Kongres mempersoalkan kenaikan harga di tengah-tengah rekod keuntungan

Kongres mempersoalkan kenaikan harga di tengah-tengah rekod keuntungan

WASHINGTON (NEXSTAR) — Sebuah jawatankuasa Kongres sedang meneliti sama ada syarikat besar mengambil kesempatan ke atas pengguna dengan menaikkan harga semata-mata untuk meningkatkan keuntungan mereka. Ini berlaku kerana isu rantaian bekalan sudah menyebabkan kenaikan harga semula jadi.

Kebanyakan pakar yang memberi keterangan di hadapan jawatankuasa kongres bersetuju bahawa syarikat besar menaikkan harga secara buatan, memaksa pengguna membayar harga yang tinggi dan syarikat membuat rekod keuntungan yang tinggi.

Wakil Raja Krishnaomorthi (D-IL) menjelaskan bahawa “syarikat menaikkan harga lebih daripada yang diperlukan untuk mengimbangi kos yang lebih tinggi.”

Demokrat berkata syarikat besar mengeksploitasi isu rantaian bekalan yang berkaitan dengan wabak untuk menaikkan harga yang dibayar pengguna.

Rep. “Pengurus yang kuat meningkat kerana mereka membuat pilihan termaklum untuk memaksimumkan keuntungan mereka,” kata Katie Porter (D-CA).

Seorang ahli ekonomi yang menjejaki keuntungan korporat melalui pandemik mengatakan bahawa pada masa ini syarikat telah melihat margin keuntungan suku tahunan tertinggi mereka dalam lebih tujuh dekad.

Daripada Kolaboratif Kerja Asas, Dr. “Syarikat besar seperti Procter & Gamble tahu mereka boleh memanfaatkan keperluan asas pengguna kerana mereka memenuhi keperluan seperti lampin dan bekalan dobi,” kata Rakeen Mabud.

Tetapi badan pemerhati berkata Kongres juga harus dipersalahkan, selepas dekad penyahkawalseliaan.

“Jika kekuatan syarikat membenarkan margin dan inflasi komoditi terus meningkat sebanyak ini, maka tidak ada cara sebenar untuk kembali ke tahap pra-pandemi tanpa mengurangkan permintaan perkhidmatan secara drastik,” kata Mike Konczal dari Institut Roosevelt.

Selain itu, Republikan seperti Ahli Kongres Michael Cloud (R-TX) mengatakan Demokrat menggunakan syarikat sebagai kambing hitam.

Read More :   Tài khoản hiện tại

“Saya bimbang bahawa pendengaran ini mungkin satu lagi usaha untuk mengalihkan kesalahan daripada dasar pentadbiran ini dan perbelanjaan melulu Kongres ini,” kata Cloud.

Pihak Republikan berkata pakej rangsangan pandemik Presiden Biden sedang menaikkan harga. Perbelanjaan menyebabkan masalah besar, kata ahli ekonomi Tyler Goodspeed dari Institut Hoover di Universiti Stanford.

“Kadar pertumbuhan tahunan sebanyak 240% dalam permintaan untuk barangan. Ini terlalu banyak. Itu terlalu banyak,” kata Goodspeed.

Dalam usaha untuk mengekang inflasi dengan menyejukkan permintaan, Rizab Persekutuan menaikkan semula kadar faedah minggu ini. Kenaikan kadar dijangka berterusan sehingga inflasi mencapai kadar sasaran 2%.

Source : www.newsnationnow.com

Share