PBB menyatakan kebimbangan terhadap serangan terhadap Gereja, akhbar bebas dan pembela hak asasi manusia di Nicaragua – Oxnard 24 English

PBB menyatakan kebimbangan terhadap serangan terhadap Gereja, akhbar bebas dan pembela hak asasi manusia di Nicaragua – Oxnard 24 English

Berita: (Oxnard) California — Membawakan anda status terkini dan berita tergempar PBB menyatakan kebimbangan terhadap serangan terhadap Gereja, media bebas dan pembela hak asasi manusia di Nicaragua
Cadangan dan pandangan saya tentang PBB menimbulkan kebimbangan mengenai serangan terhadap Gereja, akhbar bebas dan pembela hak asasi manusia di Nicaragua.
seperti berikut.

PBB menyatakan kebimbangan terhadap serangan terhadap Gereja, media bebas dan pembela hak asasi manusia di Nicaragua

Menurut CNN News;

(CNN Sepanyol) — Penahanan Uskup Matagalpa, Monsignor Rolando Álvarez, yang telah berada di bawah tahanan rumah selama 41 hari, serta paderi lain, seminari, dan orang awam yang sedang disiasat tanpa sebarang pertuduhan rasmi, telah diketengahkan oleh Pejabat Tinggi. Pesuruhjaya Hak Asasi Manusia Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (OACNUDH) membentangkan maklumat terkini mengenai situasi negara itu pada sesi interaktif di Majlis Hak Asasi Manusia PBB pada Selasa ini.

“Selepas dua minggu dalam tahanan polis pada 19 Ogos, uskup Matagalpa dan lapan yang lain telah ditangkap dalam serbuan polis dan dipindahkan ke Managua.” Laporan itu juga menekankan bahawa “Polis melaporkan bahawa aduan jenayah dibuat kerana menimbulkan kebencian dan keganasan untuk menggugat kestabilan Negara.” Agensi itu menambah bahawa “seorang hakim melanjutkan tempoh tahanan uskup dan tujuh daripada mereka selama 90 hari.”

Selepas sesi itu, wakil 45 negara mengeluarkan kenyataan bersama mengisytiharkan apa yang mereka lihat sebagai situasi hak asasi manusia yang serius di Nicaragua dan menuntut pembebasan penentang yang dipenjarakan.

Dokumen itu menyatakan bahawa pada bulan yang sama, polis cuba merampas peralatan transmisi stesen radio Katolik yang menyiarkan dari kejiranan di Sébaco, Matagalpa. “Berpuluh-puluh pegawai polis, termasuk polis rusuhan, menyerbu dan merosakkan gereja dengan ganas, dan menahan pendeta dan enam orang awam dalam tawanan selama tiga hari tanpa bekalan elektrik dan makanan.”

Read More :   Cách cập nhật iOS 16 trên iPhone mới nhất »KingdomTaurusNews.com

Polis tidak memberikan versi rasmi operasi ini, yang berlaku di Sébaco Ogos lalu. Dia juga tidak menjawab permintaan CNN untuk komen.

Institut Telekomunikasi dan Pejabat Pos Nicaragua, pengatur telekomunikasi negeri Telcor, membatalkan pada 1 Ogos sekurang-kurangnya tujuh stesen radio yang ditadbir oleh Gereja Katolik di jabatan Matagalpa dan Esteli, dengan alasan mereka tidak mempunyai lesen. penyiaran. Uskup Matagalpa menyatakan bahawa mereka telah menghantar semua dokumen yang diperlukan pada 2 Ogos, tetapi tidak menerima maklum balas daripada Telcor.

Laporan yang dibentangkan oleh Christian Salazar Volkmann, Pengarah Pejabat Hak Asasi Manusia PBB, menekankan bahawa sekatan ke atas kebebasan bersuara telah dipergiatkan dengan penutupan sekurang-kurangnya 20 stesen radio dan televisyen, yang kebanyakannya beragama, pada 2022.

“Serangan terhadap kebebasan akhbar telah menyebabkan pekerja akhbar utama negara itu dibuang negeri, menyertai 120 wartawan sejak 2018, menurut data masyarakat sivil,” kata laporan itu.

PBB juga menyerlahkan apa yang dianggapnya sebagai “peningkatan eksponen” dalam serangan terhadap kebebasan berpersatuan. OHCHR menambah, “Keperibadian undang-undang 1,512 organisasi hak asasi manusia, organisasi bantuan pembangunan, organisasi profesional termasuk persatuan perubatan, organisasi yang berkaitan dengan Gereja Katolik, dan lain-lain telah dibatalkan dan sekurang-kurangnya 1,578 telah ditambah dalam tempoh empat tahun yang lalu.” .

Biro menyatakan kebimbangan khusus mengenai penahanan sewenang-wenangnya sekurang-kurangnya 195 orang berkaitan dengan krisis sosio-politik. Lima puluh daripada mereka telah dipenjarakan dalam konteks pilihan raya 2021 dan dijatuhi hukuman tahun ini – sehingga 13 tahun dalam beberapa kes – tanpa proses yang sewajarnya. Sekurang-kurangnya 29 daripada mereka terus dirampas kebebasan mereka di balai polis, mungkin dalam keadaan yang tidak berperikemanusiaan.”

Kerajaan Nicaragua tidak bertindak balas secara rasmi terhadap laporan OHCHR terkini mengenai Nicaragua. CNN cuba mendapatkan reaksi daripada saluran rasmi.

Read More :   Ciri Harga Acer Switch Alpha 12 Water Cooler

Kerajaan Presiden Daniel Ortega telah menolak laporan sebelum ini atas alasan bahawa ia berdasarkan maklumat berat sebelah daripada organisasi yang mengambil bahagian dalam protes 2018, yang dianggap sebagai cubaan rampasan kuasa oleh parti pemerintah.

Badan Kehakiman Nicaragua memanggil berpuluh-puluh penentang yang ditahan antara Mei dan November 2021 pada “perbicaraan bermaklumat” bulan ini, yang kebanyakannya telah didakwa dengan pengkhianatan atau pengubahan wang haram. Pusat Hak Asasi Manusia Nicaragua menilai bahawa perbicaraan ini tidak mempunyai asas undang-undang, kerana ia diadakan tanpa pengetahuan peguam pembela.

Pejabat Pesuruhjaya Tinggi juga menyatakan kebimbangan pihak berkuasa mengenai pilihan raya perbandaran yang dijadualkan pada November depan. “Disebabkan kekurangan reformasi pilihan raya dan kehakiman yang ketara seperti yang dicadangkan oleh Biro dan mekanisme lain, terdapat kebimbangan serius mengenai pilihan raya ini supaya norma dan amalan yang berkuat kuasa pada pilihan raya akan datang adalah selaras dengan piawaian hak asasi manusia antarabangsa. ”

Bilangan komen mengenai PBB menyatakan kebimbangan terhadap serangan terhadap Gereja, akhbar bebas dan pembela hak asasi manusia di Nicaragua
artikel ini Mencerminkan ulasan yang dibuat pada oxnard24.com dan Facebook. Lawati Halaman Facebook berita Facebookoxnard24. Kami mengalu-alukan maklum balas dan input yang bernas. Komen yang mengandungi maklumat yang boleh dikenal pasti secara peribadi, gangguan, ancaman atau pelanggaran lain akan dialih keluar. Jika anda menghadapi masalah menyiarkan ulasan, sila beritahu kami.

Source : oxnard24.com

Share