Liz Truss mendahului Sunak, memenangi sokongan kabinet

Liz Truss mendahului Sunak, memenangi sokongan kabinet

LONDON: Perdana Menteri Britain yang dilantik, Liz Truss membawa kepada memenangi sokongan ahli kabinet apabila ahli Parti Tory semalam mula mengundi untuk memutuskan siapa yang akan menggantikan Boris Johnson.

Keputusan undian akan diumumkan Jumaat ini.

Saingannya Rishi Sunak, yang ketinggalan, cuba menebus “kehilangan”nya dengan rancangan terbarunya, yang menjanjikan lebih banyak pemotongan cukai pada masa hadapan.

Mengiklankan. Tatal untuk meneruskan bacaan.

Truss mengumumkan rancangan untuk menjadikan Britain sebagai tuan rumah Piala Dunia bola sepak wanita selepas pasukan “Lions” England memenangi kejuaraan Eropah.

Sementara itu, Sunak, yang disifatkan sebagai pendebat yang hebat, mesti mencari momentum untuk naik semula selepas Truss mendahuluinya dalam pemilihan.

Read More :   Bundle Gold Royale FF 2021 bocor, apa gunanya???

Sunak menegaskan, rancangan pemotongan cukai itu adalah antara langkah terbaik untuk menangani krisis semasa kenaikan kos sara hidup.

Mengiklankan. Tatal untuk meneruskan bacaan.

Selain itu, Setiausaha Perdagangan Antarabangsa Britain, Penny Mordaunt, yang sebelum ini bertanding jawatan perdana menteri, turut menyatakan sokongannya kepada Truss, dengan menggelar wanita itu sebagai calon terbaik.

Mordant, yang tewas dalam pusingan akhir calon perdana menteri selepas menduduki tempat ketiga, memuji Truss kerana kejujuran, keazaman dan cita-cita tinggi untuk negara.

Menteri Kewangan Nadhim Zahawi dan beberapa tokoh politik lain turut menyokong Truss sebagai calon perdana menteri berbanding Sunak.

Mengiklankan. Tatal untuk meneruskan bacaan.

“Kita memerlukan sikap ‘boost’ (panduan) kepada ekonomi negara, bukan ‘musnah’ (malapetaka) untuk menangani kos sara hidup dan cabaran global.

Read More :   Adakah aplikasi Oppo saya perkhidmatan rasmi?, berikut adalah penjelasan terperinci

“Truss dilihat mampu menjadi ‘booster’ kepada negara ini,” katanya. – AFP

Share