PBB menggesa sekatan terhadap junta Myanmar selepas hukuman mati terhadap aktivis

PBB menggesa sekatan terhadap junta Myanmar selepas hukuman mati terhadap aktivis


Geneva (Beritamu.co.id) – Pelapor khas Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) mengenai hak asasi manusia di Myanmar, Tom Andrews, menggesa negara-negara mengenakan sekatan ekonomi dan sekatan senjata terhadap junta Myanmar, yang menghukum mati empat aktivis demokrasi.

“Terdapat banyak pilihan dan yang perlu kita lihat adalah masyarakat antarabangsa mulai memanfaatkannya,” kata Andrews dalam wawancara dari Washington pada hari Isnin (25/7).

“Pilihan pertama dan terbaik ialah memanggil Majlis Keselamatan PBB untuk mengeluarkan resolusi kukuh bukan sahaja mengutuk, tetapi tindakan strategik yang jelas, sekatan, sekatan ekonomi dan embargo senjata,” katanya menyambung.

Beliau turut mencadangkan kes itu dirujuk ke Mahkamah Jenayah Antarabangsa.

Read More :   Comic A Comic Artist's Survival Guide Bab 11 Bahasa Indonesia

Andrews meminta lebih banyak sokongan untuk tindak balas kemanusiaan, yang hanya dibiayai 10%, dan penglibatan yang lebih diselaraskan dengan kerajaan bayangan Myanmar, Kerajaan Perpaduan Nasional (NUG), yang mengetuai usaha untuk menjejaskan kestabilan junta.

Andrews juga menyatakan kebimbangan mengenai hukuman mati selanjutnya, dengan mengatakan “sekurang-kurangnya 140 orang” telah dijatuhi hukuman mati.

“Justeru, terdapat petunjuk bahawa junta tentera berhasrat untuk meneruskan hukuman mati kepada banduan yang dihukum mati kerana ia terus mengebom kampung dan menahan orang yang tidak bersalah di seluruh negara,” katanya.

Pegawai di kedutaan Myanmar di Washington dan misi diplomatiknya di Geneva tidak segera menjawab permintaan untuk mengulas kenyataan Andrews.

Read More :   Hinata

Pada hari Isnin, tentera pemerintah Myanmar mengumumkan telah menghukum mati empat aktivis demokrasi yang dituduh membantu “tindakan keganasan”, mencetuskan kecaman meluas terhadap hukuman mati pertama negara itu dalam beberapa dekad.

Junta sebelum ini mempertahankan hukuman mati yang dibenarkan dan digunakan di banyak negara.

Setiausaha Agung PBB Antonio Guterres mengutuk sekeras-kerasnya hukuman mati terhadap empat aktivis demokrasi Myanmar.

“Setiausaha Agung mengulangi gesaannya untuk membebaskan segera semua banduan yang ditahan sewenang-wenangnya, termasuk Presiden Win Myint dan Penasihat Negara Aung San Suu Kyi,” kata Timbalan Jurucakap PBB Farhan Haq dalam satu kenyataan yang dikeluarkan pada Isnin.

Jurucakap itu menambah bahawa Setiausaha Agung PBB menentang hukuman mati “dalam semua syarat”.

Read More :   Spesifikasi Vivo X80 Sudah Di Pasaran Indonesia

Subjek: Reuters

Berita ini disiarkan di (https://www.antaranews.com/berita/3018445/pbb-serukan-sanksi-terhadap-junta-myanmar-after-eksekusi-aktivis)

Share