Nothing Compares Review: Sinéad O’Connor Doc Serlahkan Kontroversi

Nothing Compares Review: Sinéad O’Connor Doc Serlahkan Kontroversi


Ulasan ini pada asalnya diterbitkan sebagai sebahagian daripada liputan Sundance 2022 Paste.

Berikut ialah contoh anekdot semata-mata tentang keghairahan penganut Katolik Ireland yang sering menimbulkan trauma: Saya berumur lapan tahun, duduk di tempat duduk belakang kereta datuk saya bersama adik-beradik saya, dan St. Kami sedang berusaha untuk mengadakan perkhidmatan tengah hari di Gereja Anne. Kesal dengan kekangan masa dan jam perkhidmatan yang membosankan di hadapan saya, saya secara terbuka bertanya: “Pop-pop, mengapa kita perlu pergi ke gereja?”

Saya tidak bergurau, datuk saya memalingkan seluruh badannya dan semasa masih memandu melalui jalan-jalan di pinggir bandar dia memandang mati ke mata saya dan berkata dengan loghat County Cavan: “Kerana Tuhan boleh menghentikan jantung anda bila-bila masa yang dia mahu!” Saya menangis sehingga wafer jemaah diedarkan.

Jika datuk Katolik saya yang taat (RIP Pop-Pop) tidak menyesal menyebabkan cucunya yang berusia lapan tahun menangis hanya kerana dia mempersoalkan konsep pergi ke gereja, hanya boleh dibayangkan bahawa orang Katolik yang beracun beracun menyasarkan pemuzik (dan Vatican yang setia. pengkritik). ) Sinead O’Connor sepanjang kerjayanya. Dokumentari kelahiran Belfast, Kathryn Ferguson membongkar perdebatan yang mentakrifkan O’Connor dalam filem itu. tiada perbandinganIa merangkumi tempoh enam tahun dari 1987 hingga 1993, apabila dia menjadi terkenal di peringkat antarabangsa. Tiada satu pun daripada polemik budaya pop ini lebih provokatif dan memecahbelahkan daripada persembahan SNL 1992; di sini, “Lawan musuh sebenar!” dia mengoyakkan gambar Pope John Paul II ketika itu sebelum menjerit. secara substansial, tiada perbandingan Ia menyatukan semula detik-detik sensasi (walaupun tidak dapat dinafikan ikonik) dalam kerjaya O’Connor – melukis nostalgia penonton dan rasa tidak suka retrospektif terhadap penganiayaan media pemuzik tanpa melukis potret yang lebih lengkap daripada sosok yang rumit dan terang-terangan.

Read More :   2 chiến thắng vào năm 2021 - không có trận nào trong trận đấu của Big Ten - đã dẫn đến một loạt thay đổi ở Indiana Football. Điều gì tiếp theo cho Hoosiers?

Namun O’Connor hari ini, walaupun kehadirannya agak tidak bermaya dan jauh, masih jauh dari hilang dalam filem itu. Ferguson menganyam temu bual audio dengan ikon Ireland, mengulas segala-galanya daripada penderaan zaman kanak-kanaknya hingga kemunculan lakonan remajanya di kedai dobi Magdalene (terkenal sebagai mengacarakan “wanita terjatuh”). selamat tinggal sayang dan hubungannya yang lama dengan budaya Rasta. Sudah tentu, dia juga mengulas tentang penelitian orang ramai terhadap penampilan fizikal dan aktivismenya—tetapi apabila dia mendengar O’Connor menceritakan aspek kerjayanya yang kurang dikenali ini, penonton (walaupun mereka yang sudah pun peminat bintang pop) mendapat lebih banyak pendapat. pada dia. kenangan dari era ini yang tidak tunggal diisi dengan reaksi. Penceritaan semula ini digambarkan melalui temu bual arkib, gambar, persembahan dan rakaman berita, manakala penemuduga sekali-sekala merujuk kepada pengaruh pemuzik (termasuk Kathleen Hannah dan Peaches). Walau bagaimanapun, masih terdapat sedikit percanggahan antara matlamat utama filem itu dan autonomi jelas O’Connor. Bagi artis yang begitu berdedikasi untuk mengekalkan penampilannya yang neutral jantina dan terus membuat persembahan dan membuat muzik, hanya terperangkap dalam era kegilaan media yang fanatik ini terasa peliknya reduktif. Adalah selamat untuk mengatakan bahawa ramai secara retrospektif mencerminkan reaksi misoginis yang terang-terangan terhadap aktivisme O’Connor dan berfikir, “Wah, ya, itu mengerikan.” Sementara itu, orang dan pemuzik O’Connor telah berkembang menjadi sejak 25 tahun yang lalu hanya diiktiraf dalam persembahan penggambaran pendek sebelum kredit dikeluarkan.

Sudah tentu, memperluaskan naratif O’Connor juga bermakna menghadapi banyak kontroversi lain di sekelilingnya – contoh yang tidak menyenangkan untuk dibangkitkan sekarang, memandangkan kesedihan sebenar O’Connor sedang mengalami kehilangan anaknya. – ini sudah tentu boleh ditangani dengan penuh hormat dan difahami oleh pengarah. Mungkin kerjasama pertamanya dengan O’Connor semasa mengarahkan video muzik untuk single Ferguson 2013 “4th and Vine” membawa kepada hubungan kerja yang sangat mesra (dan cinta Ferguson yang dilantik sendiri untuk karya O’Connor). tenggelam) untuk menghidupkan semula yang lebih baru. dan kenangan yang menyakitkan. Ada kemungkinan bahawa penggambaran filem itu pada masa lalu yang jauh akhirnya membolehkan artis itu menghadapi sepenuhnya ketidakadilan layanannya dan mula pulih daripada pengalaman itu – walau bagaimanapun, O’Connor yang sentiasa lantang dan berterus terang tidak pernah terlepas peluang untuk membela diri. mencela diri sendiri, jadi sukar untuk dikatakan.

Read More :   Mã bản đồ trò chơi Fortnite Squid hay nhất (tháng 8 năm 2022)

Satu lagi perkara penting ialah nama filem itu tiada perbandingan Merujuk kepada lagu hit “Nothing Compares 2 U”, harta pusaka Prince menafikan penggunaan rakaman O’Connor dalam filem itu – kerana pengarang akhir lagu itu secara teknikal masih memiliki hak. Sangat difahami bahawa snafus ini sering menghalang dokumentari muzik, tetapi sekali lagi, pasti ada peluang untuk menerokai pertemuan kompleks yang dialami kedua-dua artis selepas kejayaan lagu itu, dan O’Connor baru-baru ini telah memperincikan dalam memoir 2021nya. kenangan.

Jika terdapat satu kesilapan besar yang dilakukan oleh filem itu, ia adalah dakwaan yang menyedihkan bahawa bintang pop kontemporari mempunyai sedikit pun kain moral dan ketabahan yang tidak terkawal seperti yang dimiliki O’Connor pada kemuncak popularitinya. Saya minta maaf, tetapi jika penjimatan Ariana Grande menaikkan bendera kebanggaan dianggap sebagai jenis aktivisme politik yang sama seperti pemulauan O’Connor terhadap Public Enemy dan Grammys, cukup jelas bahawa trend keadilan sosial sebenar dalam muzik pop hampir tidak wujud. -tersedia. Apa yang membuatkan O’Connor begitu menarik ialah dia menggunakan popularitinya dengan cara konkrit yang benar-benar boleh berkata “sialkan awak” kepada Pope, Grammys, dan juga dia, untuk mencabar institusi berkuasa lama sebelum orang lain berasa selesa melakukannya. Tahap pengabdian kepada Sebab mengetahui ia akan menjejaskan kerjayanya, walaupun sudah tentu jarang di kalangan selebriti (atau calon selebriti), akan menjadi neraka. tiada perbandingan memberi inspirasi walaupun hanya seorang artis yang bercita-cita tinggi untuk melekatkannya kepada lelaki seperti yang dilakukan oleh Sinéad O’Connor.


Pengurus: Kathryn Ferguson
Tarikh keluaran: 21 Januari 2022 (Sundance)Natalia Keogan ialah seorang penulis filem bebas yang berpangkalan di Queens, New York. Kerjanya berlaku tampal, Pisau Darah dan Pengeluar filem majalah, antara lain. cari ia daripada twitter.

Read More :   Cậu bé mất tích ở Hồ Cassidy, New Brunswick - Ethan Anthony Coleman, 16 tuổi

Source : www.pastemagazine.com

Share