Lebih 1 juta Tesla ditarik balik kerana tingkap boleh mencubit jari

Lebih 1 juta Tesla ditarik balik kerana tingkap boleh mencubit jari
Pada 20 April 2022, papan tanda telah digantung di hadapan pusat servis Tesla di Fremont, California.  milik Tesla...

Pada 20 April 2022, papan tanda telah digantung di hadapan pusat servis Tesla di Fremont, California. Tesla melaporkan pendapatan suku pertama yang jauh melebihi jangkaan penganalisis dengan pendapatan $18.76 bilion, berbanding jangkaan $17.80 bilion. (Foto oleh Justin Sullivan/Getty Images)

(Foto oleh Justin Sullivan/Getty Images)

DETROIT (AP) — Tesla memanggil semula kira-kira 1.1 juta kenderaan di AS kerana tingkap boleh mencubit jari seseorang apabila melipat.

Tesla berkata dalam dokumen yang dikeluarkan pada Khamis oleh pengawal selia keselamatan AS bahawa sistem pembalikan tingkap automatiknya mungkin tidak bertindak balas dengan betul selepas mengesan halangan.

Pentadbiran Keselamatan Lalu Lintas Lebuhraya Kebangsaan mengatakan ini adalah pelanggaran piawaian keselamatan persekutuan untuk tingkap kuasa. Tesla berkata kemas kini perisian dalam talian akan menyelesaikan masalah itu.

Penarikan balik itu meliputi sedan Model 3 2017 hingga 2022 terpilih dan beberapa SUV Model Y 2020 dan 2021. Turut disertakan ialah beberapa sedan Model S dan SUV Model X dari 2021 dan 2022.

Tesla menemui masalah semasa ujian pengeluaran pada bulan Ogos. Pemilik kenderaan akan dimaklumkan melalui surat mulai 15 November. Syarikat itu berkata dalam dokumentasi bahawa kenderaan dalam pengeluaran telah menerima kemas kini pada 13 September.

Menurut dokumen itu, Tesla tidak mengetahui sebarang tuntutan waranti atau kecederaan akibat isu itu pada 16 September.

Source : ksltv.com

Read More :   Bersuara Pendapat Pembaca: Trump seperti tetamu parti yang tidak pergi
Share