Kuala Kencana Papua di tengah hutan

Kuala Kencana Papua di tengah hutan

infotrends.id – Salam sejahtera kawan-kawan infotrends.id, kali ini admin akan membahaskan Kuala Kencana, salah satu daerah di Kabupaten Mimika, Papua yang baru-baru ini menarik perhatian masyarakat.

Laporan mimikakab.go.id, Kuala Kencana merupakan kawasan larangan yang diuruskan oleh PTFI dan sebenarnya bukanlah kawasan khusus pelancongan kerana hanya orang yang dibenarkan memasuki kawasan ini yang mempunyai ID PTFI atau sudah mempunyai permit tertentu sahaja dibenarkan.

Setiap kenderaan yang memasuki Kuala Kencana mungkin perlu melalui pemeriksaan ketat dan teliti oleh pegawai keselamatan di pusat pemeriksaan sempadan Timika-Kuala Kencana.Orang ramai terpesona dengan keindahan, kesejukan dan kebersihan kawasan ini.

Pengunjung lazimnya tidak terlepas detik bergambar di kawasan padang yang terdapat monumen hasil kraftangan masyarakat Papua dan dihiasi dengan pancutan air pancut di sekelilingnya.

Kuala Kencana adalah bandar pertama di Indonesia yang menggunakan kemudahan bawah tanah untuk talian elektrik, komunikasi, serta pengagihan air bersih dan rawatan kumbahan berpusat.

Tiada talian elektrik atau talian telefon untuk dilihat di kawasan kejiranan ini kerana semuanya tertanam dengan baik di dalam tanah. Apa pun, saya rasa seperti berada di negara asing.

Sebelum menjadi Kelurahan, Daerah Kuala Kencana telah dirasmikan pada 5 Disember 1995 oleh Presiden Soeharto.

Daerah Kuala Kencana terletak dalam Daerah Kontrak Kerja PT Freeport Indonesia dan merupakan salah satu dari 18 daerah di Kabupaten Mimika. Keluasan kawasan Kuala Kencana ialah 860.74 Km2.

Daerah Kuala Kencana merupakan daerah administratif Pemerintah Kabupaten Mimika, terletak di kawasan perkotaan, yang merupakan satuan permukiman migrasi ketika Timika masih di bawah Pemerintahan Kabupaten Fakfak.

Read More :   LE SSERAFIM, AB6IX, Gadis BeraniDan Golden Child Tampil di Busan One Asia Festival

Kewujudan dan perkembangan kota Timika, Tembagapura dan Kuala Kencana di Kabupaten Mimika Provinsi Papua tidak terlepas dari kewujudan tambang PT Freeport Indonesia (PTFI).

Merujuk daripada tekmira.esdm.go.id, Kuala Kencana bermula dengan ekspedisi pada tahun 1936, Jean Jacques Dozy, seorang ahli geologi Belanda muda menemui Ertsberg.

Kawasan pegunungan di pedalaman, kini di Kabupaten Mimika, Papua, hanya ditumbuhi rumput, ternyata merupakan bagian dari mineral tembaga dengan iringan mineral emas dan perak.

Pada masa itu, Dozy berpendapat bahawa dengan rupa bumi yang sangat sukar, deposit bijih kelihatan mustahil untuk dilombong. Misi yang dilakukan oleh Dozy dan rakan-rakannya berakhir dalam jurnal di perpustakaan Belanda.

Dalam perjalanan ke Eropah pada akhir 1950-an, Forbes Wilson menemui eksposisi berharga Dozy. Wilson, yang merupakan Pengarah Eksplorasi Freeport Sulphur ketika itu, terkedu selepas membaca majalah itu. Kemudian dia ingin membuktikan dirinya keajaiban di pedalaman Papua.

Apabila bandar Tembagapura tidak lagi dapat menampung lebih ramai penduduk, maka diputuskan untuk membina bandar baharu. Pada awal 1990-an, Kuala Kencana telah dilancarkan sebagai sebahagian daripada Pelan Induk Pembangunan Infrastruktur.

Baca juga: Semak Jawatan Kosong PT KAI 2022 Berikut adalah syarat-syaratnya

Peristiwa Kuala Kencana

Pada 5 Disember 1995, Kuala Kencana telah dirasmikan dan memulakan projek pembesaran penempatan yang dirancang untuk menjadi salah satu bandar yang unik dan indah di Indonesia dan merupakan bandar pertama di Papua yang mempunyai rangkaian bawah tanah untuk air dan elektrik, pengagihan air. pusat, pengumpulan dan rawatan sisa.

Read More :   Video Bokeh Link Lights Museum Bokeh Meaning No Blur Face

Bandar yang dibina di tengah-tengah hutan tropika dan menempati kawasan seluas 17,078 hektar itu, sejak itu telah melaksanakan konsep pembangunan “bandar yang sihat alam sekitar”. Flora dan fauna dianggap sebagai aset bandar yang tidak ternilai. Penebangan pokok dilakukan secara selektif (selektif clearing) dan di bawah pengawasan ketat pegawai khas.

Bagi meminimumkan kesan alam sekitar akibat kumbahan, bandar raya Kuala Kencana dilengkapi dengan rangkaian paip untuk mengumpul kumbahan. Semua efluen kumbahan kemudiannya diagihkan ke loji rawatan kumbahan (STP) untuk rawatan mengikut piawaian kualiti yang diperlukan.

Kekayaan budaya suku Kamoro khususnya, dan suku asli Papua yang lain diakui sebagai warisan budaya yang sangat penting untuk dipelihara. Di beberapa titik strategik di bandar ini, beberapa siri arca Kamoro diletakkan sebagai hiasan taman atau sebagai hiasan yang memberi karakter kepada bandar.

Di pekan Kuala Kencana, terdapat pusat beli-belah, kediaman untuk keluarga dan pekerja bujang, seperti yang berlaku di Tembagapura.

Selain itu, bandar ini juga mempunyai pelbagai kemudahan untuk memenuhi keperluan pekerja dan keluarga mereka, seperti klinik kesihatan dan hospital, sekolah, pusat sukan dan rekreasi, pusat beli-belah, rumah ibadat dan padang golf 18 lubang.

Padang golf ini dibina di tengah-tengah hutan di kawasan tanah pamah. Padang golf dengan rasa hutan hujan membolehkan pemain golf dan pelawat menikmati suasana semula jadi yang tidak tercemar.

Setiap pagi hingga malam, kota yang terletak di selatan Papua tengah ini dipenuhi dengan kicauan burung dan ratusan spesies rama-rama yang cantik bertaburan di antara hutan tebal itu.

Read More :   Subway Surfers Mod Muat Turun Apk Syiling & Kunci Tanpa Had Percuma 2022

Pekan yang mempunyai kepelbagaian flora dan fauna ini terletak hanya kira-kira 20 km ke utara bandar Timika, 25 km ke utara Lapangan Terbang Mozes Kilangin dan kira-kira 60 km ke selatan bandar Tembagapura.

Daerah Kuala Kencana bersempadan dengan Daerah Deiyai ​​di utara, Daerah Iwaka, Daerah Kwamki Narama dan Daerah Mimika Baru di selatan, Daerah Tembagapura di sebelah timur dan Daerah Mimika Barat di sebelah barat.

Secara geografi, kawasan Kuala Kencana terletak pada koordinat 1360 46′ 25.681″ BT (Bujur Timur) – 40 21′ 23.260″ LS (Lintang Selatan), dengan keluasan 860.74 km2. Ciri-ciri dataran yang tidak mempunyai pantai.

Bersempadan dengan Daerah Kuala Kencana:

Utara: Daerah Deiyai ​​Selatan: Daerah Iwaka, Daerah Kwamki Narama dan: Daerah Baru Mimika Barat: Daerah Baru Mimika Timur: Daerah Barat Mimika

Permukaan tanah di kawasan Kuala Kencana secara umumnya boleh digolongkan sebagai kawasan altitud rendah yang tidak mempunyai pantai dengan ketinggian 200 hingga 1600 meter dari aras laut (mdpl).

Kawasan Kuala Kencana mempunyai iklim tropika yang lembap dan panas dengan suhu minimum 22.40 C dan suhu maksimum 35.60 C. Kelembapan tertinggi berlaku pada pertengahan Jun dan Julai. Manakala taburan hujan di kawasan Kuala Kencana ialah 1,500 mm/tahun.Paparan Siaran:
14

Share