Microsoft berkata pemerolehan Acti-Blizz tidak akan menyekat persaingan kerana permainannya ‘tiada yang unik’

Microsoft berkata pemerolehan Acti-Blizz tidak akan menyekat persaingan kerana permainannya ‘tiada yang unik’

Microsoft mempunyai beberapa perkara flex aneh yang sedang berlaku sekarang, melambai dompet besar yang dipenuhi dengan $68.7 bilion betul-betul di hadapan Activision-Blizzard juga mengatakan bahawa studio tidak melakukan sesuatu yang unik. Ini merujuk kepada kenyataan Microsoft dalam laporan Jun difailkan dalam Suruhanjaya Perdagangan New Zealandbadan kawal selia yang antara lain dari pelbagai negara cuba memastikan perjanjian itu tidak menyekat persaingan.

Microsoft mengapa pemerolehan ATVI tidak akan menyekat mana-mana studio permainan yang bersaing semata-mata kerana jenis tajuk yang dibuat oleh studio itu tidak berbeza: “Secara khusus, berkenaan dengan permainan video Activision Blizzard, tiada apa yang unik tentang permainan video yang dibangunkan dan diterbitkan oleh Activision Blizzard yang ‘mesti ada’ untuk pengedar permainan video PC dan konsol yang bersaing yang boleh menimbulkan kebimbangan perampasan,” baca sebahagian daripada laporan itu.

Read More :   6+ Cara untuk memindahkan kredit Telkomsel kepada orang lain dan pengendali lain

Laporan itu seterusnya berhujah bahawa pemaju dan penerbit saingan seperti Sony, Nintendo, NetEase dan Valve, bersama-sama dengan platform digital masing-masing, akan terus mengekalkan status mereka sebagai “pesaing global yang ketara”, sebahagiannya disebabkan oleh “pasaran berpecah-belah”. Syarikat itu juga berpendapat bahawa penerbit yang lebih kecil tidak akan terjejas oleh perjanjian itu, kerana mereka mempunyai akses kepada pelbagai jenis alat pengedaran. “Atas sebab-sebab yang dinyatakan di atas, Cadangan Transaksi tidak mungkin dapat mengurangkan persaingan dengan ketara dalam mana-mana pasaran di New Zealand,” laporan itu menyimpulkan.

Mengiklankan

Share