Lelaki Lagenda Bab 384

Lelaki Lagenda Bab 384

Bab 384 Hentikannya

Jonathan duduk tidak bergerak di atas batu di puncak gunung, memandang ke bawah pada landskap. Sebaliknya, Cecilia meringkuk dalam bola yang menggigil di bawah pokok.

Dia hanya memakai gaun putih panjang yang dipilihnya dengan teliti untuk jamuan itu.

Niat asalnya adalah untuk berpakaian elegan dan bermaruah sebagai seorang puteri pada malam itu. Bagaimanapun, selepas malam yang dingin, dia telah bertukar menjadi angsa putih yang tinggal di kalangan orang biasa.

“Atuk!”

Tiba-tiba, mata Cecilia bersinar apabila melihat datuknya.

Berdiri di sebelahnya adalah legenda keluarga Larson, Jamie Larson.

“Cecilia!”

Apabila mendengar tangisan Cecilia, lelaki tua itu menoleh.

Dia sememangnya ketua keluarga Hunsley, Wilson Hunsley.

“Atuk, adakah anda di sini untuk menyelamatkan saya?” Cecilia segera menyalahkan apabila wajahnya yang pernah berputus asa itu pudar apabila matanya bersinar. Dia hampir berputus asa apabila melihat datuknya. Pada masa itu, dia mempunyai harapan baru untuk terus hidup.

Ia adalah peluang terakhir dia untuk terus hidup.

“Ya!”

Wilson mengangguk dan menoleh memandang Jonathan, yang membelakanginya. “Anda mesti Jonathan Goldstein.”

“Adakah anda datuk Cecilia?” Jonathan menoleh dengan tenang apabila mendengar suara lelaki itu.

“Betul,” jawab Wilson tanpa teragak-agak.

“Awak bawa duit ke?” Jonathan bertanya.

“Tidak.” Wilson menggelengkan kepalanya. “Jonathan Goldstein, awak silap. Saya tidak datang ke sini untuk memberi awak wang sebagai pertukaran untuk Cecilia.”

“Hah? Awak tak nak selamatkan cucu awak ke?’ Jonathan memandang Wilson tanpa sebarang perasaan.

Dia tidak kelihatan tersinggung dengan jawapan Wilson.

“Sudah tentu saya mahu menyelamatkannya, tetapi saya tidak akan memberi anda satu sen pun!” Wilson mencebikkan bibirnya tanda menghina.

Read More :   Kakak Naija 2022 Minggu 2 Pemenang Tugasan Showmax

“Atuk!”

Wajah Cecilia menjadi pucat apabila mendengar apa yang diperkatakan oleh datuknya. Kulit kepalanya mula mencucuk-cucuk.

Dia tidak menyangka datuknya akan memberikan jawapan sebegitu pada saat ini. Perbuatannya membuatkan dia tertanya-tanya adakah dia sudah bersedia untuk meninggalkannya.

“Nampaknya keluarga kamu mempunyai tabiat untuk mengingkari kata-kata kamu. Ia mesti bermula dengan awak.” Jonathan tidak menunjukkan tanda-tanda rasa tidak senang, seolah-olah dia telah menjangkakan jawapan seperti itu daripada Wilson.

Sejak hari Jonathan tiba, dia tidak pernah berniat untuk mendapatkan kembali beberapa bilion itu.

Jumlah itu hanyalah angka baginya.

Baginya, tidak ada perbezaan antara dua bilion dan beberapa ratus.

Sejak hari keluarga Hansley memutuskan untuk menolak hutang itu, ia bukan lagi mengenai wang.

“Tak apalah. Ia hanya beberapa bilion. Saya tidak mahu begitu.” Jonathan memandang Wilson dengan pandangan kosong.

“Saya sudah berubah fikiran. Sekarang saya mahu mengambil alih keluarga Hunsley!”

“Apa yang awak cakap? Awak nak ambil alih keluarga Hunsley?” Wilson mencemuh dakwaan Jonathan seolah-olah dia baru sahaja mendengar jenaka paling kelakar di dunia, “Hanya awak seorang? Saya tidak merendahkan awak, tetapi adakah awak fikir awak boleh mengendalikan seluruh keluarga Hunsley walaupun saya menawarkannya kepada awak? “

“Bukan untuk awak risau.” Jonathan segera berkata dengan nada yang paling tidak peduli.

“Jonathan, saya rasa awak tak tahu kenapa saya datang jumpa awak. Saya tidak di sini untuk berunding dengan anda hari ini. Saya ke sini untuk melihat bagaimana awak mati!” Wilson mendengus menghina.

“Awak tahu berapa ramai lelaki sedang menunggu awak di bawah bukit? Senapang mereka semua ditujukan kepada anda. Adakah anda fikir satu arahan daripada saya akan meledakkan fikiran anda? Namun, pada saat genting ini, anda tidak memikirkan cara untuk melarikan diri. Sebaliknya, anda bercadang untuk menentang keluarga Hansley. Hajat apa!” Wilson berkata.

Read More :   Domino Syiling Percuma Alibaba 200M Terbaru

“Kenapa awak beritahu saya semua ini? Adakah awak tidak takut saya akan membawa awak bersama saya apabila saya mati?’ Jonathan mengerling sekilas ke arah Wilson. “Awak patut tahu macam mana saya buat lelaki tu jatuh bukit tadi. Apa yang membuatkan anda fikir anda mempunyai peluang yang lebih baik untuk terus hidup?’

“Beraninya awak!”

Badan Wilson serta-merta menjadi kaku.

Perkara ini tidak pernah terlintas di fikirannya.

Dia pada asalnya menyangka bahawa pada masa itu, Jonathan akan keletihan dan dia tidak perlu berbuat banyak untuk membuat Jonathan memohon belas kasihan. Dia tidak menyangka Jonathan memikirkan cara untuk menjatuhkannya.

“Anak muda, adakah anda fikir saya akan datang ke sini tanpa bersedia?” Sejurus itu, lelaki di sebelah Wilson bercakap.

Jonathan secara naluriah menoleh untuk melihat lelaki itu. “Adakah anda Jamie Larson?”

“Awak kenal saya?” tanya lelaki itu terkejut.

Jonathan menggelengkan kepalanya. “Tidak saya tidak kenal kamu. Tetapi satu-satunya orang yang berani berjuang bersama keluarga Hunsley mestilah salah satu daripada empat keluarga terkemuka. Antaranya, hanya keluarga Larson yang berdendam dengan saya kerana saya membunuh anak Jamie Larson dengan sekali tembakan.”

“Boleh tahan. Saya mendapat tanggapan bahawa anda hanya kejam. Anda ternyata lebih bijak daripada yang saya fikirkan. Sungguh memalukan. Tidak kira betapa pintarnya anda, anda tidak akan dapat keluar dari sini hidup-hidup.” Jamie menunduk memandang Jonathan. “Beraninya awak bunuh anak saya! Adakah anda fikir anda boleh keluar dari Gronga hidup-hidup?’

Read More :   Bagaimana untuk log masuk ke akaun TikTok dengan nama pengguna

Jamie memberikan pandangan dingin kepada Jonathan.

Anak lelakinya telah dilahirkan kepadanya pada usia tua, dan dia lebih memuja anak kedua ini.

Malah dia mahu menamakan anaknya sebagai penggantinya. Tidak pernah dalam mimpi terliarnya dia menjangkakan anak kesayangannya itu akan terbunuh dengan satu peluru.
Apabila Jamie mendengar berita itu, dia hanya terfikir.
Dia mahu merobek pembunuh itu, merobeknya.
“Adakah anda fikir hanya beberapa daripada anda boleh membuat saya tinggal? Anak awak meninggal sebab sibuk. Adakah anda akan menjadi seperti dia dan mencucuk hidung anda ke dalam perniagaan keluarga Hunsley juga?’ Jonathan memandang Jamie dengan pandangan yang tidak memihak.
“Saya tidak berminat dengan perniagaan awak dengan keluarga Hunsley. Saya di sini untuk melihat sendiri bagaimana awak mati. Saya takut saya tidak akan dapat tidur yang lena melainkan saya menyaksikan kematian awak secara peribadi,” kata Jamie mencemuh.
“Saya takut awak akan kecewa.” Jonathan menggelengkan kepalanya.
Dia menyambung, “Jika anda berharap bahawa lelaki di bahagian bawah bukit ini akan membalas dendam anda, kepercayaan anda terhadap mereka adalah salah. Saya sudah menjelaskannya. Polis tidak boleh campur tangan dalam hal ini. Awak rasa saya main-main ke?’
Terdapat kilatan sejuk di mata Jonathan.

Sudah tiba masanya untuk drama ini tamat!

Sejurus itu, bunyi deruan enjin terdengar dari bawah bukit. Tidak lama kemudian, beberapa SUV muncul di tengah-tengah bukit, serta-merta mengelilingi orang ramai di puncak bukit.

SENARAI BAB

Share