Mengapa ia merupakan salah satu filem MCU yang paling dipandang rendah

Mengapa ia merupakan salah satu filem MCU yang paling dipandang rendah

Sebelum Marvel Cinematic Universe, Iron Man, Ant-Man dan Wasp dan Guardians of the Galaxy bukanlah nama biasa. Marvel Studios telah membuktikan selama ini bahawa mereka boleh mengambil watak buku komik yang kurang popular dan mengubahnya menjadi ikon budaya pop. Sang-Chi menyertai senarai watak untuk menerima layanan sedemikian dengan filem asalnya sendiri, Shang-Chi dan Lagenda Sepuluh Cincin. Filem ini berjaya memperkenalkan superhero baharu yang hebat kepada MCU dan secara halus diikat ke dalam Multiverse dengan Ta Lo.

Walaupun menerima ulasan positif daripada pengkritik dan mencapai 98% rating penonton di Rotten Tomatoes, tidak semua orang kagum dengan filem itu. Ramai peminat Marvel dalam talian telah menyahut Shang-Chi dan Lagenda Sepuluh Cincin membosankan dan tidak menarik, memanggilnya sebagai salah satu filem terburuk Fasa Empat. Malah sebelum filem itu ditayangkan, pengkritik meramalkan (melalui Orang ramai) bahawa filem itu akan gagal. Walau bagaimanapun, filem itu akhirnya menjadi kejayaan box office dan membuka jalan untuk pengarah Destin Daniel Cretton langsung Avengers: Dinasti Kang. Berikut ialah beberapa sebab mengapa, walaupun ia bukan secawan teh untuk semua orang, Shang-Chi dan Lagenda Sepuluh Cincin ia masih merupakan tambahan yang hebat kepada MCU.

Read More :   Pengantin Lelaki Terbaik Bab 1450 – Novel Firan

VIDEO FILEM HARI INI

Adegan pertempuran yang tidak terkira banyaknya telah dipaparkan dalam MCU sepanjang sejarah francais dengan lebih daripada 24 filem. Dalam Marvel Comics, Shang-Chi adalah salah seorang pejuang terbaik, jika bukan yang terbaik The pejuang terbaik di seluruh alam semesta. Jangkaan tinggi untuk penampilan sulung Shang-Chi dan babak pertarungan tidak mengecewakan. Sebelum Shang-Chi diberi Sepuluh Cincin, dia terpaksa bergantung semata-mata pada kemahiran bertarungnya sendiri. Dari usia muda, Shang-Chi dilatih untuk menjadi pembunuh upahan terhebat.

Urutan pergaduhan di dalam bas Shang-Chi dan Lagenda Sepuluh Cincin ia telah dibina dengan teliti dan mengambil masa setahun penuh untuk disiapkan. Dirakam di lokasi di San Francisco dan di atas pentas bunyi di Australia, adegan pergaduhan yang sengit itu menyebabkan Shang-Chi bertempur dengan samseng di dalam bas sambil memastikan penumpang selamat. Yang menyegarkan, adegan itu tidak menampilkan kuasa besar dan sebaliknya memfokuskan pada koreografi pertarungan yang hebat. Selain adegan bas, pergaduhan di Macau dan Ta Lo juga sangat baik.

Runut bunyi dan sinematografi yang hebat oleh Matriks Sinematografer Bill Pope membawa filem itu ke tahap yang lebih tinggi. Seperti yang dilaporkan oleh Pemecut, Creton mahu Pope menggarap filem itu kerana gayanya yang “naturalistik dan sederhana, namun tinggi”. Sama ada pelakon atau kru, filem ini dibuat dengan penuh kasih sayang dan penuh perhatian dan ia menunjukkan. Shang-Chi dan Lagenda Sepuluh Cincin didedikasikan untuk ingatan Brad Allan, yang bekerja pada filem itu dan merupakan sebahagian daripada pasukan lagak ngeri Jackie Chan.

Berkaitan: Simu Liu mempunyai idea tentang ke mana dia mahu sekuel Shang-Chi pergi

Penjahat yang luar biasa

Pada tahun 2013, Lelaki Besi 3 menggambarkan supervillain Marvel Comics yang dikenali sebagai “The Mandarin”. Walaupun Trevor Slattery didedahkan dalam filem itu sebagai umpan, Aldrich Killian, pada masa itu, bertujuan untuk menjadi versi MCU watak itu. Gambaran itu mengecewakan peminat dan meninggalkan banyak perkara yang diingini. Lapan tahun kemudian, Shang-Chi dan Lagenda Sepuluh Cincin memperkenalkan versi “sebenar” watak itu kepada Wenwu. Memiliki Sepuluh Cincin dan kepala biara empayar jenayah dengan nama yang sama, Wenwu adalah seorang panglima perang yang berkuasa yang telah hidup selama beribu-ribu tahun. Beliau juga merupakan bapa kepada Shang-Chi dan Xialing.

Adalah mudah bagi Marvel untuk membuang Wenwu sebagai penjahat super generik. Tetapi sebaliknya, mereka mencipta watak tiga dimensi yang kaya dengan kelemahan manusia. Wenwu bukan untuk dipersetujui, tetapi untuk difahami. Bercakap dengan anda Ella, pelakon Tony Leung menyifatkan wataknya sebagai seorang lelaki yang “rindu untuk disayangi”. Apabila dia membaca skrip itu, Leung merenung mengapa Wenwu akhirnya menjadi lelaki yang dia jadikan dan merujuk Wenwu sebagai “sociopath, narsisis”.

Sehinggalah Wenwu bertemu Li barulah dia mengenali cinta. Disebabkan Li dibunuh ketika dia tidak memakai Sepuluh Cincin, Wenwu menghargai kuasa di atas segala-galanya dan kembali ke caranya yang merosakkan. Ditipu oleh penduduk dalam kegelapan, Wenwu menyerang Ta Lo kerana percaya dia boleh menyelamatkan isterinya. Hanya pada akhirnya Wenwu menyedari kegagalannya dan akhirnya memberikan Cincin kepada anaknya.

Perwakilan Budaya Asia

Watak buku komik Shang-Chi dicipta oleh dua lelaki Kaukasia semasa “kegilaan kung fu” pada tahun 70-an. Shang-Chi sentiasa menjadi watak Asia yang dikaitkan dengan budaya Asia. Sudah tentu, tidak dapat dikatakan bahawa bakat Asia akan membantu dalam memastikan cerita-cerita ini sahih dengan pengaruh budaya mereka. Shang-Chi dan Lagenda Sepuluh Cincin ia menampilkan pengarah Asia, penulis Asia dan pelakon kebanyakannya Asia. Hasilnya, filem itu berjaya mengelakkan banyak stereotaip lapuk dan membawa pemahaman tentang pengalaman Asia Amerika yang dimiliki oleh beberapa produksi Hollywood yang lain.

Sebelum ini Shang-Chi, Black Panther mempunyai impak budaya yang besar dan telah dikreditkan oleh pelakon Shang-Chi Simu Liu sendiri sebagai sebab mengapa Shang-Chi dan Lagenda Sepuluh Cincin boleh dilakukan. Kedua-dua filem membawa representasi berharga kepada Hollywood, membolehkan generasi baharu kanak-kanak melihat wira-wira yang kelihatan seperti mereka di skrin. Persembahan itu mengukuhkan idea bahawa setiap orang mempunyai potensi untuk menjadi wira dan kekuatan untuk kebaikan.

Berkaitan: Berikut adalah 5 sebab mengapa Jackie Chan perlu berada di Shang-Chi 2

Naga dan Penceritaan Lebih Besar Daripada Kehidupan Berkesan

Peminat Marvel yang berminat dengan yang lebih hebat perlu mengalami Ta Lo, dimensi dalam Multiverse. Dimensi itu dilindungi oleh hutan labirin berbahaya yang hanya boleh dilayari oleh manusia tertentu. Ta Lo adalah rumah kepada banyak makhluk mitos, termasuk naga yang dikenali sebagai Pelindung Besar. Shang-Chi dan Lagenda Sepuluh Cincin memeluk hebat sambil masih menceritakan kisah yang sangat manusiawi tentang keluarga dan kehilangan. Selepas terhempas ke dalam tasik, Shang-Chi muncul menunggang Pelindung Besar ke dalam pertempuran. Shang-Chi adalah produk semua orang yang datang sebelum dia, membawa warisan Ying Li dan Su Wenwu sambil mengukir jalannya sendiri.

Share