NASA berkata angkasawan yang telah bersara mesti bertindak sebagai sherpa dalam penerbangan peribadi ke ISS

NASA berkata angkasawan yang telah bersara mesti bertindak sebagai sherpa dalam penerbangan peribadi ke ISS

NASA tidak lama lagi akan memerlukan seorang angkasawan bersara untuk berkhidmat sebagai komander misi dalam semua penerbangan peribadi ke Stesen Angkasa Antarabangsa, menurut sebuah agensi disiarkan hari ini. Dasar itu — yang masih belum dimuktamadkan — bertujuan untuk meningkatkan keselamatan penumpang dan mengurangkan sebarang tekanan pada operasi ISS sedia ada. Bekas angkasawan itu akan memberikan “panduan berpengalaman untuk angkasawan persendirian semasa persiapan pra-penerbangan melalui pelaksanaan misi.” Beberapa perubahan turut memberi kesan kepada pelancong angkasa lepas sendiri, termasuk piawaian perubatan baharu untuk angkasawan persendirian, lebih banyak masa utama untuk projek penyelidikan swasta, perubahan kepada dasar untuk kargo pemulangan dan masa tambahan untuk angkasawan persendirian menyesuaikan diri dengan mikrograviti.

Read More :   Dermawan dan ahli perniagaan Atlanta Charles Loudermilk, 95, telah meninggal dunia

Menurut notis itu, perubahan baharu itu adalah hasil daripada “pelajaran yang dipelajari” pada April lalu Penerbangan Axiom Space, di mana penumpang membayar $55 juta setiap seorang untuk terbang dalam misi angkasawan persendirian pertama ke ISS. Perjalanan yang sibuk selama dua minggu – di mana penumpang juga menjalankan penyelidikan mereka sendiri – telah menjejaskan kedua-dua krew ISS dan krew Axiom sendiri, menurut dengan angkasawan selepas misi itu kembali.

Misi Ax-1 sebenarnya mempunyai bekas angkasawan NASA di terajunya – Michael López-Alegría, yang kini merupakan Ketua Angkasawan di Axiom. Syarikat itu sedang mempertimbangkan untuk melaksanakan misi masa depan tanpa angkasawan profesional di atas kapal kerana ia akan membebaskan ruang untuk penumpang tambahan (berbayar), kata presiden Axiom Michael Suffredini pada sidang media awal tahun ini. Dasar baharu oleh NASA berkemungkinan merupakan usaha untuk menghalang misi tanpa pengawasan tersebut.

Read More :   Larry David telah pun merakam adegan kematiannya untuk Curb Your Enthusiasm, untuk berjaga-jaga

Angkasawan yang berkebolehan bukan sepeser pun. Pada masa ini, terdapat lebih 200 Angkasawan NASA, menurut laman web agensi itu – walaupun tidak jelas berapa ramai yang bersedia untuk mengarahkan misi masa depan atau memenuhi keperluan perubatan. NASA sendiri berada di tengah-tengah kekurangan angkasawan – itu daripada 44 angkasawan adalah yang terkecil sejak 1970-an. Sebuah agensi laporan dari Januari berkata kekurangan angkasawan NASA yang bekerja boleh merumitkan misi masa depan ke ISS dan bulan.

Semua produk yang disyorkan oleh Engadget dipilih oleh pasukan editorial kami, bebas daripada syarikat induk kami. Beberapa cerita kami termasuk pautan gabungan. Jika anda membeli sesuatu melalui salah satu pautan ini, kami mungkin mendapat komisen ahli gabungan.

Read More :   Bagaimanakah Rebecca Balding meninggal dunia? Meneroka punca kematian pelakon veteran itu
Share