Komnas HAM mengesyaki Brigadier J ditembak dari arah dan jarak berbeza

Komnas HAM mengesyaki Brigadier J ditembak dari arah dan jarak berbeza

BERITASEBELAS.COM, Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Kebangsaan (Komnas HAM) masih menyiasat kematian Brigedier J. Baru-baru ini, Komnas HAM memanggil pemeriksa perubatan yang melakukan bedah siasat ke atas Brigedier J.

Berdasarkan kenyataan pemeriksa perubatan, Pesuruhjaya Komnas HAM Choirul Anam mendedahkan terdapat perbezaan jarak kesan tembakan pada mayat Brigedier Nofriansyah Yoshua Hutabarat atau Brigedier J. So Anam mengesyaki Brigedier J ditembak dari arah berbeza, berikutan jarak dari luka adalah berbeza.

“Dari segi watak luka, jaraknya tidaklah jauh sangat. Tapi banyak jarak watak yang berbeza. Ini hasil kajian kami,” kata Anam di pejabat Komnas HAM, Menteng, Jakarta Pusat, pada Selasa ( 26/7/2022).

Anam berkata, kesan tembakan di badan Brigadier J terdiri daripada luka peluru masuk dan luka peluru keluar. Bagaimanapun, beliau tidak dapat menjelaskan secara terperinci jumlah luka tembakan.

Read More :   Petua memilih telefon bimbit mengikut keperluan anda, jangan tersalah pilih

“Ada persoalan, kenapa jumlah luka keluar masuk berbeza? Jumlah luka keluar masuk berbeza kerana memang ada peluru keluar masuk, peluru masih dalam badan, jadi jumlahnya berbeza.” katanya. .

Selain itu, sambung Anam, pihaknya turut menjelaskan secara terperinci sifat dan jenis kecederaan pada mayat Brigedier J oleh pasukan Polis Forensik. Malah, penjelasan mengenai trauma itu telah didedahkan sebelum bedah siasat.

“Jika terdapat lebam nipis atau tebal pada badan, itu sangat kelihatan, mereka menunjukkan kepada kita, mereka juga menunjukkan kepada kita titik lubang luka, dan kemudian mereka menunjukkan kepada kita bagaimana mekanisme kesakitan mereka berfungsi,” katanya.

Daripada keputusan ini, Komnas HAM telah mengumpulkan beberapa fail yang sangat mendalam mengenai Brigedier Jeneral J.

Read More :   Penggodam Charles Evens Ditangkap, Kenapa?

“Kami mempunyai fail yang sangat, sangat dalam. Semalam, ia hanya dalam, ini sangat, sangat mendalam. Jika kita ditanya sama ada kita boleh membuat proses yang tidak berat sebelah yang sepatutnya menyeluruh, kita tidak boleh tampil sekarang,” simpulkan Anam. . []

Artikel asal

Sumber: accurat.co

Share