Microsoft Keluarkan Apl Outlook Lite Untuk Android, Ia Hanya Memerlukan Had 5MB

Microsoft Keluarkan Apl Outlook Lite Untuk Android, Ia Hanya Memerlukan Had 5MB

Jakarta, Gizmology – Walaupun semakin banyak Android pantas pada harga yang lebih berpatutan, masih ramai orang, terutamanya di negara membangun, yang menggunakan telefon pintar lama. Selain Google sebagai pemilik sistem pengendalian, beberapa vendor aplikasi juga cuba menjadikan aplikasi mereka lebih ringan. Salah satunya Outlook Lite yang baru dikeluarkan oleh Microsoft.

Walaupun mereka tidak mengeluarkan banyak produk perkakasan, Microsoft tidak dapat dinafikan berjaya dalam menyediakan aplikasi desktop yang sebenarnya digunakan oleh pengguna, baik individu mahupun perniagaan. Outlook adalah salah satu daripadanya, sebagai perkhidmatan e-mel yang boleh dipercayai, dan ia juga menyimpan kenalan dan disepadukan dengan kalendar.

Baca juga: Microsoft Defender Antivirus dikemas kini, datang ke iOS dan Android

Walaupun jauh lebih ringan, Outlook Lite masih membawa ciri asas versi standard aplikasi. Pradeep Elavarasan, Pengurus Produk Kanan, Microsoft berkata pada masa ini terdapat berjuta-juta pengguna menggunakan perkhidmatan Outlook setiap hari. Oleh itu, adalah penting bagi mereka bahawa semua orang boleh mengaksesnya dari semua jenis peranti, termasuk pelbagai spesifikasi telefon pintar.

Read More :   Pasukan Strim: Mengambil bahagian dalam satu lagi Moonfire Faire dalam Final Fantasy XIV

Outlook Lite boleh berjalan pada rangkaian 2G

Outlook Lite

Pradeep seterusnya menambah, “Kami berbesar hati untuk mengumumkan ketersediaan Outlook Lite di kawasan terpilih untuk memperkasakan lebih ramai individu, sekolah, universiti dan perniagaan kecil dengan penyelesaian untuk telefon pintar ringan mereka.” Ya, untuk peringkat awal, Outlook Lite baharu akan dikeluarkan di beberapa negara.

Pun begitu, ia berkemungkinan akan hadir di seluruh dunia pada masa hadapan termasuk pengguna di Indonesia. Secara keseluruhan, Outlook Lite hadir untuk menyediakan pengalaman asas yang sama melalui kapasiti yang lebih kecil dan boleh digunakan pada rangkaian yang lemah pada masa yang sama. Saiz muat turun itu sendiri hanya 5MB dan didakwa menggunakan sangat sedikit memori dalaman telefon pintar.

Read More :   Kirby and the Forgotten Land secara rasminya adalah permainan terlaris dalam siri ini di UK

Selain menjimatkan memori, aplikasi terbaru daripada Microsoft ini juga didakwa pantas walaupun pada telefon pintar dengan RAM 1GB. Outlook Lite juga boleh digunakan untuk mengakses akaun Outlook.com, Hotmail, Live, MSN, Microsoft 365 dan Microsoft Exchange Online. Selain e-mel, ia juga termasuk kalendar dan kenalan, aka Outlook standard.

Dalam tangkapan skrin di atas, ia kelihatan seperti dalam rupa, ia dibina betul-betul sama. Pengguna Outlook Lite juga boleh memanfaatkan salah satu ciri teratas Outlook untuk mengasingkan e-mel penting dan lain-lain secara automatik. Aplikasi ini juga didakwa boleh digunakan walaupun pada rangkaian 2G.

Ia akan tersedia untuk lebih ramai pengguna

Microsoft Outlook

Pada masa ini, Outlook Lite hanya tersedia di negara tertentu seperti Argentina, Brazil, Chile, Colombia, Ecuador, India, Mexico, Peru, Arab Saudi, Afrika Selatan, Taiwan, Thailand, Turki dan Venezuela. Pradeep menambah, Microsoft akan menyemak lebih lanjut untuk menambah senarai negara untuk ketersediaan yang lebih luas.

Read More :   Muat Turun Apk GTA San Andreas Lite + Cache Permainan untuk Android Percuma

“Dengan Outlook Lite, matlamat kami adalah untuk menjadikan Outlook lebih mudah diakses oleh pengguna telefon pintar ringan di seluruh dunia, memperkasakan mereka untuk melakukan lebih banyak lagi,” kata Pradeep.

Outlook Lite sendiri bukanlah versi ringan pertama apl—lama sebelum itu, Facebook memperkenalkan Facebook Lite dari 2015 sebagai alternatif yang lebih ringan kepada Facebook untuk Android. Ini diikuti oleh Google memperkenalkan Android Go untuk sistem serta aplikasi lalai yang menjadi lebih ringan secara keseluruhan, dengan pilihan telefon pintar yang hadir secara rasmi di Indonesia.


Lihat berita teknologi, ulasan alat dan video Gizmology di Berita Google


Share