Metamorfosis Katak – Gambar, Proses, Kitaran, Peringkat dan Penjelasan

Metamorfosis Katak – Gambar, Proses, Kitaran, Peringkat dan Penjelasan

Metamorfosis Katak – Metamorfosis katak ialah proses perkembangan biologi katak yang berubah dari semasa ke semasa apabila ia membesar. Pertumbuhan dan perkembangannya adalah dalam pembentukan organ badan katak. Untuk butiran lanjut, lihat perbincangan kami tentang Katak Transmutasi Bahan di bawah.

Metamorfosis Katak

Metamorfosis Katak Diterangkan

Metamorfosis katak ialah satu proses perkembangan biologi katak yang berubah dari semasa ke semasa apabila ia membesar. Pertumbuhan dan perkembangannya adalah dalam pembentukan organ badan katak. Terdapat katak yang boleh hidup di darat atau di dalam air. Katak akan bertelur di dalam air dan hampir 80% proses perkembangan katak daripada telur kepada katak dewasa di dalam air. Haiwan ini dipanggil amfibia kerana ia boleh hidup dalam dua kerajaan.

Semasa musim hujan, katak boleh membesar lebih cepat daripada hari biasa. Jika ada kolam maka katak akan tinggal di situ dan mengeluarkan bunyi kicauan, mungkin kita sudah banyak mendengar suaranya…

Berdasarkan kajian, terdapat kira-kira 4700 spesies atau jenis katak di muka bumi ini. Katak boleh dibezakan antara satu sama lain dengan habitat, warna kulit, bentuk badan, dan kehadiran atau ketiadaan racun yang mempunyai membran kulit. Beberapa jenis racun katak boleh membunuh manusia dan juga haiwan besar seperti gajah.

Terdapat 4 peringkat metamorfosis katak iaitu fasa telur, fasa berudu, fasa katak muda dan akhir sekali fasa katak dewasa. Penjelasan 4 peringkat ini adalah seperti berikut:

Proses Metamorfosis Katak, Peringkat dan Kitaran

Ini adalah proses metamorfosis yang akan dilalui katak, bermula dengan:

Metamorfosis Katak

1. Peringkat telur

Haiwan yang tergolong dalam spesies amfibia ini memulakan proses metamorfosis daripada telur. Katak jantan akan menyuburkan katak betina, katak betina biasanya bertelur di dalam lopak air yang difikirkan selamat. Telur katak adalah seperti biji jeli atau selasih. Dan biasanya telur ini akan ditinggalkan oleh ibu dan berkembang secara bebas. Sebab katak boleh bertelur banyak. Katak boleh bertelur sehingga 20,000 telur dalam 3 pembiakan. Fasa telur berlangsung kira-kira 3 minggu.

2. Fasa kelip-kelip

Selepas telur menetas, ia akan bertukar menjadi berudu atau memasuki fasa mewah. Sebilangan besar berudu ini kemudiannya akan memakan cengkerangnya sendiri. Fasa ini akan mengambil masa kira-kira 5 minggu untuk menjadi katak muda. Berudu akan mengembangkan dua kakinya sendiri dan membentuk organnya sendiri.

3. Fasa Katak Muda

Selepas 5 minggu berudu, katak akan berkembang menjadi katak muda. Katak muda akan bertahan kira-kira 3 minggu dan kemudian menjadi katak dewasa. Katak dewasa dicirikan oleh pembentukan paru-paru untuk katak bernafas di darat. Dan insang secara automatik akan hilang dan mengalami perubahan drastik.

4. Fasa Katak Dewasa

Akhirnya, setelah melalui peringkat di atas, yang kemudiannya membentuk paru-paru untuk katak bernafas di darat, katak akan menjadi katak dewasa. Katak dewasa akan berumur kira-kira 11 minggu. Ini bermakna bahawa transformasi katak adalah agak pendek. Katak ini boleh cepat melompat ke bumi (tanah). Selain itu, katak jantan dan betina akan mengalami persenyawaan.

Ciri-ciri Katak

Memang sangat mudah untuk membezakan katak dengan haiwan lain, tetapi bagi anda yang tidak mengetahui ciri-ciri katak ini, anda boleh perhatikan penjelasan berikut:

  1. Katak muda biasanya hidup di dalam air dan bernafas menggunakan insang.
  2. Katak dewasa hidup di darat dan bernafas menggunakan paru-paru.
  3. Katak membiak dengan bertelur. Persenyawaan diri berlaku secara luaran. Pertemuan antara telur dan sperma berlaku di dalam lopak air. Apabila katak dewasa akan bertelur, katak akan pergi ke air untuk melepaskan telur dan pada masa yang sama akan bertelur di dalam air.
  4. Dalam metamorfosis, katak melalui 4 peringkat, bermula dengan zigot, embrio-berudu-katak kecil, dan akhirnya katak dewasa.
  5. Katak mempunyai kulit yang sentiasa lembap untuk membantu pernafasan kerana kulit sentiasa lembap kerana mengandungi banyak saluran darah sehingga dapat membantu meresap oksigen melalui kulit.
  6. Dalam pergerakan, katak menggunakan keempat-empat kaki.
  7. Katak juga mempunyai sarang pada jari kaki mereka yang membantu mereka berenang.

Tambahan pula, haiwan yang satu ini merupakan salah satu daripada vertebrata atau tumbuhan vertebrata. Katak sebagai haiwan yang boleh hidup di darat dan di air terbahagi kepada 3 kelas, khususnya seperti berikut:

  1. Pesanan Urodela, sebagai contoh, Salamander (frogtail),
  2. Order Anura cth katak hijau (Rana pipiens) & kodok (Bufo terrestris) dan
  3. Order Apoda (Salamander Tanpa Kaki), contohnya ialah ichthyosis pulut.

Demikian perbincangan kami tentang Metamorfosis Bahan Katak. Ia mungkin berguna.

Artikel lain:

Read More :   6+ Cara untuk memindahkan kredit Telkomsel kepada orang lain dan pengendali lain
Share