Pada hari seperti hari ini Kesan Kedua Neon Genesis Evangelion berlaku – Kudasai

Pada hari seperti hari ini Kesan Kedua Neon Genesis Evangelion berlaku – Kudasai

Mengikut tarikh francais Neon Genesis EvangelionPada 13 September 2000, peristiwa kedua daripada tiga peristiwa besar berlaku di Bumi akibat campur tangan Bangsa Leluhur Pertama. Kejadian ini berlaku kepada bapa Misato, Dr. Ia adalah hasil daripada Eksperimen Kenalan yang dilakukan ke atas Adam oleh Ekspedisi Katsuragi yang diketuai oleh Katsuragi.

Eksperimen itu menyedarkan Adam, menyebabkan letupan yang mencairkan glasier Antartika dan mengalihkan paksi Bumi. Para saintis menundukkan Adam, tetapi mereka hanya berjaya mengehadkan kerosakan dan menghalang kepupusan manusia sepenuhnya. Kenaikan paras laut, tsunami, dan konflik bersenjata yang terhasil telah menghapuskan separuh daripada populasi manusia dan mempunyai implikasi geopolitik yang besar kepada negara-negara Bumi.

Evangelion

Selepas Rampasan kuasa Kedua dan peperangan yang terhasil, kerajaan Jepun meninggalkan sebarang harapan untuk memulihkan Tokyo lama. Sebaliknya, ibu kota Jepun telah dipindahkan ke bandar Matsumoto di Prefektur Nagano, dan namanya ditukar kepada “Tokyo-2”. Pembinaan ibu kota baru bermula pada tahun 2001, dan sehingga 2003 Tokyo-2 berkhidmat sebagai kerusi kerajaan Jepun.

Walaupun selepas perang, kesan alam sekitar Kesan Kedua berterusan. Perubahan dalam paksi putaran Bumi telah mengubah cara kita mengalami musim di Bumi. Di Jepun, musim luruh dan musim sejuk hilang kerana negara itu telah ditetapkan dalam keadaan musim panas yang berterusan. Lama menjadi ciri musim panas Jepun, lagu cicadas telah menjadi perlawanan sepanjang tahun.

Neon Genesis Evangelion di Sinopsis

Dalam dunia pasca-apokaliptik, penempatan terakhir manusia yang tinggal di Jepun ialah bandar Tokyo-3 yang berkubu kuat. Shinji Ikari yang berusia empat belas tahun dibawa ke ibu pejabat NERV, sebuah organisasi bawah tanah yang dikendalikan oleh bapanya yang terasing, Gendou. Dia meminta Shinji untuk memandu “Evangelion”, sebuah android gergasi yang dibina untuk melawan makhluk asing yang dahsyat dan pemusnah yang dikenali sebagai “Angels” yang mendatangkan malapetaka di planet ini dan mengancam kelangsungan hidup umat manusia yang masih ada. Walaupun pada mulanya enggan, Shinji dimenangi dengan idea untuk berdamai dengan bapanya, dan sebagai juruterbang Evangelion Unit-01 dia bersetuju untuk membantu pencarian berbahaya manusia terhadap ancaman makhluk asing. Dilemparkan ke tengah medan perang yang berbahaya, Shinji mesti mencari keberanian dan keazaman untuk menghadapi serangan Malaikat sebelum terlambat.

Fuente: Berita Pintu Langsung

Read More :   Viola Davis bảo vệ 'Woman King' sau những lời chỉ trích thiếu chính xác lịch sử

© warna

Source : somoskudasai.com

Share