Pasukan petugas AS mengesyorkan pemeriksaan kecemasan untuk kebanyakan orang dewasa

Pasukan petugas AS mengesyorkan pemeriksaan kecemasan untuk kebanyakan orang dewasa

Tinjauan terbaru menunjukkan tahap kebimbangan dan kemurungan yang tinggi Dalam kalangan rakyat Amerika, Pasukan Petugas Perkhidmatan Pencegahan A.S. (USTF) telah mengesyorkan pemeriksaan kemurungan untuk semua orang dewasa dan pemeriksaan kebimbangan bagi mereka yang berumur di bawah 65 tahun yang tidak mengalami gejala yang boleh dikenali.

Langkah yang dicadangkan itu bertujuan untuk mengenal pasti tanda-tanda awal kebimbangan dan kemurungan di kalangan rakyat Amerika yang belum menunjukkan gejala tetapi boleh mendapat manfaat daripada perkhidmatan kesihatan mental.

Ahli Pasukan Petugas Dr. “Memeriksa semua orang dewasa untuk kemurungan, termasuk mereka yang hamil dan selepas bersalin, dan orang dewasa yang lebih muda dari 65 tahun untuk kebimbangan boleh membantu mengenal pasti keadaan ini lebih awal, supaya orang ramai boleh dihubungkan dengan penjagaan,” kata Lori Pbert dalam satu kenyataan. tentang draf cadangan

Panel termasuk gangguan kebimbangan umum, gangguan kebimbangan sosial, gangguan panik, gangguan kebimbangan pemisahan, fobia, dan mutisme terpilih di bawah kategori kebimbangan.

Menurut panel, pemeriksaan dan penjagaan susulan boleh mengurangkan gejala kebimbangan dan kemurungan pada kebanyakan orang dewasa. Walau bagaimanapun, panel mendapati bahawa pada masa ini terdapat bukti yang tidak mencukupi bahawa imbasan ini akan memberi manfaat kepada orang yang berumur lebih dari 65 tahun. Selain itu, terdapat sedikit bukti bahawa imbasan ini akan berfungsi untuk mencegah bunuh diri pada mereka yang tidak mempunyai simptom yang diketahui.

Dalam kenyataan panel itu, ahli Dr. “Pasukan Petugas sangat mengambil berat tentang kesihatan mental orang di seluruh negara,” kata Gbenga Ogedegbe. “Malangnya, bukti menyaring orang dewasa 65 tahun dan lebih tua untuk kebimbangan dan menyaring semua orang dewasa untuk risiko bunuh diri adalah terhad, jadi kami segera meminta lebih banyak penyelidikan.”

Read More :   11 Kolam Renang Cantik dan Murah di Depok untuk Percutian Keluarga

Dari masa ke masa, penyelidikan mengenai penyakit mental di AS telah mengesahkan betapa biasa penyakit ini. Pada tahun 2020, Perikatan Kebangsaan mengenai Penyakit Mental melaporkan bahawa satu perlima orang dewasa Amerika mengalami penyakit mental. Kurang daripada separuh daripada orang dewasa ini menerima rawatan, menurut NAMI.

Panel bersetuju bahawa imbasan ini akan menjadi langkah awal untuk membantu orang dewasa yang mengalami kebimbangan atau kemurungan.

“Orang yang membuat skrin secara positif memerlukan penilaian lanjut untuk menentukan sama ada mereka mengalami kebimbangan atau kemurungan,” kata kenyataan itu. “Selepas diagnosis, orang ramai harus mengambil bahagian dalam proses membuat keputusan secara kolaboratif dengan penyedia penjagaan kesihatan mereka untuk menentukan rawatan atau gabungan rawatan yang sesuai untuk mereka, dan kemudian dipantau secara berterusan untuk memastikan rawatan yang dipilih adalah berkesan.”

USTF ialah panel bebas profesional perubatan sukarela yang membuat cadangan berasaskan bukti untuk meningkatkan kesihatan rakyat Amerika melalui penjagaan klinikal pencegahan seperti pemeriksaan, kaunseling dan ubat pencegahan.

Orang ramai boleh mengulas mengenai cadangan saringan kebimbangan di sini sehingga 17 Oktober.

Source : www.cbsnews.com

Share