Memahami cara membeli saham Syariah dan hukum dengan betul

Memahami cara membeli saham Syariah dan hukum dengan betul

Hi-coding.net – Produk dan perkhidmatan kewangan berasaskan syariah semakin meningkat dari hari ke hari. Dahulu hanya bank yang menggunakan prinsip syariah dalam pemprosesannya, tetapi kini syariah telah memasuki pasaran modal. Dengan kewujudan saham Islam, ia pasti boleh menjadi pilihan kepada mereka yang ingin melabur atau takut dengan riba dalam saham konvensional.

Cara pelaburan menggunakan aset Islam boleh dikatakan sama dengan aset secara umumnya, tetapi perbezaannya terletak pada kriterianya. Aset ini sendiri datang daripada syarikat yang hanya menjual produk halal sebagai barangan. Bagi anda yang ingin mengetahui tentang saham syariah, di sini saya juga akan membincangkan cara membelinya.

Apa itu saham Syariah

Sebelum kita membincangkan lebih lanjut mengenai saham syariah, ada baiknya kita memahami dahulu apa itu saham syariah, secara visual saham ini boleh ditafsirkan sebagai saham yang sangat bertentangan dengan prinsip pasaran modal. Pelaburan ini menggunakan sistem yang dipanggil syrkah, di mana modal tertumpu kepada peluang dan tanggungjawab bersama di kedua-dua belah pihak.

Pelaburan dalam saham dijalankan dengan cara yang mematuhi prinsip syariah. Sangat berbeza dengan saham secara umumnya yang selalunya tidak mempunyai sekatan khas untuk dapat mengaut keuntungan daripada pasaran setiap transaksi. Kerana riba itu sendiri tidak dibenarkan dalam Islam, inilah perbezaan antara saham Islam dan konvensional.

Read More :   Twitter menang, percubaan Elon Musk dipercepatkan

Apakah kriteria saham Syariah

Bagi saham yang boleh diklasifikasikan sebagai syariah sudah tentu mempunyai kriteria tertentu yang mesti dipenuhi. Kriteria ini sendiri dikawal oleh Lembaga Perkhidmatan Kewangan atau biasa dipanggil OJK dalam peraturan no. 35/POJK.04/2017. Berikut adalah kriteria yang mesti dipenuhi untuk layak.

1. Perdagangan yang tidak bercanggah dengan prinsip Syariah

Saham yang berunsur syariah Segala yang datang dari syarikat adalah sejauh-jauhnya dari riba. Berkenaan perniagaan yang tidak mengikut prinsip syariah seperti berjudi, menjual barang haram dan transaksi yang melibatkan rasuah.

2. Ia mesti memenuhi peruntukan nisbah kewangan khas

Sesuatu aset boleh dipanggil saham syariah sekiranya ia memenuhi peruntukan nisbah kewangan yang telah ditetapkan. Nisbah kewangan termasuk jumlah faedah ke atas hutang yang kurang daripada atau sama dengan 45% daripada jumlah aset. Dengan pendapatan faedah dan pendapatan tidak halal kurang daripada atau sama dengan 10% daripada jumlah pendapatan.

Read More :   Gotham Knights menangani keldai Dick Grayson dan hubungannya dengan Barbara

Cara membeli saham Syariah

Bagi mereka yang baru berjinak-jinak dalam dunia pelaburan ekuiti konvensional dan Islam, sudah tentu mereka masih keliru dari mana hendak bermula. Tidak perlu risau, pelaburannya agak mudah untuk diikuti. Anda boleh mengikuti langkah-langkah ini untuk membeli saham.

1. Pilih Perdagangan Saham Syariah menggunakan Sistem Perdagangan Dalam Talian (SOTS)

Langkah pertama yang perlu anda lakukan ialah memilih syarikat yang menggunakan Sistem Perdagangan Dalam Talian Syariah. Syarikat yang menggunakan SOTS melaporkan bahawa syarikat telah mematuhi prinsip syariah dalam pasaran modal. Dengan cara ini, saham syarikat terjamin mengikut syariat Islam.

SOTS sendiri mempunyai banyak ciri, ia hanya boleh diniagakan menggunakan saham syariah. Dagangan dibuat dengan cara tetap untuk beralih kepada dagangan margin, mereka tidak boleh menjual saham yang bukan milik mereka dan terdapat laporan berasingan antara memiliki saham dan memiliki wang.

2. Buka akaun Sekuriti Syariah

Salah satu langkah yang paling penting ialah jangan lupa untuk membuka akaun sekuriti saria. Untuk membuka akaun, anda mesti mengisi borang yang disediakan oleh syarikat sekuriti. Anda boleh melampirkan fail penting seperti ID, muka depan buku kecil dan NPWP. Langkah ini adalah sama seperti membuka akaun sekuriti konvensional

Read More :   Ibu anak saya akan menjadi isteri saya Bab 98

3. Pastikan anda berdaftar sebagai pelabur

Jika anda telah membuka akaun syariah, pastikan dahulu ianya disahkan sebagai pelabur. Bukti bahawa anda telah disahkan adalah untuk mendapatkan nombor akaun sekuriti, nombor akaun dana pelanggan Syariah, nama pengguna, kata laluan, pin dagangan dan aplikasi SOTS.

4. Tambah Nilai Modal Permulaan

Selepas anda disahkan sebagai pelabur, tiba masanya untuk menambah nilai modal benih yang kemudiannya akan digunakan sebagai modal pelaburan benih. Kira-kira berapa modal awal boleh diselaraskan dengan deposit yang ditentukan oleh syarikat sekuriti syariah yang anda pilih.

Ini adalah perbincangan ringkas tentang saham Islam dan cara membelinya, yang boleh anda gunakan sebagai aset pelaburan. Saham syariah adalah pilihan yang sesuai untuk anda yang ingin melabur, tetapi setakat ini terdapat masalah hukum riba dalam saham konvensional.

Share