Kongres AS Pertimbangkan Insentif Pembelian Pertama untuk EV Komersial – Trik Mac Pro

Kongres AS Pertimbangkan Insentif Pembelian Pertama untuk EV Komersial – Trik Mac Pro

Senator Schumer dan Manchin minggu lalu mengumumkan kompromi pada rang undang-undang perdamaian, yang dipanggil Akta Pengurangan Inflasi 2022, yang merangkumi kemajuan ketara dalam iklim dan kualiti udara serta matlamat untuk mengurangkan pelepasan gas rumah hijau di seluruh negara sebanyak 40 peratus menjelang 2030. kredit cukai persekutuan untuk syarikat untuk membeli trak hibrid elektrik dan plug-in, bas, van, bas dan kenderaan tugas berat lain, antara banyak pelaburan penyahkarbonan dan kualiti udara yang penting. Rang undang-undang itu juga termasuk kredit cukai pengguna yang disemak dan diperluas untuk pembelian kenderaan elektrik ringan, yang akan ditulis oleh rakan sekerja saya Dave Reichmuth dalam beberapa hari akan datang.

Satu langkah penting dalam menangani perubahan iklim dan kualiti udara

Membersihkan kenderaan berat adalah salah satu tugas yang paling penting dalam mengurangkan gas rumah hijau yang memanaskan iklim dan pencemaran udara toksik daripada sektor pengangkutan. Ini amat penting bagi komuniti yang tinggal berhampiran atau di hilir pelabuhan, landasan kereta api dan koridor kargo, yang secara sejarah telah menanggung beban pendedahan kepada bahan pencemar berbahaya ini dan kesan kesihatan negatif yang berkaitan dengannya. Walaupun hanya membentuk sekitar 10 peratus kenderaan di jalan raya, kenderaan komersial berat bertanggungjawab untuk 28 peratus pelepasan gas rumah hijau, 45 peratus nitrogen oksida dan 57 peratus pencemaran zarah halus daripada kenderaan di Amerika Syarikat.

Read More :   Muat turun sarikata The Backpacker Chef Indonesia

Kenderaan elektrik menghasilkan sifar pelepasan dan kurang pencemaran keseluruhan bagi setiap batu, walaupun pelepasan daripada penjanaan kuasa dipertimbangkan. Seperti kereta dan trak ringan, insentif pembelian boleh mempercepatkan penggunaan trak dan bas tugas berat sifar pelepasan dengan ketara. Walaupun lebih daripada 100 model pelepasan sifar tersedia hari ini, mereka membentuk peratusan kecil jualan tahunan. Walau bagaimanapun, kajian baru-baru ini telah menunjukkan bahawa insentif pembelian persekutuan yang ketara boleh meningkatkan pasaran supaya trak dan bas elektrik mencapai 80% bahagian pasaran menjelang 2035.

Apa yang ada dalam akaun?

Kongres AS Pertimbangkan Insentif Pembelian Pertama untuk EV Komersial

Pada Jun 2022, 150 trak elektrik GM Brightdrop Zevo 600 telah dihantar kepada FedEx. Imej ihsan FedEx & GM.

Versi semasa rang undang-undang termasuk kredit cukai sehingga $7,500 untuk kenderaan komersial yang lebih kecil, seperti trak dan van, dan sehingga $40,000 untuk kenderaan yang lebih besar daripada traktor kepada trak sampah. Kenderaan semua elektrik akan menerima lebih banyak kredit daripada versi pemalam, dan insentif akan dijalankan sehingga 2032. Rang undang-undang itu juga termasuk beberapa peruntukan lain yang berkaitan dengan pembersihan trak dan bas tugas berat, termasuk $1 bilion yang menyasarkan tugas berat bersih-sifar. pelepasan kenderaan seperti bas sekolah dan infrastruktur berkaitan (dengan 40 peratus ditujukan khusus ke kawasan persekutuan yang kurang mendapat perkhidmatan), dan $3 bilion dalam pembiayaan tambahan untuk menggerakkan armada penghantaran Perkhidmatan Pos baharu dan mengembangkan infrastruktur pengecasan. Ini adalah langkah positif yang besar, memandangkan harga pembelian kenderaan sifar pelepasan biasanya lebih tinggi daripada harga bahan bakar mereka kerana kos bateri yang tinggi (tetapi berkurangan dengan cepat).

Read More :   'Wah!' – Gary Neville kagum dengan penampilan sulung Gabriel Jesus dalam kemenangan Arsenal ke atas Crystal Palace – Onemic9ja

Kredit cukai persekutuan sahaja tidak mungkin dapat merapatkan sepenuhnya jurang antara kos awal trak elektrik dan petrol atau diesel. Tetapi memandangkan kos operasi untuk trak elektrik boleh menjadi antara 14 dan 52 peratus lebih rendah dan kos pembaikan kira-kira 40 peratus lebih rendah daripada trak berkuasa pembakaran, armada akan menyedari penjimatan kos dengan lebih cepat kerana insentif ini . Kumpulan industri, penyokong alam sekitar, organisasi penyelidikan yang diiktiraf di peringkat antarabangsa dan pengawal selia kerajaan telah menerbitkan penyelidikan yang menunjukkan bahawa trak elektrik akan mencapai pariti kos dengan rakan sejawatannya yang kotor sekitar 2030 dalam semua kelas. Armada di negeri yang mempunyai standard bahan api karbon rendah dan insentif pembelian tajaan negeri atau bandar mungkin mempunyai jumlah kos pemilikan yang lebih rendah untuk banyak jenis trak hari ini—insentif persekutuan ini hanya menggalakkan itu.

trak separuh elektrik

eCascadia. Imej ihsan Freightliner.

Setiap alat dalam kotak alat

Peruntukan kukuh rang undang-undang ini akan mewakili satu langkah penting ke arah yang betul—mempercepatkan pembuatan dan penggunaan trak bersih yang akan memberikan pengurangan ketara dalam pemanasan global dan pencemaran udara toksik. Tetapi ini bukan penamat pekerjaan, dan kita mesti menggunakan semua alat yang ada untuk memerangi pencemaran yang merosakkan kesihatan dan kerosakan iklim daripada trak berat.

Read More :   The Elden Ring dan pemiliknya Radahn sebagai tambahan kepada tujuh fakta yang tidak diketahui tentangnya

Kami masih memerlukan tindakan perundangan persekutuan dan negeri untuk mempercepatkan kemajuan kami ke arah masa depan yang bersih dan adil. Dasar seperti Peraturan Trak Bersih Lanjutan California, yang menghendaki pengeluar menghasilkan peratusan trak elektrik yang semakin meningkat, dan had persekutuan yang kuat ke atas pelepasan oksida nitrogen pembentuk ozon adalah penting. Dasar ini akan melengkapkan peruntukan penting Akta Pengurangan Inflasi 2022.

Tetapi rang undang-undang ini adalah satu langkah besar ke hadapan. Saya teruja untuk melihat Kongres bertindak untuk menangani krisis iklim dengan rang undang-undang yang akan membantu memastikan semua orang dapat menghirup udara yang lebih bersih dan iklim yang lebih stabil dan mampan.

Asalnya diterbitkan oleh Union of Concerned Scientists, The Equation

Oleh Sam Wilson, Penganalisis Kenderaan Kanan


Adakah anda menghargai keaslian CleanTechnica dan liputan berita teknologi bersih? Pertimbangkan untuk menjadi ahli, penyokong, teknologi atau duta CleanTechnica – atau penaung di Patreon.


Ada petua untuk CleanTechnica, ingin mengiklankan atau ingin mengesyorkan tetamu untuk podcast CleanTech Talk? Hubungi kami di sini.


Mengiklankan
Geran bantuan teknikal solar Maryland tersedia

Share