Para saintis telah menganggarkan berapa banyak semut yang ada di Bumi. Petunjuk: Ini sangat

Para saintis telah menganggarkan berapa banyak semut yang ada di Bumi.  Petunjuk: Ini sangat

(CNN) – Semut kecil tetapi tidak banyak. Satu kajian baru menganggarkan bahawa terdapat kira-kira 20 kuadrilion semut di Bumi pada bila-bila masa. Itu 20,000 trilion orang.

Anggarkan dua hingga 20 kali lebih tinggi Lebih daripada sebelumnya, menurut penyelidikan yang diterbitkan hari Isnin dalam Prosiding Akademi Sains Kebangsaan.

“Kami sangat terkejut dengan sejumlah besar semut yang kami temui,” kata Sabine S. Nooten, ahli ekologi serangga dan penyiasat utama sementara di Universiti Würzburg di Jerman, kepada CNN pada hari Selasa. Nooten adalah salah seorang pengarang bersama kajian itu.

“Kami hampir tidak mempunyai jangkaan kerana sebelum ini nombor yang beredar dalam kesusasteraan saintifik pada dasarnya adalah tekaan terdidik dan terdapat sangat sedikit data empirikal untuk digunakan,” tambahnya. “Dan itulah kebaharuan kerja kami kerana kami mensintesis data daripada banyak kajian eksperimen.”

Anggaran global sebelum ini antara 1 kuadrilion hingga 10 kuadrilion semut oleh ahli biologi terkenal Bert Holldobler dan Edward O. Wilson ialah semut itu Menurut kajian itu, 1% daripada anggaran populasi serangga dunia sebanyak 1 quintillion individu.

Walau bagaimanapun, pasukan penyelidik untuk kajian terbaharu ini berdasarkan ramalan baharu pada bukti pemerhatian daripada set data meluas sampel semut yang diedarkan secara global. Penulis mengenal pasti dan menilai 465 kajian yang layak meliputi 1,306 tapak persampelan yang merangkumi seluruh benua dan biom utama yang didiami semut.

Menurut Nooten, saintis boleh menggunakan set data komprehensif kajian yang merangkumi 80 tahun untuk meramalkan rupa komuniti atau persekitaran masa depan. Sebagai contoh, pasukan menganggarkan bahawa bilangan semut yang tinggal di darat yang padat dengan penduduk di kawasan tropika dan subtropika seperti hutan di Amerika Selatan adalah sekitar 3 kuadrilion.

Read More :   The Crown Season 6 "Sẽ ngừng quay" sau cái chết của Nữ hoàng Elizabeth

“Kami sudah dapat melihat perubahan dari semasa ke semasa dalam set data kami,” kata pengarang bersama Patrick Schultheiss, penyiasat utama sementara di Universiti Würzburg, kepada CNN. Schultheiss menekankan bahawa perubahan dalam pertanian atau cara hutan ditebang mungkin memberi kesan kepada bilangan semut.

“Tiada siapa yang pernah membina set data berskala global pada semut,” kata Schultheiss. Walaupun mereka tahu daripada penyelidikan bahawa bilangan semut adalah sangat tinggi di hutan tropika Afrika Barat berbanding kawasan di Artik, “kami tidak tahu apa gambar itu – berapa bilangan yang ada di sana,” tambahnya.

Menurut kajian itu, anggaran kelimpahan semut melebihi gabungan biojisim, atau jumlah jisim burung liar dan mamalia, dan bersamaan dengan kira-kira 20% daripada biojisim manusia.

“Soalan yang mengejutkan saya ialah ‘Berapa bilangan semut di dunia?’ Tiada satu pun daripada nombor yang digunakan berasa kukuh, walaupun terdapat beberapa tekaan, Adam Hart, profesor komunikasi sains di Universiti Gloucestershire di England, memberitahu CNN. Hart, yang juga naib presiden Persatuan Entomologi Diraja UK, tidak termasuk dalam kajian itu.

“Kajian baru ini, berdasarkan hampir 500 kajian di seluruh dunia, memberikan kita jawapan terbaik kepada soalan sukar ini. Apa yang mengejutkan bukan hanya jumlah bilangan, tetapi bahagian biojisim yang diwakili oleh semut – satu perlima daripada biojisim semua manusia . Sangat penting untuk mengetahui betapa pentingnya semut. gariskan,” tambahnya.

Seorang tokoh ‘konservatif’

Anggaran jumlah bilangan hampir tidak dapat dibayangkan besar, tetapi pengarang kajian itu berkata ia adalah “konservatif.” Ini kerana mereka tidak dapat mengumpul semua data yang mereka mahu sertakan.

Sebagai contoh, banyak semut hidup di bawah tanah, tetapi Schultheiss berkata tiada kajian yang boleh memberikan maklumat tentang bilangan mereka. Di utara jauh dan jauh di selatan, terdapat semut seperti subantarctica. tetapi kerja semut tidak mencukupi di kawasan ini untuk membuat ramalan matematik.

Read More :   Tottenham bị thất bại một chút với trận hòa trước West Ham

Saintis warganegara boleh mengisi jurang ini, kata Schultheiss, yang mengatakan bukan saintis, malah pelajar sekolah, boleh menyumbang secara berkesan kepada set data dengan hanya mengumpul sampah daun, menarik keluar semua semut, dan mengira berapa banyak.

“Kami berharap dapat memberi inspirasi kepada orang ramai, terutama sekali, untuk menghormati dan menikmati alam semula jadi, kerana ia menakjubkan apa yang boleh dilakukan oleh semut dan pada skala berapa. Tetapi pada masa yang sama, walaupun data yang sangat mudah boleh menjadi nilai yang sangat besar jika mereka bersedia menyumbang kepada sains dengan cara yang sangat mudah.

The-CNN-Wire™ & © 2022 Cable News Network, Inc., Warner Bros. Syarikat Penemuan. Hak cipta terpelihara.

Source : ksltv.com

Share