Panggilan pelik Donald Trump di Ohio

Panggilan pelik Donald Trump di Ohio

Beratus-ratus orang berkumpul di Youngstown, Ohio pada petang Sabtu untuk memuji pemimpin bersama mereka, menyanyikan lagu, dan mengambil bahagian dalam upacara khidmat.

Bagi pemerhati biasa, mesyuarat itu mempunyai semua hiasan seperti perkhidmatan gereja besar yang tipikal. Tetapi ini adalah perhimpunan politik di arena, bukan rumah ibadat. Daripada menyembah ilahi, orang ramai berada di sana untuk mewar-warkan perkara buruk: Donald Trump dan politiknya yang penuh kebencian dan sengaja memecah belah.

Sama seperti kepercayaan, Trump menafikan pembohongan pilihan raya yang membentuk platform Parti Republikan.

Anda akan dimaafkan kerana mencampurkannya untuk perkhidmatan agama. Sama seperti kepercayaan, Trump menafikan pembohongan pilihan raya yang membentuk platform Parti Republikan. Seperti versi Kitab Suci cermin alam semesta yang jahat, para hadirin mendengar omong kosong yang tidak konsisten dari teori konspirasi QAnon. Dengan rasa panggilan mezbah, orang ramai mencucuk jari telunjuk mereka ke udara ketika penganjur memainkan muzik yang hampir sama dengan lagu tema QAnon.

Ini semua adalah dengan reka bentuk dan menunjukkan sekali lagi bagaimana MAGA Republikan menggunakan dan menyalahgunakan retorik dan simbol agama untuk mewujudkan budaya di mana konflik dengan pemimpin politik konservatif bukan lagi masalah wacana tetapi tindakan menghujat.

Lama menolak had sejarah politik tradisional dan juga fakta asas realiti, ramai pemimpin Republikan yang dipilih hari ini tidak lagi berminat untuk mencari kuasa melalui demokrasi. Sebaliknya, mereka cuba untuk mengikat gerakan MAGA dengan tradisi agama yang paling dihargai penyokongnya dan menerima pakai dasar mereka sebagai prinsip utama agama Kristian evangelis dan juga Katolik. Seperti yang ditulis oleh profesor Universiti Pennsylvania dan penyumbang MSNBC, Anthea Butler di Twitter selepas perhimpunan itu, “Parti Republik mempunyai puak besar yang telah menukar agama kepada Agama Republikan… menggabungkan keganasan dan patriotisme dalam rebusan yang berbahaya.” Untuk menentang QAnon dan MAGA kini adalah untuk menentang Tuhan, negara dan keluarga, kerana mereka telah dijadikan satu dan sama dalam fikiran pangkalan MAGA.

Read More :   Parti Quebec mula merentas wilayah pada hari penuh pertama kempen pilihan raya

Ini adalah sebahagian daripada apa yang sarjana maksudkan dengan istilah “nasionalisme Kristian”: gabungan Parti Republikan identiti Kristian Amerika dan evangelis untuk menyatakan bahawa hanya Kristian konservatif dikira sebagai “orang Amerika sejati” dan hanya Republikan sayap kanan boleh dianggap betul. orang Kristian. Pengaitan politik MAGA yang disengajakan dengan imejan agama bukan sekadar tindakan retorik. Apa yang penting dalam Christofascism ialah pemimpin Kristian konservatif dan sekutu mereka memegang kuasa. Dalam sistem sedemikian, demokrasi mahupun hak sama rata tidak diperlukan.

Perhimpunan Trump di Ohio bukanlah satu-satunya contoh terbaru seorang ahli politik yang menggunakan simbol agama untuk merebut kuasa. Georgia Rep. Marjorie Taylor Greene menandakan semua pengkritiknya “kiri tak bertuhan” Dia mengabaikan fakta bahawa ramai yang menentang penggunaan frasa “nasionalis Kristian” sebenarnya adalah saudara dan saudari Kristian. Sementara itu, calon gabenor Republikan Pennsylvania, Doug Mastriano, yang berada di Capitol pada 6 Januari 2021 dan menyokong dakwaan penipuan penipuan dalam pilihan raya 2020, malah mencadangkan bahawa Bible sebenarnya melarang orang Kristian daripada mengkritiknya.

Bukan hanya ahli politik Republikan yang cuba menyelaraskan politik MAGA dengan agama Kristian, tetapi sekumpulan pastor sayap kanan dan nabi palsu yang cuba mendapatkan kuasa.

Bukan hanya ahli politik Republikan yang cuba menyelaraskan politik MAGA dengan agama Kristian, tetapi sekumpulan pastor sayap kanan dan nabi palsu yang cuba mendapatkan kuasa. Rabu lalu, pemimpin Southern Baptist Al Mohler berkata mengundi “jalan yang salah” adalah “kafir” kepada Tuhan. Kemudian pada hari Jumaat, pada “ReAwaken America Tour” yang bertajuk oleh Mike Flynn di Post Falls, Idaho – acara MAGA yang digelar “QAnon 2.0” – Pastor Mark Burns yang dipercayai Trump Diumumkan“Saya datang untuk mengisytiharkan perang terhadap setiap Demokrat jahat yang datang dari pintu neraka!”

Read More :   Warna Tulen: Definisi, Jenis, Fungsi dan Contoh

Memilih agama bersama-sama bukan sekadar cacian; ia juga berbahaya dan telah pun membawa kepada keganasan dunia sebenar. Contoh yang paling jelas ialah penggunaan bahasa dan simbol agama sebelum dan semasa percubaan pemberontakan 6 Januari 2021. Walau bagaimanapun, baru-baru ini, kami telah melihat penganut MAGA yang beroperasi di ruang gema yang sama menyasarkan FBI, IRS, dan juga Arkib Negara.

Bagi mereka yang benar-benar percaya bahawa agensi ini melaksanakan bidaan Syaitan, tindakan menyerang pejabat lapangan FBI dengan senjata gaya AR-15 secara mengelirukan terdengar lebih seperti kewajipan suci daripada cubaan membunuh.

Sudah tentu, semua ini tidak berakar umbi dalam Kitab Suci; malah ia bertentangan dengan nilai Kristian. Autoritarianisme sayap kanan telah merampas kawasan besar gereja untuk kelihatan seperti agama, dan terpulang kepada gereja-gereja yang setia dan orang beriman untuk menuntut semula dan menyembuhkan apa yang telah diambil.

Ada harapan di hadapan ini. Bagi setiap paderi yang hilang yang telah mengetepikan ikrar pelantikan mereka untuk menyokong pemimpin kultus MAGA, sentiasa ada sekurang-kurangnya seorang yang berdekatan yang boleh meyakinkan jiran mereka tentang ajaran Yesus Kristus yang sebenar. Sebagai contoh, ke mana sahaja Flynn dan “ReAwaken America Tour” pergi, pastor tempatan bersedia untuk bercakap. Semasa lawatan itu melawat Post Falls pada Jumaat lalu, Uskup Episcopal Gretchen Turistg memberitahu wartawan, “Saya menggesa sesiapa yang menganggap nasionalisme Kristian adalah Kristian untuk kembali dan membaca Alkitab… Perkataan yang digunakan oleh nasionalis Kristian ialah demonisasi, perpecahan, keganasan, pemisahan. Ini bukan kata-kata yang akan digunakan oleh Yesus.”

Sama seperti “America Reawakening Tour” membawa masuk lebih daripada sedozen pastor pro-Trump bersama Flynn dan Eric Trump, begitu juga Franklin Graham, penginjil homofobik terkenal yang menyokong penolakan Trump dan kini menggunakan retorik MAGA yang keras terhadap FBI dan IRS. keluar. sedang bersedia untuk melancarkan pusingan terakhir status hayunannya sendiri. Buat pertama kali sejak Pembohongan Besar. Di sini juga, orang Kristian menentang perampasan gereja untuk politik sayap kanan. Lebih 17,000 orang menandatangani petisyen daripada Faithful America, organisasi yang saya pimpin, menyeru tempat acara tempatan untuk tidak menganjurkan perhimpunan Graham.

Read More :   Cara Meminjam dalam Apl OVO dan Terma dan Syaratnya

Malangnya, terlalu ramai paderi yang sederhana dan progresif masih enggan bersuara menentang penyatuan MAGA dan agama, sama ada mereka salah faham tentang pemisahan gereja dan negara atau takut kehilangan ahli gereja. Tetapi ancaman fasisme yang ditimbulkan oleh pengambilalihan iman oleh Parti Republikan yang bermusuhan, atas nama Yesus, adalah ancaman kepada kedua-dua gereja dan demokrasi yang tidak boleh kita abaikan. Kita orang Kristian kini harus mengikuti contoh saudara-saudara kita yang kenabian – dan meniru Yesus sendiri, yang berulang kali mencabar pemimpin agama dan politik yang korup pada zamannya untuk mengetepikan diskriminasi dan mencari kuasa atas cinta. semua jiran, tidak terkecuali.

Source : www.nbcnews.com

Share