Nilai Bersih Sergey Brin: Berapakah pendapatan usahawan itu?

Nilai Bersih Sergey Brin: Berapakah pendapatan usahawan itu?

Dilahirkan di Rusia, Sergey Brin dia membentuk dunia seperti yang kita tahu dengan Larry Page, pengasas bersama Google. Dia adalah antara orang terkaya di dunia dan dia berkongsinya senarai dengan pemegang tempat duduk lain seperti Elon MuskJeff Bezos, Bill Gates, Bernard Arnault, Gautam Adani dan lain-lain.

Setiap kali ia datang kepada salah satu orang terkaya di dunia, orang sentiasa berminat dengan berapa banyak nilai bersih seseorang perlu membuat senarai ini. Setiap orang ini adalah sama ada seorang usahawan atau seorang atau pengasas lain ciptaan terobosan yang telah mengubah perjalanan hidup kita selama-lamanya sejak penubuhannya.

Google ialah keperluan yang belum diterokai untuk manusia di dunia hari ini, yang menjadikannya lebih penting untuk membincangkan pendapatan Sergey Brin melalui projek ini.

Baca juga Nilai Bersih Jerry Mathers: Seberapa Kaya Pelakon Terkenal itu?

Read More :   Cara menyemak akaun dan kaedah pembayaran anda dengan kad prabayar Halo

Siapa Sergey Brin?

Lelaki itu memegang banyak gelaran sebagai usahawan, saintis komputer, usahawan dan pengasas bersama Google. Syarikat teknologi multinasional seperti yang kita kenali hari ini dicipta apabila Sergey Brin bertemu Larry Page di Universiti Stanford semasa melanjutkan pengajian dalam bidang sains komputer pada usia 25 tahun. Mereka mengasaskan bersama Google pada tahun 1998, tetapi ia akhirnya dilancarkan dalam talian pada tahun 2004. Sebuah syarikat induk baharu untuknya telah dicipta pada tahun 2015 dipanggil Alphabet.

Brin menjadi pengerusi syarikat induk, tetapi kemudiannya berundur daripada jawatannya pada 2019. Bagaimanapun, beliau masih berkongsi statusnya sebagai pemegang saham utama dan ahli lembaga pengarah buat masa ini.

Daripada Forbes Profil tersebut menyatakan kedudukan yang diperolehnya dalam senarai ‘Billionaires’ (2022) di tempat ke-7, manakala dia juga diberi tempat ke-6 dalam ‘Forbes 400’ (2021).

Sergey Brin

Kedua-dua Sergey Brin dan Larry Page telah meletak jawatan daripada jawatan pengurusan mereka di syarikat induk Google, Alphabet. Semua kendalian telah diserahkan kepada Ketua Pegawai Eksekutif Sundar Pichai, yang juga Ketua Pegawai Eksekutif bersama Google. Pada mulanya, Page ialah Ketua Pegawai Eksekutif dan Brin Pengerusi Alphabet

Berapakah pendapatan Sergey Brin?

Sergey Brin adalah seorang yang mengaku diri sendiri, telah menamatkan Sarjana Sains dari Stanford University dan BA dari University of Maryland, College Park. Profil Forbes beliau juga mengisytiharkan beliau sebagai “pendatang terkaya di Amerika.”

Dan untuk akhirnya menjawab soalan jam itu, nilai bersih Sergey Brin pada masa ini adalah sama $94.6 bilion, meningkat 0.85% dan menjadikannya sebagai Orang ke-9 terkaya di dunia.

Sejarah pendapatannya telah merangka graf yang terus meningkat sejak 2013. Walau bagaimanapun, lonjakan muktamad berlaku dari 2020 hingga 2022. Ia juga nampaknya merupakan pembiayaan yang stabil di sebalik projek kapal udara berteknologi tinggi baharu.

Di manakah Sergey Brin tinggal?

Dia telah berkahwin dengan tiga orang anak (dua daripada bekas perkahwinannya dan seorang daripada hubungannya dengan Nicole Shanahan), kini menetap di Los Altos, California. Dia baru berusia enam tahun ketika dia berpindah ke AS dari Rusia.

Sergey Brin

Sergey Brin dan Nicole Shanahan telah menjadi berita agak kebelakangan ini kerana skandal yang timbul mengenai hubungan sulitnya dan Elon Musk.

Memetik Sergey Brin sendiri, selain kejayaan, hasrat utamanya adalah untuk membuat “perbezaan besar di dunia”. Dan untuk menepati kata-katanya, dia mencipta Yayasan Keluarga Sergey Brin pada 2014, di mana keluarganya telah menderma berjuta-juta dolar kepada badan bukan untung pendidikan dan kesihatan serta kumpulan politik sayap kiri.

Beberapa pusat yang disenaraikan sebagai penerima yayasan ini ialah Pusat Strategi Berasaskan Cerita, Kod Perempuan, Persatuan Kebangsaan untuk Kemajuan Orang Berwarna (NAACP), Pusat Tides dan lain-lain.

Baca juga Apakah Nilai Bersih Nyjah Huston? Semua tentang kerja dan pendapatan Pemain Skateboard

Share