williams. Will menjelaskan bahawa dia suka mendengar lagu itu apabila ia “dari sedih kepada gembira”. Ini adalah yang paling dekat mereka datang untuk menyatakan apa yang mereka maksudkan antara satu sama lain.

Read More :   Cách rút tiền trong Video Snack thông qua quỹ, OVO, Gopay

Mathias menggunakan nisbah bidang 1.44:1 yang berkotak, manakala ahli sinematograf Jomo Fray menjadikannya sangat luas. Bekerja dengan teliti untuk gubahan, rakaman filem itu sering terasa pelukis dan membangkitkan aura sayu karya Andrew Wyeth dan Edward Hopper. Watak-watak itu selalunya berada di tepi bingkai atau difilemkan dalam tangkapan sederhana hingga lebar, menyelubungi mereka dengan hamparan yang sangat cantik dan sangat sunyi. Mathais seterusnya menekankan pengasingan Haas dan Will dengan mengekalkan apa-apa yang menyerupai tamadun daripada kamera. Satu-satunya petunjuk ke dunia yang lebih besar di luar datang dengan perjalanan kereta api Haas ke Illinois, tetapi masih, beberapa orang berada di dalam kereta bersamanya, kerana destinasinya begitu jauh.

Membuka gelendong dengan masa larian 76 minit yang ringan, Mathias’ pelari ia memanfaatkan sepenuhnya ringkasan ini dan hanya menyimpan elemen yang paling penting dalam bingkai. Setiap bahagian dialog yang minimum adalah setiap angin puyuh muzik daripada komposer baru muncul Para One (kolaborator tetap Celine Sciamma; dan 2022s). Puteri Kemarahan), setiap kedai bersiling rendah dan tanah ladang yang terbuka luas digarap secara tidak kelihatan menjadi potret terkumpul kebersamaan yang dipalsukan dalam keadaan yang paling tidak dijangka. Apa yang dibina bersama oleh Haas dan Will tidak lama lagi adalah seperti menangkap lagu lagu negara kegemaran anda pada lewat malam pada dail FM, di mana suara dari jauh berkata, “Saya melihat cahaya, saya melihat cahaya / Tiada lagi kegelapan, tiada lagi malam / Sekarang aku sangat gembira, di mataku tiada kesedihan / Segala puji bagi Tuhanku, aku melihat cahaya.”

Ia telah disemak pada 11 September di Festival Filem Antarabangsa Toronto 2022 – Discovery. 76 Minit

Read More :   Menghadapi Masalah Undang-undang, BUMN Menganjurkan Sidang Kemuncak Undang-undang 2022

★★★½/☆☆☆☆☆

Source : www.ioncinema.com

Share