Lebih daripada 1,600 buku diharamkan dalam setahun di daerah sekolah AS, dan bilangannya semakin meningkat

Lebih daripada 1,600 buku diharamkan dalam setahun di daerah sekolah AS, dan bilangannya semakin meningkat

Bilangan buku yang diharamkan di daerah sekolah Amerika semakin meningkat, menurut laporan baharu oleh PEN America. Antara Julai 2021 dan Jun 2022, buku telah diharamkan sebanyak 2,532 kali di sekolah awam di seluruh Amerika Syarikat, menurut organisasi bukan untung yang berusaha untuk menyokong kebebasan bersuara.

PEN American berkata 1,648 judul buku unik telah diharamkan pada masa itu. PEN susulan dengan 1,586 larangan buku antara Julai 2021 dan Mac 2022. Sejak laporan ini diterbitkan pada April, 275 lagi larangan buku telah direkodkan antara April dan Jun 2022.

Banyak buku yang diharamkan – 41% – menampilkan tema LGBTQ, protagonis atau watak sekunder yang terkemuka. 40 peratus daripada mereka yang diharamkan termasuk orang kulit berwarna. Buku mengenai kaum dan perkauman (21%) dan buku mengenai hak dan aktivisme (10%) turut diharamkan. Kira-kira 22 peratus daripada buku yang diharamkan adalah eksplisit secara seksual. Biografi, autobiografi dan cerita tentang minoriti agama juga terdapat dalam senarai buku yang dilarang.

Terdapat beberapa sebab mengapa buku diharamkan di sekolah dan perpustakaan. Tahun lepas, berpuluh-puluh penggubal undang-undang negeri Republikan membawa bil untuk mengharamkan kandungan dianggap menyinggung perasaan di sekolah.

PEN America menganggarkan bahawa sekurang-kurangnya 40% daripada larangan buku adalah disebabkan oleh undang-undang atau “tekanan politik yang dikenakan oleh pegawai kerajaan atau penggubal undang-undang yang dipilih untuk menyekat pengajaran atau ketersediaan buku atau konsep tertentu.”

PEN America juga mengenal pasti sekurang-kurangnya 50 kumpulan, kebanyakannya dengan bab tempatan atau serantau, dan berkata mereka memainkan peranan dalam sekurang-kurangnya 50% daripada larangan buku di seluruh negara yang digubal pada tahun persekolahan 2021-2022.

Dalam skop perundangan yang menyasarkan kandungan bertemakan perkauman dan seksual dan kempen awam, sekolah mungkin merasakan tekanan untuk mengeluarkan buku dari bilik darjah dan perpustakaan mereka.

Read More :   VSCO APK + MOD (Gói đầy đủ đã mở khóa, Tất cả các bộ lọc) v245

Persatuan Perpustakaan Amerika (ALA) menjejaki buku yang sering diharamkan, dan beberapa buku sangat popular, seperti siri “Harry Potter”, yang menjadikannya 10 buku paling kerap diharamkan pada tahun 2019. Sihir dan sihir untuk watak yang menggunakan ‘cara khianat’ untuk mengandungi kutukan dan mantra sebenar dan mencapai matlamat, menurut ALA.

Walau bagaimanapun, kebanyakan buku diharamkan kerana ia mengandungi tema yang berkaitan dengan kaum atau seksualiti.

Sesetengah negeri menggunakan istilah “teori perlumbaan kritikal” dalam perundangan mereka untuk mengharamkan buku dengan tema perkauman. Teori perlumbaan kritikal kebanyakannya diajar di peringkat kolej atau sekolah undang-undang, dan menerima perbezaan kaum Ia telah wujud dalam sejarah AS dan telah disatukan dalam undang-undang dan institusi AS.

sementara ada tiada bukti untuk teori perlumbaan kritikal Diajar di sekolah K-12, ia sering digunakan sebagai istilah yang merangkumi semua dalam undang-undang negeri — termasuk Texas — sebagai cara untuk mengehadkan perbincangan kaum di dalam bilik darjah.

PEN America berkata dalam laporannya bahawa buku dengan tema seksual seperti “Gender Queer” sering dilihat sebagai “lucah” dan “lucah” oleh mereka yang ingin mengharamkannya.

“Gender Queer,” buku yang paling kerap diharamkan menurut PEN America, ditulis oleh Maia Kobabe dan telah diterangkan oleh penerbitnya sebagai “panduan yang membantu dan menyentuh tentang identiti jantina.”

Deborah Stone, pengarah pejabat kebebasan intelek ALA, memberitahu CBS News tahun lepas bahawa buku-buku “mencerminkan kehidupan orang LGBTQIA dan keluarga mereka” memberikan perwakilan yang signifikan.

“Anda mungkin bukan penonton, anak anda mungkin bukan penonton, tetapi buku sering mempunyai penonton dan sering kali ia sangat diperlukan,” katanya.

PEN America berkata terdapat bukti bahawa usaha untuk mengharamkan buku pada tahun persekolahan 2022-2023 diteruskan – sekurang-kurangnya 139 larangan tambahan telah berkuat kuasa sejak Julai 2022.

Read More :   Mã bản chất răng lung lay trên và dưới 2D 3D 4D cương cứng

“Langkah mengharamkan buku ini adalah sangat tidak demokratik kerana ia bertujuan untuk mengenakan sekatan ke atas semua pelajar dan keluarga berdasarkan keutamaan mereka yang menuntut larangan itu, walaupun tinjauan pendapat menunjukkan perkara ini secara konsisten. Rakyat Amerika dari semua gabungan politik menentang larangan bukuPEN America memetik tinjauan pendapat CBS News yang mengatakan lebih daripada 8 dalam 10 rakyat Amerika tidak berpendapat buku harus diharamkan di sekolah kerana ia membincangkan kaum dan mengkritik sejarah AS, menggambarkan perhambaan pada masa lalu, atau lebih luas politik. idea yang mereka tidak bersetuju.

Source : www.cbsnews.com

Share